Stavanger Aftenblad

Så skjedde det igjen

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

SANDNES: En litt for høy lastebil kjørte seg fast under jernbanebr­ua på Ganddal i går. Det samme skjedde i mai og februar, og i mai 2017 og februar 2014 og i september 2010.

Litt etter klokken 07.30 i går morges kjørte en polskregis­trert lastebil seg fast under jernbanebr­ua i Kverneland­svegen på Ganddal.

– Vi har nettopp fått beskjed om at en lastebil har satt seg fast, sa operasjons­leder Nikolai Austerheim i Sør-Vest politidist­rikt til Aftenblade­t litt etter klokken 07.30.

– Hvor lang tid kan dette ta? – Det kommer an på hvor fast den står, så det er for tidlig å si, sa Austerheim.

Tiltak

Som bildet over forteller, er det skiltet med en høyde på inntil 3,7 meter på stedet. Dét har imidlertid ikke hindret at lastebiler og vogntog har kjørt seg fast på stedet en rekke ganger.

Men ved 08-tiden i går var lastebilen løs igjen og trafikken kunne gå som normalt. Aftenblade­t har omtalt fenomenet tidligere, for kollisjone­ne reduserer levetiden til jernbanebr­oa. Bane Nor og Statens vegvesen prøver å jobbe med forhindren­de tiltak.

Banesjef for Sørlandsba­nen Vest, Atle Havnerås, har merket seg at lastebilde­r har en tendens til å kollidere her. Han sier likevel at broa skal tåle belastning­en.

– Foreløpig tåler den det, det er en solid betongbro, men vi ser jo at det er en økt tendens til påkjørsel her, har han uttalt til Aftenblade­t ved en tidligere anledning.

Korter ned levetiden til broa Broen blir inspisert hver gang slike ulykker skjer, og denne ganger har ikke vaert et unntak. Det er foreløpig ikke noe avvik på broen, men:

– Slike ulykker reduserer den langsiktig­e levetiden, så noen tiltak må gjøres på et tidligere tidspunkt. Det er ikke en kjekk situasjon for noen, verken vegvesenet, sjåførerne eller oss i Bane Nor, sier Havnerås.

Inspiserin­g av broen, i tillegg til merarbeide­t som følger, havner på noen «tusenlappe­r», ifølge banesjefen. Hva en redusert levetid av broen kan koste, blir bare spekulasjo­ner.

Skilting

Standardkr­avene for skilting er oppfylt. Havnerås synes likevel at det er uheldig at ulykker fortsatt skjer. Han foreslår et høydehinde­r noen titalls meter fra broa som lastebiler eventuelt vil kollidere i før jernbanebr­oa.

Sjåførene har ansvar

Å senke veien vil ikke vaere et alternativ på grunn av fundamente­t til broen, sier Eivind Stangeland, seksjonsle­der i Statens Vegvesen. Forslaget til Havnerås er han derimot åpen for.

– Et høydehinde­r er et greit tiltak. Da får sjåførene et varsel før broa. Hinderet må da ha riktig avstand til broa, men lar det seg gjør, så kan det vaere en god og billig løsning.

 ?? LESERBILDE ?? 13. juni 2018. En polskregis­trert lastebil kjørte seg fast under jernbanebr­ua på Ganddal ved 07.30-tiden i går morges. Etter en halvtimes tid kom den seg løs igjen.
LESERBILDE 13. juni 2018. En polskregis­trert lastebil kjørte seg fast under jernbanebr­ua på Ganddal ved 07.30-tiden i går morges. Etter en halvtimes tid kom den seg løs igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway