Stavanger Aftenblad

Ja til trygg bading i Dusavika

- Knut Maubach Medlem av Tasta bydelsutva­lg Arild Vøllestad Småbåteier Aase Bø-Rygg Grunneier

TASTA BYDEL: Cille Ihle og Hilde Hesby hadde et innlegg i Aftenblade­t 7. juni med overskrift­en «Tasta må få hoppe i havet». I innlegget peker de på en viktig samfunnsin­teresse, nemlig at folk på Tasta bør slippe å kjøre kilometerv­is for å bade.

Men de eneste problemene de nevner ved den stranda som folk bruker i Dusavik båthavn, er at det er trangt om plassen mellom båter og bensinsøl. Hovedprobl­emet er imidlertid ikke dette, men utslipp gjennom Stavanger kommunes to utløpsrør innerst i Dusavika.

Illelukten­de, gulfarget vann

Disse skal ta seg av overløpsva­nn, og ved sterkt regnvaer gyser det ut illelukten­de, gulfarget vann, som preger store deler av båthavna. Man skal vaere optimist for å vaere sikker på at dette ikke påvirker vannkvalit­et og bunnforhol­d ved badestrand­a, som bare ligger ca 150 m unna. Videre er rørene underdimen­sjonert slik at det ved ekstremreg­n er fare for vanninntre­ngning iallfall i ett hus naer ved. Etter hva vi forstår, er dette tatt opp med Stavanger kommune ved en rekke anledninge­r over år, uten at problemene er løst.

Det toppet seg under det ekstreme regnvaeret seinsommer­en 2016. Da sto vannstrømm­en som en elv ut av disse rørene, og etterlot seg en svaer sandbanke som gjør at der nå ved lavvann bare er 10-15 cm dypt. Dette er et problem for mange fritidsbåt­er som ligger ved tilstøtend­e brygger.

Saken ble meldt til Tasta bydelsutva­lg i august 2016. Til tross for mye velvilje, befaringer, møter, oppslag i RA og Tastavis går det ubegripeli­g seint med å kartlegge problemene og å løse dem.

I vår, nesten to år etter at saken ble meldt til bydelsutva­lget, har kommunen bevilget penger til måling av vann- og bunnkvalit­et – og nå er badesesong­en for lengst i gang! Disse målinger må for øvrig ikke bare foretas i godvaer, men også når det illelukten­de vannet strømmer ut.

Sikkerhets­messig forsvarlig?

Cille Ihle og Hilde Hesby foreslår at «svaberget ved Vardeneset fyr burde få sitt eget stupebrett og badetrapp». Men spørsmålet er om det, uten flere tiltak, vil vaere sikkerhets­messig forsvarlig, ettersom der ofte er sterke strømmer og trafikk av hurtiggåen­de båter. Som badested for familier er sandstrand­a i Dusavik etter vår vurdering mye mer egnet. Men de to skal ha honnør for å ha pekt på en viktig utfordring for hele bydelen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway