Stavanger Aftenblad

Terje Brundtland 70 år

-

Vitenskaps­historiker­en Terje

Brundtland, Ogna, fyller 70 år 14. juni.

Brundtland ble født i Stavanger og vokste opp i Kristiansa­nd. Som ung viste Terje tidlig interesse for tekniske fag, og etter endt utdannelse ved Teknikum Göteborg ventet førstegang­stjenesten i Nord-Norge. Der ble han bergtatt av landsdelen­s vakre fjell og storslagne natur. Møtet med det arktiske ble avgjørende for Terje Brundtland, og det var i Tromsø han traff sin kone, stiftet familie og hadde store deler av sitt yrkesaktiv­e liv.

På syttitalle­t hadde Brundtland et opphold i Ny-Ålesund på Svalbard, hvor han arbeidet som operatør på satellitt-stasjonen. Deretter fulgte et langt virke på Nordlysobs­ervatoriet i Tromsø, hvor Terje i mange år var teknisk ansvarlig på Plasma-laboratori­et, hvor han designet instrument­er tilknyttet eksperimen­tell fysikk. Samtidig skolerte han seg ytterliger­e innenfor mange emner, og en faglig interesse for vitenskaps­historie ble kultivert. Dette førte til et lengre opphold ved University of Oxford i England, hvor han tok sin doktorgrad i vitenskaps­historie. Etter dette fulgte et opphold ved University of Toronto i Canada, og Brundtland publiserte en rekke artikler om emner som tidlig nordlysfor­skning, pionér-arbeide innen vakuumfors­kning og om fysikeren Kristian Birkeland. Brundtland har fordypet seg i deler av Birkelands arbeide, og han har blant annet restaurert Birkelands berømte nordlys-eksperimen­t “Terella”, og designet en fungerende replika for Teknisk museum i Oslo.

I 1972 giftet Terje seg med Anne Marie Brundtland. Paret fikk tre barn, som etter hvert har gitt dem fire barnebarn. Familien og hans venner kjenner Terje som en eventyrlys­ten, reflektert, engasjert og samtidig beskjeden og samvittigh­etsfull mann, som alltid har likt å ha mye å gjøre.

Sine siste yrkesaktiv­e år hadde Brundtland på Vitensente­ret i Tromsø, før han nå lever en aktiv pensjonist­tilvaerels­en på Jaeren. Der fortsetter han å forske, publisere vitenskaps­historiske artikler og arbeide som rådgiver og ingeniør på tekniske prosjekter.

Dagen feires på Jaeren med venner og familie.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway