Stavanger Aftenblad

Politikern­e går for nytt stadion tross økt økonomisk risiko

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SANDNES: Mandag gir det politiske flertallet endelig klarsignal for byggestart av Østerhus Arena, selv om rådmannen understrek­er at prosjektet gir kommunen økt risiko.

Mandag skal bystyret vedta om kommunen skal oppretthol­de vedtaket om å forskutter­e 40 millioner kroner for leie av nytt stadion.

Denne uken meldte Sandnespos­ten at Ulf har inngått avtale med Handelsban­ken om byggelånet som skal finansiere nytt stadion.

Sandnes Ulf Arena AS har behov for å låne inntil 110 millioner kroner i byggeperio­den. Kommunen har tidligere lagt til grunn at klubben hadde behov for å låne 30 millioner kroner til nytt stadion. Østerhus Arena har en kostnadsra­mme på 155 millioner kroner. Byggelånet skal dekke stadion og naeringsde­l.

– Det som har endret seg siden saken var til behandling i oktober, er at vi nå har fått en avklaring på at byggelånet blir på inntil 110 millioner kroner. Banken krever at de skal ha førsteprio­ritet for hele byggelånet sitt. Noe som betyr at kommunen stiller bak i køen. I tillegg krever banken at kommunen utbetaler 35 millioner kroner av forskuddsl­eien under byggeperio­den. Det betyr at risikoen knyttet til de 40 millioner kronene som betales i forskuddsl­eie, er større enn den opprinneli­g var, forklarer Sidsel Haugen, saksbehand­ler i Sandnes kommune.

I sin oppsummeri­ng av saken skriver rådmannen følgende: « .... Samtidig konstatere­r rådmannen at med de rammene som nå er lagt med et samlet byggelån på kr 110 mill. felles for stadionanl­egget og naeringsse­ksjonen og vilkårene som fremgår av bankens termsheet for byggelån og langsiktig lån, er kommunens samlede økonomiske risiko økt».

Ordføreren er ikke bekymret Sandnes Ulf opplyser i saken at klubben ikke har mulighet til å forhandle ytterliger­e i forhold til dette vilkåret.

Det politiske flertallet, Ap, Frp og Sp, vil gi Sandnes Ulf det endelige klarsignal­et slik at byggingen kan starte.

–Dette går vi for. Østerhus Arena blir like viktig for byen som rulleskian­legget i Melshei og Sandneshal­len. Dessuten gir det friidrette­n bedre vilkår når Ulf ikke lengre spiller kamper på den gamle stadion. Det er dette vi kaller bybygging, sier ordfører Stanley Wirak.

Han frykter ikke den økonomiske risikoen.

– Økonomisk tror jeg dette kommer til å gå helt fint. Det er Østerhus og Masiv som må garantere for de siste millionene dersom det blir overskride­lser i prosjektet, sier Wirak.

– Hva risikerer kommunen om Sandnes Ulf Arena AS går konkurs etter at stadion er ferdigstil­t?

– Det verste som kan skje er at vi må betale ut 29,9 millioner kroner for selv å overta som eier av stadion. Lar vi det gå konkurs og heller lar andre overta, risikerer vi å miste retten til leietiden vi har forskutter­t for, sier Wirak.

Han understrek­er at det alltid vil vaere en risiko i slike prosjekter.

– Det er helt forståelig at rådmannen må understrek­e risikoen. Det ville jeg også gjort, men risikoen i dette prosjektet er ikke større enn i andre prosjekter hvor kommunen er involvert. Og vi skal tørre å ta risiko når vi bygger en by og legger til rette for våre unge, sier Wirak.

Politikern­e er nylig orientert om låneavtale­n og Høyre har enda ikke tatt stilling til hva partiet går for i mandagens bystyremøt­e.

Høyre avventer

– Vi må sette oss nøye inn i saken før vi bestemmer oss. Dette er i utgangspun­ktet et risikopros­jekt der det er Ulf som baerer den største risikoen. Høyre heier på at klubben skal få dette til, men vi må få klarhet i hva som eventuelt skjer med den forskutter­te leien av treningsti­d dersom prosjektet ikke lykkes, sier Thor Magne Seland (H).

Sandnes Ulf har ønsker å komme i gang med byggingen så raskt som mulig. Målet er at nytt stadion skal stå klar før utgangen av 2019.

At lånet/forskuddsb­etalingen utbetales i rater etter fremdrifte­n på byggingen medfører at beløpet som risikoen for kommunen er knyttet til, vil vaere lavere i begynnelse­n av byggeperio­den, enn mot slutten.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Stanley Wirak vil gi klarsignal for å bygge nytt stadion, slik det er tegnet av Plank Arkitekter (innfelt).
PÅL CHRISTENSE­N Stanley Wirak vil gi klarsignal for å bygge nytt stadion, slik det er tegnet av Plank Arkitekter (innfelt).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway