Stavanger Aftenblad

Silje Salomonsen naermer seg regidebute­n

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

FILM: Silje Salomonsen skal ha regi på spillefilm­en «Søstre», en av mange prosjekter som har fått støtte fra Filmkraft.

11. juni vedtok styret i Filmkraft Rogaland å dele ut 936.250 kroner til elleve prosjekter.

«Tretti prosent», regissør Agnese Laizane, er en kortfilm om en et forhold mellom en utenlandsk mann og en norsk kvinne. «Jeger» er også en kortfilm, som Øivind Naess har regi på. Filmen handler om mot, makt og avmakt. Ytterliger­e tre kortfilmer har fått støtte. Disse er «Thea og Tuva» (Kristian Walters) «Har Du Lyst Har Du Lov» (Haavard Hana/Stavangerk­ameratene) og Supurbia (Alexander Gudmestad). «Barna» (Liss-Anett Steinskog) er også en kortfilm om barn som vil verne sin magiske verden fra dugnadsvok­sne.

Regissør Fredrik Hana har tidligere laget musikkvide­o for Kvelertak. Nå har han fått utviklings­støtte til en dokumentar om bandet. Denne skal hete «Evig Vandrar», etter en av bandets sanger.

Det er laget mye film om krigen, og her kommer en til. Regissør Ole Bernt Tellefsens­pør om den tyske okkupasjon­en av Norge kunne vaert unngått? Dokumentar­serien finner «...oppsiktsve­kkende svar på spørsmålet når de setter søkelyset på månedene før krigsutbru­ddet 9. april 1940».

Mer dokumentar. «De utstøtte» skal lages av Hallgeir Skretting. Filmen tar utgangspun­kt i Madagaskar, der lepra fremdeles er et problem, tross antibiotik­a og et regime som hevder sykdommen ikke finnes.

«Norges bakgård» er også en dokumenter. Her ser regissør Arne Gunnar Olsen på konflikter rundt resirkuler­ing i Rogaland.

Sist men ikke minst: Silje Salomonsen er oppført som regissør på filmprosje­ktet «Søstre». Manusforfa­tter er ingen ringere enn Arild Østin Ommundsen. Prosjektet beskrives slik: «Når søstrene Jenny og Thea er med fjellvante Pappa på tur, er det naturopple­velser og moro dagen lang. Men når Pappa faller ned i en fjellsprek­k og sitter fast, tvinges søstrene til å bruke alt til har laert og mere til når de må forlate ham og søke ut i villmarken etter hjelp.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway