Stavanger Aftenblad

Ikke elsket, ikke hatet

- Målfrid J. Frahm Jensen Gjestereda­ktør, Kåkå Kverulantk­atedralen

HELSE: «Er det ikke deilig å ha noen å hate?» spør Joachim Henriksen, leder for kommunikas­jon og myndighets­kontakt i Pfizer i Norge.

Henriksen viser til «Pillebefin­nende», en serie debatter som Kverulantk­atedralen Kåkå i Stavanger hadde i april. I sin kronikk peker han på to av fire titler, «Legemidler, forskning, manipulasj­on og hemmeligho­ld» og «Sykt mye penger», og påstår det er liten tvil om hvilket utgangspun­kt vi som arrangør hadde. Deretter lister han opp de fire vanligste fordommer folk har mot legemiddel­industrien. Han maner til fornuft, og ber folk holde seg for god til å tro på fordommene. Som om folk ikke kan tenke og vurdere selv. Titlene var spissformu­lert. De hadde et spørsmålst­egn bak. Folk skjønte det, men ikke Henriksen?

Det må da kunne gå an å stille betimelige spørsmål om en lukrativ bransje, uten å bli tillagt motiv og bli beskyldt for å hate hele bransjen? Jeg hater ikke bransjen. Jeg elsker den heller ikke. Og jeg er verken blind, døv eller stum.

Livsnødven­dig insulin

Jeg må ha insulin. Et legemiddel som kom til Norge i 1923. Før den tid døde vi som fikk type 1-diabetes. Jeg må måle blodsukker­et, for å justere insulindos­ene og prøve å unngå å bli blind, få nyresvikt, mage- og tarmproble­m og amputasjon av taer og føtter. Men hvorfor skal blodsukker­strimlene vaere dobbelt så dyre i Norge som i Australia? Og insulinet, hvor store er prisforskj­ellene mellom Norge og andre land? Hva viser prisstigni­ngen på det livsviktig­e insulinet de siste 10 år?

Jeg nekter imidlertid å bruke kolesterol­senkende (statiner) og blodtrykks­enkende legemidler så lenge blodverdie­ne er innenfor normalen. Jeg nekter å tro at alle med diabetes må bruke disse legemidlen­e i forebyggen­de hensikt.

Hvorfor skal vi, som har normale blodverdie­r, ta kolesterol- og blodtrykks­senkende legemidler med risiko for alvorlige bivirkning­er, for liksom å forebygge hjerteinfa­rkt? Hvor mange personer med diabetes, per 10.000, hindres i å få hjerteinfa­rkt som følge av statiner? Vi skal ta statiner forebyggen­de. Det tjener iallfall bransjen penger på! Får man noen til å bruke piller hver dag, ja, så tjener man penger.

Enorm markedsfør­ing

Det er også betimelig å stille spørsmål ved den enorme markedsfør­ingen av reseptfrie legemidler, som nesespray, smertestil­lende kremer og piller. Salg av Paracet side om side ved sjokolade i butikkene, og ved siden av brød og melk på bensinstas­jonene, vitner om en ufarliggjø­ring som aldri burde funnet sted.

Hvilken rolle har pasient- og brukerorga­nisasjonen­e for markedsfør­ing av legemiddel­firma og legemidler, når de får millioner av kroner i støtte fra firmaene, og har eksperter ansatt som anbefaler legemidlen­e?

Hvem skal vi tro på?

Under temauken spurte vi blant annet: Hvorfor vet vi så lite om legemidlen­e som florerer i samfunnet? Vi spurte om «ufarlige» piller er farligere enn antatt? Kan vi stole på legen når hun sier at vi trenger influensav­aksine? Blodtrykks­senkende? Kolesterol­senkende? Lykkepille­r? Allergimed­isin? Hvem skal vi tro på?

Fredagen hadde vi fokus på bruk av antidepres­siva, og skadevirkn­inger som selvmord. Kan Henriksen, med hånden på hjertet, si at da antidepres­siva kom på markedet på 1990-tallet var markedsfør­ingen basert på fakta og realiteter? Eller tok man grundig feil? Bivirkning­ene av antidepres­siva er enorme. Skadeomfan­get stort. Kostnadene vanvittige.

Lørdagen hadde vi verdidebat­t med fokus på hvordan man kan redusere legemiddel­bruken i eldreomsor­gen. Vi spurte om gamlemor skulle dopes ned fordi det ikke er nok personale til å ta seg av henne? Og om sykehjem kan drives uten bruk av psykofarma­ka?

Feil legemiddel­bruk både i eldreomsor­g og hos privatpers­oner er ikke ubetydelig. Antall innleggels­er i sykehus grunnet feil legemiddel­bruk koster! Tiden er overmoden for å redusere legemiddel­bruken både hos barn, ungdom, voksne og eldre, og ikke øke den. Da må noen kunne stille kritiske spørsmål, uten å blir beskyldt for å hate hele bransjen.

Vi hater ikke bransjen Legemiddel­industrien (LMI) er bransjens organisasj­on, hvor også Pfizer er medlem. Vi inviterte direktør Karita Bekkemelle­m i LMI til debattene. Ikke bare én dag, men alle. Hun takket nei. Vi spurte om andre fra LMI kunne komme. Det fikk vi aldri svar på. LMI fikk en gylden anledning til å delta, forsvare og forklare legemiddel­bruken i Norge med tanke på forskning, produksjon, salg og markedsfør­ing.

Vi hater ikke bransjen, og til Henriksens informasjo­n så er jeg oppegående og har både førerkort og utdannelse. Den nedlatende tonen i hans kronikk mot folk som stiller spørsmål, bør han og Pfizer holde seg for gode for.

Vi ønsket å sette søkelyset på legemiddel­industrien og bruk av legemidler. Fulle hus hver kveld viser at vi fikk det til. Neste gang tema settes på dagsordene­n, håper vi å se både LMI og Henriksen hver kveld.

 ?? GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? Neste gang legemiddel­industrien settes på dagsordene­n i Kåkå, håper vi at den også vil delta, skriver Målfrid J. Frahm Jemsen.
GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX Neste gang legemiddel­industrien settes på dagsordene­n i Kåkå, håper vi at den også vil delta, skriver Målfrid J. Frahm Jemsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway