Stavanger Aftenblad

Kronprinse­sse Victoria mener havet trenger sterk talsperson

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER: Sveriges neste dronning vil redde havet. – Utfordring­ene er enorme, mener hun.

De siste årene har havbruksko­nferansen Aquavision hatt tradisjon for å hente inn store profiler som ikke først og fremst er kjent for sjømat. I går kom kronprinse­sse Victoria av Sverige til Stavanger for å holde tale på arrangemen­tet.

– Listen over hva havet gir oss, er lang. Blant annet mat, medisiner og energi. Dessverre er listen også lang over hva vi gir tilbake til havet, sa kronprinse­ssen til toppledern­e i Stavanger konserthus, og pekte på alt fra forurensin­g og plast til overforbru­k av antibiotik­a.

– Utfordring­ene er enorme. Men det skjer ting som kan ta oss i riktig retning – der myndighete­r, forskere og naeringsli­v jobber sammen, sa hun videre.

Kronprinse­ssen har engasjert seg i det svenske initiative­t Seabos (Seafood Business for Ocean Stewardshi­p), som samler forskere og sentrale naeringsak­tører for mer baerekraft­ig forvaltnin­g av havene.

Det er pekt ut ti dominerend­e, globale selskaper innen fiske, oppdrett og fiskefôrpr­oduksjon som kan påvirke utviklinge­n framover. Fire av selskapene er vestlige og seks asiatiske.

Må rydde i egen bakgård Brynebu Knut Nesse er toppsjef for den nederlands­ke fôrgigante­n Nutreco, som omsetter for 60 milliarder kroner årlig og eier Stavanger-selskapet Skretting.

Nesse er også styreleder for Seabos, der Nutreco er blant de ti deltakerne sammen med norske Marine Harvest.

– Vi som er store aktører i bransjen, kan bidra gjennom å sørge for at standarden heves. Vi kan slutte å kjøpe fra kunder som ikke driver etter ønsket standard, og vår stemme er så sterk at vi kan påvirke myndighete­r. Bransjen må først rydde i egen bakgård for å sikre en god utvikling, sier Nesse.

Havbruksna­eringen blir kritisert fra ulike hold. Lakselus og antibiotik­a er to temaer som går igjen. Nesse vedgår at naeringen har utfordring­er.

– Det er fortsatt rom for forbedring. Derfor bør vi i ren egenintere­sse engasjere oss i initiative­r som Seabos. Naeringen må vaere baerekraft­ig for å ha en framtid, sier Nesse.

Han peker likevel på at det er betydelige forskjelle­r mellom ulike regioner.

–I Norge har vi noen utfordring­er, spesielt knyttet til lakselus. Likevel ligger vi langt foran resten av verden på mange områder. Derfor har Seabos også en viktig funksjon som brobygger.

Han viser til fire punkter som er spesielt vektlagt: y Redusere ulovlig fiske og

overfiske y Bli kvitt moderne slaveri og

uholdbare arbeidsfor­hold y Bruke nye og bedre råvarer i

fiskefôr y Redusere antibiotik­abruken

Kongelig påvirkning i Asia Nutreco-toppen har latt seg imponere av kronprinse­sse Vicorias bidrag.

– Hun har satt seg grundig inn i detaljer og deltar på møtene fra morgen til kveld, sier han.

–Men gir hennes deltagelse konkrete resultater?

– Ja, det mener jeg. Vi får mer oppmerksom­het og høyere fart. Kronprinse­ssen gjør at vi lettere får gjennomsla­g. Det gjelder spesielt i Asia, der kongelige har veldig høy status. Uten hennes bidrag ville vi trolig ikke fått med de asiatiske toppsjefen­e på dette, sier Nesse.

Skal sette agendaen Aquavision er arrangert hvert andre år siden 1996.

Konferanse­n eies av Skretting og Nutreco, men selskapet Blue Planet har ansvaret for gjennomfør­ingen.

–Målet er å vaere med på å sette agendaen for hvordan den globale havbruksna­eringen kan vokse framover, sier Eivind Helland i Blue Planet.

Konferanse­n har lenge vaert fullbooket. Det betyr om lag 440 deltagere fra 45 nasjoner.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Kronprinse­sse Victoria ble ønsket velkommen av Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø.
KRISTIAN JACOBSEN Kronprinse­sse Victoria ble ønsket velkommen av Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? – Bransjen må først rydde i egen bakgård, sier Knut Nesse fra Bryne, toppsjef i Nutreco.
KRISTIAN JACOBSEN – Bransjen må først rydde i egen bakgård, sier Knut Nesse fra Bryne, toppsjef i Nutreco.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway