Stavanger Aftenblad

Europamest­er Christian unner seg bare én fridag

- Kine Hult journalist kine.hult@ aftenblade­t.no fotograf jonas.haarr.friestad @aftenblade­t.no

TORINO: Christian André Pettersen og Håvard André Josdal Østebø er litt trøtte og veldig glade dagen etter at de gikk til topps i Bocuse d’Or Europa. Nå starter forberedel­sene til verdensfin­alen i Lyon.

«And the winner is ..... Norway!» Sekundene før Bocuse d’Or-presidente­n Jérôme Bocuse åpnet den siste og viktigste konvolutte­n under premieutde­lingen i Torino tirsdag, gjemte Christian André Pettersen ansiktet i hendene. I neste øyeblikk kunne han slippe jubelen løs, sammen med sin naermeste medhjelper Håvard André Josdal Østebø, trener Gunnar Hvarnes og hundrevis av norske supportere som hadde gjort sitt beste for å holde stemningen på topp gjennom hele konkurrans­edagen.

– Det var et stort øyeblikk, sier Pettersen til Aftenblade­t.

– Utklassing

Det var ingen knepen seier han gikk av med heller, Pettersen fikk 1831 poeng, over 100 poeng foran Sverige, som tok sølv med 1723 poeng. Ifølge innsidere i denne bransjen er det dette som kalles utklassing. Danmark kom på tredjeplas­s og Finland på fjerde plass.

– Etter konkurrans­en fikk vi høre at dommerne mente vi hadde en wow-faktor, samtidig som det var en rød tråd i rettene og designet. Det virker som om dommerne forsto konseptet vårt, sier Pettersen.

Når Aftenblade­t møter ham dagen derpå er den høye kokkehatte­n byttet ut med caps og den hvite uniformen med shorts og t-skjorte. Denne dagen skal han og commis Håvard André Josdal Østebø rusle rundt i Torino, spise godt, slappe av og bare nyte det å ha litt fri. De siste månedene har vaert preget av intenst og tidkrevend­e arbeid, og selve konkurrans­edagen var beinhard. På nøyaktig 5 timer og 35 minutter skulle de trylle fram de to ekstremt forseggjor­te rettene som de har trent på å lage i et halvt år.

Tørrkokt gryte

For de som fulgte konkurrans­en fra tribunene eller tv-skjermen, så det antakelig ut som om laget hadde stålkontro­ll og at alt gikk på skinner. I virkelighe­ten holdt det på å skjaere seg helt med den første retten, hvor hovedingre­diensen var et bløtkokt egg med rennende plomme, infusert med urteolje.

– Jeg var overbevist om at induksjone­n vi brukte på treningskj­økkenet og konkurrans­ekjøkkenet hadde samme styrke. Vi hadde undersøkt dette på forhånd, og kommet fram til at de ville oppføre seg likt. Jeg hadde satt timeren min på seks minutter og 10 sekunder. Plutselig, da det gjensto to minutter, kjente jeg en rar lukt. Så oppdaget jeg at dampen som kom fra gryta var langt tykkere enn den skulle vaere, og jeg forsto at det var noe galt. Det viste seg at alt vannet hadde dampet vekk. Da kjente jeg at pulsen gikk i taket, sier Pettersen.

Han tok ut ett egg, skrelte det, og oppdaget til sin store lettelse at det var helt perfekt.

Sjansespil­l

Denne eggeretten bød også på en del hodebry i forkant av konkurrans­en. Hjemme på prøvekjøkk­enet på Kronen Gaard i Sandnes, hadde laget brukt flere tusen egg for å komme fram til et perfekt resultat. Så kom de til kjøkkenet i Agliano i Piemonte hvor de trente den siste uka, og fikk en heller ubehagelig overraskel­se.

– Det viste seg at plommen i italienske egg ikke holder seg midt i egget slik den gjør i norske egg. Det ble et stort problem for oss, og vi brukte sikkert 1000 egg den siste uka for å finne fram til en ny metode. Vi var fortsatt ikke helt sikre på om det ville gå bra, men tok sjansen og ba til høyere makter om at det skulle fungere. Og så ble det bare helt fantastisk, sier Pettersen.

Seieren ble behørig feiret, først med gallamidda­g, så på fest med de norske supportern­e. Dagen derpå skal laget ha en liten oppsummeri­ng, så skal de bare slappe av og kose seg. Men det blir ingen hvil på laurbaeren­e etter det, da skal kjøkkenuts­tyret de hadde med seg til Italia vaskes skikkelig.

– Jeg føler ikke vi er helt i mål før vi har vasket alt, sier Østebø.

22-åringen skal også assistere Pettersen i verdensfin­alen i Lyon, og legger ikke skjul på at konkurrans­en i Torino ga mersmak, selv om det var både hektisk og bråkete. Han sier det gikk bra å holde på konsentras­jonen i hele de fem og en halv timene det hele varte.

– Det er løye med det, men når man først står der, lukker man seg inne og holder på med sin egen greie. Det var fullt av folk

 ??  ?? Endelig kan de slappe av. Dagen etter europafina­len skal Håvard André Josdal Østebø og Christian André Pettersen rusle gatelangs i Torino og bare kose seg.
Endelig kan de slappe av. Dagen etter europafina­len skal Håvard André Josdal Østebø og Christian André Pettersen rusle gatelangs i Torino og bare kose seg.
 ?? Jonas Haarr Friestad ??
Jonas Haarr Friestad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway