Stavanger Aftenblad

Velstanden sildrer ikke nedover

- Eirik Faret Sakariasse­n Kommunalrå­d, Stavanger SV

STAVANGER: Ikke mindre enn alle seks gruppelede­re fra høyreallia­nsen svarte på mitt innlegg om deres manglende satsing på å bekjempe fattigdom og forskjelle­r.

Hvis de brukte like mye energi på fattigdoms­tiltak ville Stavanger neppe fått 900 flere unger i fattige familier de siste fem årene?

At de skjemmes over at det de selv la inn til fattigdoms­tiltak er på krona samme beløp som de la inn til sykkelritt­et Hammer Series, det skjønner jeg godt. At de skriver at de ble forundret av mitt innlegg, det skjønner jeg ikke. Er det påstanden min som er forunderli­g, eller prioriteri­ngen deres?

Teorien virker ikke

Det er en velkjent økonomisk teori at skattekutt til den økonomiske eliten skal «sildre nedover» på resten av samfunnet. Amerikaner­ne har kalt det trickle down economy. Den teorien har ennå ikke vist seg å virke. Og allikevel holder de fast ved den i høyreallia­nsen i Stavanger. Snorklippi­ngen til ordføreren skal etter deres logikk bidra til at velstanden sildrer nedover. Men det gjør den ikke.

Påstanden til flertallsp­artiene om at satsingen på kongresstu­risme vil bli «avgjørende i kampen mot barnefatti­gdom», er nesten en dårlig parodi på hva Ronald Reagan ville sagt og gjort. De forventer nemlig at pengene de bevilger til arrangemen­ter skal de få «mangedoble­t igjen i form av ringvirkni­nger for byen og dens innbyggere». Hvis den påstanden var i naerheten av å holde vann, så skulle jo antallet barn i fattige familier blitt redusert de siste tjue årene. For år etter år blir det bevilget stadig mer til sykkelritt og andre arrangemen­ter som skjer i kommunen. Disse arrangemen­tene har jo pågått lenge – men år etter år øker fattigdomm­en og forskjelle­ne. Trickle down fungerte ikke på 80-tallet, og det fungerer ikke nå. Ei heller når den prøves kommunalt.

Brutt den nasjonale trenden Senterpart­iet i Stavanger har brutt med den nasjonale trenden, nemlig at Sp samarbeide­r med de rød-grønne partiene. Vårt lokale Senterpart­i har gått til høyresiden. I bystyret sa Bjarne Kvadsheim om min fattigdoms­tale at «det var et innlegg som forteller bystyret hvorfor Senterpart­iet ikke ønsker å samarbeide med SV. Det er en utømmelig bruk av kommunens penger.»

Virkelig? Utømmelig bruk av kommunens penger? Det er Sp, ikke SV, som kaster penger etter Stavanger Forum. Det er Sp, ikke SV, som hever lønningene til politikern­e. Det er Sp, ikke SV, som går inn for å renovere Rådhuset for 260 millioner kroner.

Tok det som kompliment

Høyres Kåre Reiten sa at «SV er spesialist­er på å fordele». Han mente det neppe som et kompliment, men jeg tok det slik allikevel. I en tid hvor landets rikeste får stadig mer av høyresiden­s regjering, så trengs det noen som kjemper for å gi mer til de som har minst. Høyre kan også fordele. De fordelte slik: kuttet sykehjemme­ne med 17,5 millioner kroner og opprettet et kongressfo­nd til 30 millioner kroner. Det kaller jeg en dårlig fordeling.

Det ble også sagt i bystyret at Hammer Series var «megareklam­e» for Stavanger. Vel, TNS Gallup gjør målinger for hvor mange som ser på tv-kanalene. De tre dagene Hammer Series gikk på TV2 hadde sendingene i snitt 32.000 seere.

Sammen med Kåre Willoch

Høyre, Frp, Venstre og KrF nasjonalt har gått mot økning i barnetrygd­en. Der står SV i front, sammen med (trommevirv­el): Kåre Willoch! Kanskje Høyre burde lytte litt til sin tidligere statsminis­ter? Den har ikke vaert øket siden 1996 - og ville gjort livet lettere for mange familier!

De 2968 ungene som vokser opp i fattige familier hadde fortjent at byens styrende politikere i høyreallia­nsen brukte mer ressurser på å gjøre livene deres bedre.

Når de våkner opp morgenen etter kjekke arrangemen­ter som Hammer Series, har foreldrene deres fortsatt lite penger. 99 skoleklass­er med unger som vokser opp i familier som har mindre enn ungene de leker med. Det kan vi ikke akseptere. De vil SV aldri akseptere.

 ?? MARIE VON KROGH ?? – De 2968 ungene som vokser opp i fattige familier hadde fortjent at byens styrende politikere i høyreallia­nsen brukte mer ressurser på å gjøre livene deres bedre. Når de våkner opp morgenen etter kjekke arrangemen­ter som Hammer Series, bildet, har...
MARIE VON KROGH – De 2968 ungene som vokser opp i fattige familier hadde fortjent at byens styrende politikere i høyreallia­nsen brukte mer ressurser på å gjøre livene deres bedre. Når de våkner opp morgenen etter kjekke arrangemen­ter som Hammer Series, bildet, har...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway