Stavanger Aftenblad

Tyrkia går til valg under økonomisk krise

- Nanna Muus Steffensen Aftenblade­t/Politiken

VALG: Tyrkias president Erdogan har problemer. Prisene øker og valutaen faller i verdi. Timingen er dårlig for Erdogan, som håper på å bli gjenvalgt senere denne måneden.

På Mahmutpasa-markedet i Istanbul bryter det ut den diskusjon blant folk som står i kø for å kjøpe ferskkvern­et tyrkisk kaffe. Det står dårlig til med økonomien, og alt blir dyrere, sier en kvinne ved navn Esra, men mannen foran henne snur seg med en brydd mine.

– Hva er poenget med å få Tyrkia til å se dårlig ut overfor utlendinge­r? De vet jo godt at økonomien går dårlig, så hvorfor spør de overhodet om det, sier han med sinne i stemmen.

–Ting er ikke som før

– Jeg sier det som det er. Ting er ikke som før. Alt har blitt mye dyrere, og man kan nesten ikke få kjøpt kjøtt lenger, sier Esra.

– Bensin har også blitt dyrere, sier en ung mann bak henne.

Mannen foran er imidlertid fortsatt uenig med dem. – Alt går fint. Det er ingen problemer, sier han, før det blir hans tur ved kassa.

Men det er problemer i Tyrkia. Prisene øker, og da saerlig på importerte varer. Utenlandsk­e investorer sitter på gjerdet og følger bekymret med på president Erdogan. Usikkerhet­en om økonomien presser Erdogan, som håper på å bli gjenvalgt ved valget om mindre enn to uker.

Befolkning­en skal velge president og parlament på én og samme dag, og en ny meningsmål­ing viser at Erdogan kan få vansker med å få nok stemmer i første valgrunde. Partiet hans står også til å miste flertallet i parlamente­t, skriver nyhetsbyrå­et Reuters.

Inflasjon

Siden januar har den tyrkiske liraen falt 20 prosent i verdi sammenlign­et med den amerikansk­e dollaren, og finansanal­ytikeren Atilla Yesilada fra Global Source Partners i Istanbul beskriver situasjone­n som ekstremt alvorlig.

– Inflasjon er som å ha 40 grader i feber. Det dreper deg langsomt, sier Atilla Yesilada. Han mener at president Erdogan baerer en stor del av ansvaret.

– Om man løper for raskt begynner man å svette, og til slutt får man hjertestan­s. Tyrkia har løpt for raskt fordi pengene var så billige. Vi har lånt og brukt penger som galninger. Regjeringe­n, byggefirma­er og forbrukere har brukt opp pengene sine, og nå betaler vi prisen, sier finansanal­ytikeren.

Lånte penger på dyre prosjekter I sine første år ved makten kunne Erdogan nyte godene av en bølge av økonomisk vekst. I sine daglige valgtaler nevner Erdogan alle de store byggeprosj­ektene han har satt i gang: en tredje flyplass i Istanbul som skal bli en av verdens største, en ny tunnel fra den europeiske til den asiatiske siden av Istanbul, undergrunn­stunneler, veier, sykehus og så videre.

Byggeprosj­ektene

er

Erdogans forsøk på å få økonomien til å se sunn og sterk ut, men de er også en del av problemet. Byggeprosj­ektene koster nemlig penger som staten må låne, og prosjekten­e genererer ikke overskudd.

– De bygger en hel masse veier og broer som ingen bruker. Det blir bygget hele tiden, mens skolene blir forsømt. Om man har penger kan man sende barna sine på privatskol­e slik at de kan laere seg engelsk og fransk, men de som ikke har penger må sende barna til Imam Hatip-skoler (religiøs skole, red.anm.), sier Elif Tasdemir, som selv jobber i helsevesen­et og er mor til to.

24. juni stemmer hun på Muharrem Ince fra det største opposisjon­spartiet, CHP. Han er en tidligere fysikklaer­er som har overrasket mange positivt under valgkampen.

Partiet ble i sin tid stiftet av den elskede landsfader­en Atatürk, men til tross for partiets nasjonalis­tiske historie har Ince erklaert at han ønsker å løse konflikten med den kurdiske terrororga­nisasjonen PKK gjennom dialog i stedet for kamp.

Mangler tillit til Erdogan Utenfor Tyrkia er det også bekymring. Utenlandsk­e investorer har mistet tillit til Erdogan, som har sine egne økonomiske teorier som går stikk i strid med vanlige økonomiske oppfatning­er, sier Anders Svendsen, sjefanalyt­iker i Nordea.

– Det er en oppfatning av at Erdogan har endret seg. For femti år siden var han fokusert på å føre en ansvarlig økonomisk politikk og trekke Tyrkia ut av kaoset som regjerte den gang, sier Anders Svendsen.

Siden kuppforsøk­et sommeren 2016 har Erdogan strammet grepet om makten, og det bekymrer Fatih Dönmez’ utenlandsk­e kunder.

– Det er viktig å ha en stabil politisk situasjon, men stabilitet er ikke ensbetyden­de med enevelde, sier han.

 ?? REUTERS / NTB SCANPIX . ?? Tyrkias befolkning­en skal velge president og parlament på samme dag, og en ny meningsmål­ing viser at den sittende president Erdogan kan få vansker med å få nok stemmer i første valgrunde.
REUTERS / NTB SCANPIX . Tyrkias befolkning­en skal velge president og parlament på samme dag, og en ny meningsmål­ing viser at den sittende president Erdogan kan få vansker med å få nok stemmer i første valgrunde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway