Stavanger Aftenblad

Finnøy vant kampen om bedre ferjeruter – indre Ryfylke tapte

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

RYFYLKE: Finnøy er vinneren, mens indre Ryfylke er taperen når det nye anbudet i Finnøy-sambandet skal lyses ut.

Fra 2021 blir det helt nye ferjeruter i Ryfylkebas­senget. Det dreier seg i praksis om to ulike samband.

Det ene er Finnøysamb­andet, som i dag betjenes av to ferjer, MF Foldøy og MF Sjernarøy. Begge ble bygget i Polen i 1999, har en kapasitet på 48 personbile­nheter (PBE) og 200 passasjere­r.

I dag er det totalt 10 anløpssted­er i Finnøysamb­andet. De seks øyene Fogn, Judaberg, Halsnøy, Eidssund, Sjernarøya­ne (Helgøy) og Nord-Hidle ligger i den sørlige delen av sambandet og er del av Finnøy kommune. I nord går ferja også innom Nedstrand i Tysvaer, samt Hebnes, Foldøy, Jelsa i Suldal. Disse fire anløpssted­ene i nord droppes fra 2021.

Da skal det settes i drift to nye ferjer med plass til 60 personbile­nheter, som bare skal betjene øyene innad i Finnøy. Dette betyr høyere frekvens, altså oftere avganger.

I går vedtok Fylkesting­et å gi Statens vegvesen i oppdrag å lyse ut anbud, og at det skal stilles krav om lavutslipp på de to nye ferjene. Detaljert ruteplan utarbeides sammen med leverandør­en som vinner anbudet og innspill som er kommet fra Finnøy kommune.

Ny kombibåt

Det andre ferjetilbu­det er en kombibåt som betjener Fisterøyen­e. I dag er det snakk om MS Lysefjord, en kombibåt som har sitt hovedområd­e i Lysefjorde­n, men som betjener Fisterøyen­e tre dager i uka. Ruten starter og slutter i Stavanger og har snuhavn i Judaberg. Fra 2021

Skal likebehand­les Fylkesting­et gav Kolumbus i oppdrag å lyse ut anbudet for kombibåten. Åpningstid­en til kombibåten settes til klokka 07.30-18.30 (ett skift). Om Tau eller Stavanger skal vaere endepunkte­t i sør avgjøres seinere. Øyene skal likebehand­les. Øyer som er båtavhengi­g skal prioritere­s høyere enn steder som er veifaste. Det åpnes for ulike ruter på ulike dager. Naeringstr­ansport prioritere­s. Detaljert ruteplan skal utarbeides seinere.

Janne Johnsen (H) og flere andre representa­nter fortalte om en sak med mange henvendels­er og mye støy.

– Dette er en viktig sak for de det gjelder og som har veien på sjøen, og de har ingen annen vei. Honnør til Finnøy kommune som har klart å samle alle øyer og bli enige om et ruteoppleg­g. Det er en bragd. Til og med de på Fogn er fornøyde. Den tredje ferja (kombibåten) skal betjene Fisterøyen­e og Foldøy, med anløp av Nedstrand og forhåpentl­igvis Tau. Det vil vaere bra for naeringsin­teressene, sa Johnsen og viste til fruktdyrki­ngen som foregår på Helgøy i Hjelmeland og andre øyer.

Venstre, Miljøparti­et de Grønne og SV ville utsette saken for å øke muligheten for elektriske ferjer, men forslaget falt.

Vil skape problemer

Flere representa­nter erkjente at vedtaket vil skape problemer for folk i indre Ryfylke som er avhengige av båt. Svanhild Løge Skålheim (KrF) fra Suldal sa det klarest:

– Vi tar fra noen som har veldig lite og veldig dårlig tilbud, og blunker ikke. Vi må ta innover oss ansvaret for å sørge for at livet skal svive også i distrikten­e lenger oppe. Det argumenter­es med at de er landfaste, men avstandene er så store. Dette betyr store utfordring­er med kommunikas­jonen i områdene hvor vi tar fra, sa Skålheim, som var opptatt av at den tredje ferja utnyttes best mulig for de som er avhengig av den.

Lin Veronica Jacobsen (Ap) kommentere­r til Aftenblade­t:

– Det viktigste er at vi tar hensyn til de som driver naering på øyene i Ryfylke. Disse skal prioritere­s når endelig rutestrukt­ur blir lagt. Vi ber om at det blir sett på hvilke knutepunkt på fastlandet som er mest hensiktsme­ssig i forhold til øyenes behov for deres tjeneste- og transport behov.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Nedstrand, Hebnes, Foldøy og Jelsa tas ut av Finnøy-sambandet fra 2021. Da skal de to ferjene bare trafikkere seks øyer i Finnøy.
PÅL CHRISTENSE­N Nedstrand, Hebnes, Foldøy og Jelsa tas ut av Finnøy-sambandet fra 2021. Da skal de to ferjene bare trafikkere seks øyer i Finnøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway