Stavanger Aftenblad

Elever får prøve å starte skoledagen litt senere

- Ingebjørg Iversen ingebjorg.iversen@aftenblade­t.no

SKOLE: I 2019 setter Rogaland Fylkeskomm­une i gang et forsknings­prosjekt, hvor noen elever skal få starte skoledagen litt senere på dagen. Ungdommens fylkesting mener det frarøver elevenes fritid.

Det var i Fylkesting­et i går at SV fikk gjennomsla­g for et prøveprosj­ekt med at elever på videregåen­de skole skal starte på skolen senere på dagen. Ap, Venstre, Sp, KrF og FrP stemte for, mens Høyre og MDG stemte mot.

– Vi vil se hvilke resultater det kan ha i Rogaland. I andre land har det ført til at elevene får bedre psykisk helse, bedre laering og at flere fullfører, sier Eirik Faret Sakariasse­n (SV).

En utvalgt gruppe elever skal igjen deles i tre grupper. En gruppe skal gå på skolen til den tiden de pleier, noen skal starte en time senere en eller to dager i uka, mens den tredje gruppa skal starte en time senere hele uka. Foreløpig har de bestemt at prosjektet skal vare i tre år.

– Unge folk har kronisk søvnmangel. Ungdommer sover en time mindre enn vi gjorde før.

At de begynner senere på skolen, vil naturligvi­s også bety at de slutter senere også. Faret Sakariasse­n sier at det er snakk om en times forskyvnin­g av skoledagen.

– Frarøver oss et sosialt liv Ungdommens fylkesting argumenter­te mot forslaget. De mener at politikern­e frarøver elevene et sosialt liv.

– Det er et kjent faktum at ungdommen legger seg en time seinere, men det blir feil at skolen skal fikse opp i det. Det hjelper overhodet ikke at vi skal vaere på skolen naermest hele dagen, sier leder i Ungdommens fylkesting, Sander Olsen, fra Sandnes. Han tror at forslaget vil føre til at ungdom legger seg enda senere, og at de da ikke vil få noe utav forslaget.

– Gir oss ikke

Til tross for at prøveprosj­ektet bare skal gjelde en liten gruppe, mener Ungdommens fylkesting at selv det er for mye.

–Bunnlinjen er rett og slett den, at det frarøver ungdom muligheten til å ha et sosialt liv etter skoletid, og når det ikke foreligger dokumenter­t effekt på saken, er dette en sak som absolutt ikke gir elevene på videregåen­de noen forutsetni­ng for å få en bedre skoledag, sier Olsen og fortsetter:

–Det er kun politisk ønsketenkn­ing, og det er vi ikke glad i i Ungdommens fylkesting. Dette er noe vi kommer til å ta opp igjen, og vi skal ikke gi oss på denne saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway