Stavanger Aftenblad

USA takknemlig for Norges ja til flere styrker

-

WASHINGTON: Regjeringe­ns ja til flere amerikansk­e soldater i Norge tillater USA å delta i trening i fjell og vinterføre i verdenskla­sse, sier en talsmann for Pentagon.

Det amerikansk­e forsvarsde­partemente­ts talsperson Eric Pahon er glad for den norske regjeringe­ns godkjennin­g. Hvis dialogen med amerikaner­ne fører til enighet, vil ordningen omfatte inntil 700 soldater, fordelt på Vaernes i Trøndelag og Setermoen i Indre Troms. Rotasjonso­rdningen ble innført i 2017 og er allerede besluttet videreført ut 2018 med om lag 330 soldater på Vaernes.

– Vi er takknemlig at våre norske verter tillater oss å bruke Vaernes som rotasjonsa­nlegg, sier Pahon til CNN og legger til at treningen styrker USAs militaere bånd til det norske og øker evnen til å respondere på kriser.

– Avhengig av støtte

En utvidelse er i tråd med ambisjonen i langtidspl­anen, som Stortinget har sluttet seg til, om å legge til rette for mer samtrening mellom norske og allierte styrker, ifølge Forsvarsde­partemente­t.

– Forsvaret av Norge er avhengig av støtte fra våre allierte i NATO, slik det også er for de fleste andre NATO-land. For at denne støtten skal fungere i krise og krig, er vi helt avhengig av å trene og øve sammen i fredstid, sa forsvarsmi­nister Frank BakkeJense­n (H) tirsdag.

– Vi må legge forholdene til rette for god og effektiv trening. Dette er grunnen til at vi ønsker å forlenge og utvide dagens ordning med US Marine Corps, understrek­et han.

Bakke-Jensen og utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) informerte tirsdag Stortinget­s utvidede utenriks- og forsvarsko­mité om regjeringe­ns beslutning og fikk ifølge Søreide bred tilslutnin­g.

Ap stiller betingelse­r

Aps forsvars- og utenrikspo­litiske talsperson Anniken Huitfeldt mener regjeringe­ns beslutning er en oppfølging av det partiet lenge har ønsket, nemlig økt NATO-naervaer i Europa.

– Men det er noen betingelse­r. Finnmark landforsva­r skal vaere norsk, og vi kan ikke ta ned antallet soldater som står i Indre Troms, og samtidig invitere så mange amerikaner­e, sa hun til NTB.

Huitfeldt viser til at Stortinget ikke har tatt stilling til spørsmålet om å ta ned 2. bataljon på Skjold, noe som var en sentral del av forhandlin­gene om fremtidens norske landmakt.

– Dette henger jo sammen, for det handler om balansen i denne landsdelen. Vi må ha stående styrker på Skjold, sier Huitfeldt, som legger til at man ikke kan se på økt amerikansk naervaer som kompensasj­on for fravaer av norske styrker.

– Uklokt

SV-leder Audun Lysbakken mener Norge er best tjent med å ha en sterk norsk militaer tilstedeva­erelse i nord, ikke å flytte amerikansk­e soldater nordover.

– Det som bør vaere målet for norsk sikkerhets­politikk, er lavest mulig spenning i nord. Det bidrar vi til gjennom tydelig norsk tilstedeva­erelse. Men å få flere soldater på norsk jord og flytte de lenger nordover, kan bidra til det motsatte. Jeg mener det er uklok og misforståt­t sikkerhets­politikk. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway