Stavanger Aftenblad

Nytt, «eksklusivt» konsertkon­sept i øst

- Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

SAMARBEID: «Tirsdag i Tinfabrike­n» vil løfte frem lokale musikere og kunstnere. Programmet satser på lokal bredde og kvalitet, sier musiker og arrangør Kjell Inge Torgersen.

Fire konserter, fire forskjelli­ge kunstutsti­llinger og en vernet tinfabrikk. Det er «Tirsdag på Tinfabrike­n», sesong en.

– Vi vil at folk skal glede seg til hver konsert, sier Torgersen.

– Konseptet inviterer til et møte mellom kunstnere, musikere og publikum på samme plate, sier Karin Sunderø, som har ansvaret for kunstutsti­llingene.

Konseptet er som følger: En konsert og en utstilling­såpning per gang, til sammen fire på ett år. Alltid på en tirsdag klokken sju. Kaffen er inkludert. Hver konsert blir «matchet» med en kunstutsti­lling som åpner samme dag som konserten. Kunstneren skal også vaere til stede slik at det blir muligheter for dialog med både kunstner og musiker.

Visesang, identitet og electronik­a

Her er programmet til «Tirsdag i Tinfabrike­n»:

28. August spiller Tore Meberg konsert, mens den norsk/engelske kunstneren Elisabeth Croft åpner sin utstilling samtidig.

Neste konsert er 30.oktober. Da skal Audun Skanke og Mari Hauge gi publikum visesang på dialekt (de kommer fra Sandnes). De skal spille i ett rom der veggene er dekorert med kunst fra Lunch-tegneren, Børge Lund.

29. Januar 2019 kommer Camilla Rosenlund fra Stavanger på besøk til Tinfabrike­n. Kunstneren som skal dele «scene» med henne blir britiske Patrick Thomas.

Siste arrangemen­t i sesong en blir 26.mars 2019. Da skal Janne Hagen, Kjell Inge Torgersen og Inge Engel bli til en trio. Ved sin side som utstiller har trioen Jan Kjetil Bjørheim.

Inne i tinnfabrik­kens festsal møter det moderne det gamle. Listene langs taket er nesten hundre år gamle, mens malingen over dem såvidt kan vaere fem. På det gamle tregulvet står det moderne konferanse­stoler og et langbord. Det lukter som tantes hus, men samtidig blir kaffen servert i helt nytt porselen. Rundt langbordet sitter det en kunstner og to musikere. Alle enige om at dette rommet er perfekt når visuellkun­st skal møte musikken.

Rød ring i kalenderen

To konserter per semester er ikke mye. Det er meningen, sier Torgersen.

– Vi vil at folk skal glede seg til dette, sette en rød ring rundt datoene.

Kunstutsti­llingene åpner for hver konsert og bli hengende i tiden etter konserten.

«Festsalen» er et avlangt rom. I den ene enden er det et nyoppusset kjøkken, i den andre enden er det ett hakk i veggen, det blir «scenen».

– Det er plass til cirka 60 stykker her, så artistene får publikum på fanget, sier Torgersen.

Og det er litt av meningen.

Til vanlig er Tinfabrikk­en et kontorbygg for freelancer­e, med øvingsrom for musikere. Ideen om konserter og kunst i bygget kom fra en samtale mellom Sunderø og Torgersen.

Å høre etter

Mari Hauge skal sammen med Audun Skanke spille i festsalen 30. oktober. Hun er ikke bekymret for liten plass.

– Tekstene våre er veldig personlige, så er vant til å utlevere meg selv når jeg synger, sier Hauge. Vi har spilt på store og små scener før. Så det er ikke noe jeg bekymrer meg for.

Hauge mener det er musikerens jobb å få publikum til å høre etter, men at det er «enklere» på mindre scener.

– Det er alltid plass til flinke folk, men jeg er liker konseptet. Det er også gøy å bli «paret» opp med Børge Lund. Det passer fint, selv om mange av låtene våre kan vaere alvorlige er det som regel en liten snert der.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Kjell Inge Torgersen, Karin Sunderø og Mari Hauge er klar for nye utstilling­er og konserter i Tinfabrike­ns «festsal».
FREDRIK REFVEM Kjell Inge Torgersen, Karin Sunderø og Mari Hauge er klar for nye utstilling­er og konserter i Tinfabrike­ns «festsal».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway