Stavanger Aftenblad

Jeg foreslår en skulpturpa­rk på Torget

- Pål Mitsem Randaberg

SENTRUM: Jeg synes ikke at en debatt om bruken av Torget skal synke ned til en diskusjon for eller mot salg av nips og suvenirer. Bør ikke byen heller invitere til en til en idédugnad om hva Torget kan brukes til?

Ett av de flotteste steder i Stavanger er Torget, en stor og innbydende flate i sentrum av byen med fin helning ned mot Vågen og Domkirken med Breiavatne­t i bakkant.

Det er vel ingen som synes steinleggi­ngen som ble foretatt for noen år siden var spesielt vellykket. På en måte drepte den ideen om et levende torg i bybilledet. Det var i alle fall konsekvens­en når de tradisjone­lle torghandle­rne tok seg opp til Domkirkepl­assen, og har «gravet seg ned» der.

Jeg synes ikke at en debatt om bruken av Torget skal synke ned til en diskusjon for eller mot salg av nips og suvenirer. Bør ikke byen heller invitere til en til en idédugnad om hva torget kan brukes til? I så fall vil jeg foreslå en skulpturpa­rk med springvann, beplantnin­g og hvilebenke­r. Det er mange flotte skulpturer rundt i Stavanger. Jeg tenker på «handlekånå», «Johanna og Broremann», penisskulp­turene på Arkeologis­k Museum, osv. En kopi av Lenden kan vel også få plass? Plassen på Torget er jo begrenset, men det er vel ingen lov som forbyr at man utvider litt på begge sider av Vågen, selv om man må fjerne noen parkerings­plasser? I Santiago i Chile er en skulpturpa­rk del av sentrum og et yndet turistmål.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway