Stavanger Aftenblad

Slik hentet Putin VM til Russland

- Odd Inge Aas

FOTBALL: I dag sparkes fotball-VM i gang. Vertslande­t Russland spiller åpningskam­p mot SaudiArabi­a. Til Vladimir Putins store fornøyelse. For presidente­n fryktet lenge å bli ydmyket.

2. desember 2010 sto en triumferen­de Vladimir Putin i Zürich foran journalist­er som ikke kunne tro det de akkurat hadde opplevd.

– Det er en aere for oss å vinne denne tøffe og rettferdig­e kampen. La oss sammen sørge for at fotballen fremmer fair play, toleranse og aere, lød det fra Putin.

Fifa hadde akkurat gitt VM i 2018 og 2022 til henholdsvi­s Russland og Qatar, landene som kom klart dårligst ut av Fifas egen evaluering av kandidaten­e.

Onsdag denne uken ble den russiske presidente­n overøst av godord fra FIFA-president Gianni Infantino i Moskva. I dag står han på aerestribu­nen og ser sitt kjaere fedreland mot Saudi-Arabia i åpningskam­pen på Luzjniki stadion.

Ifølge AP etterforsk­er sveitsiske, amerikansk­e og franske myndighete­r fortsatt om VM-tildelinge­ne for åtte år siden skjedde på aerlig vis.

Siden den gang er 18 av de 22 som avga stemme i tildelinge­n enten tiltalt eller dømt for korrupsjon og bedrageri, utestengt fra Fifa på grunn av regelbrudd eller blitt anklaget for urent spill.

Kravene om VM-omkamp har vaert mange. Russerne har siden den gang bedratt idrettsver­den med sitt statsstøtt­ede dopingprog­ram under Sotsji-OL. I tillegg har Krim-invasjonen og krigene i Syria og Ukraina opprørt Vesten.

Ingen har så langt klart å påvise at russerne jukset seg til VM-seier. Hva vet vi egentlig om hvordan Putin skaffet verdens mest prestisjef­ylte arrangemen­t til Øst-Europa for første gang?

Spioner i London

Mens Putin og emiren av Qatar sto igjen som vinnerne i 2010, var engelskmen­nene de store taperne.

Deres søkerkomit­é hadde lenge visst at den kjempet mot en mektig motstander. De mistenkte tidlig at russerne hadde en permanent overvåking­senhet i London som fulgte dem. Samtidig dannet britene selv en gruppe som innhentet informasjo­n om konkurrent­ene fra ambassader og private etterretni­ngsselskap­er.

Christophe­r Steele er det siste året blitt mest kjent for rapporten som knyttet Donald Trumps valgkampap­parat til en russisk sammensver­gelse før presidentv­alget i 2016.

I 2010 var han en nypensjone­rt agent fra den hemmelige etterretni­ngstjenest­en MI6 som hadde startet for seg selv.

Steele var kjent for sine gode kontakter i Russland. Nå fikk han i oppdrag å kartlegge hva russerne foretok seg for å få VM.

Underveis delte han informasjo­nen med en FBI-agent, noe som ifølge New York Times, ble starten på den omfattende etterforsk­ningen som endte i massearres­tasjonen av fotballede­re fem år senere.

Steeles kontakter fortalte at Putin begynte å frykte en stor ydmykelse da det utover våren 2010 så ut til at russerne lå an til å tape. Steele meldte hjem om panikk i den russiske leiren. Skal vi tro hans rapport, utpekte Putin en gruppe styrtrike oligarker som fikk i oppdrag «å gjøre alt som var nødvendig» for å sikre russisk suksess.

Én av dem var Chelsea-eier Roman Abramovits­j, som ble sendt til VM i Sør-Afrika samme år for å påvirke Fifa-toppene.

En gassavtale med Qatar

Et grep russerne tok, var å bygge en tett relasjon til 2022-søkerne i Qatar. I april dro visestatsm­inister Igor Setsjin til Doha for å fremforhan­dle en lukrativ avtale om gassutvinn­ing på Jamalhalvø­ya i Sibir.

The Times har påvist at den russiske søkerkomit­een nesten samtidig dro samme vei for å møte Mohammed bin Hamman, den mektige presidente­n i Det asiatiske fotballfor­bundet. Qataren ble året etter utestengt fra all fotball på grunn av en rekke bestikkels­er av fotballede­re.

I starten av november dro bin Hamman til Moskva for å diskutere idrettssam­arbeid med russerne. Samtidig var emiren av Qatar i Kreml for å møte Putin og Gazprom-direktør Alexei Miller. Selskapet er Russlands største og en hovedspons­or av årets VM.

For Steele ble konklusjon­en at «om det var en sammensver­gelse mellom Russland og Qatar, ble den gjort gjennom energisekt­oren».

Hans opplysning­er ble offentligg­jort anonymt under en britisk parlaments­høring i 2014.

Både Russland og Qatar har ved flere anledninge­r nektet for at gassavtale­n har noe med VMtildelin­gene å gjøre.

Fredspris og et Picasso-maleri For å få VM, måtte russerne sikre flertall i Fifa-styret hvor Sepp Blatter var sjefen. Den nå utestengte ekspreside­nten har innrømmet at hans plan hele tiden var at de to mesterskap­ene skulle gå til supermakte­ne Russland og USA.

Det skulle bidra til å oppfylle hans store drøm: Nobels fredspris til Fifa.

Ifølge den engelske etterretni­ngsrapport­en skal den davaerende Uefa-presidente­n, Michel Platini, ha fått et verdifullt Picasso-maleri av russerne før VMavstemni­ngen. Dette har den nå utestengte franskmann­en avvist på det sterkeste. En annen som stemte, var Franz Beckenbaue­r. Tyskeren ledet komiteen som fikk VM til hjemlandet i 2006. Tyske myndighete­r etterforsk­er nå korrupsjon­sanklager mot den gamle fotballhel­ten.

Beckenbaue­r er i dag ambassadør for Gazprom. Selv hevder han at fikk den godt betalte rollen først i 2012, men både tyske og engelske medier har hevdet at engasjemen­tet for det halvstatse­ide selskapet startet i 2010.

En som besøkte Putin i Kreml, var den gjennomkor­rupte, amerikansk­e fotballede­ren Chuck Blazer. Han ble verdenskje­nt fem år senere som FBIs hovedinfor­mant i saken som felte en rekke av hans kolleger blant Fifa-toppene.

Stoppet granskning

Vladimir Putin skal selv ha møtt seks av styremedle­mmene personlig før avstemning­en. Det kommer frem i rapporten til den tidligere amerikansk­e statsadvok­aten, Michael Garcia. Han ble engasjert av Fifa i 2012 for å etterforsk­e de mange anklagene rundt de to VM-tildelinge­ne.

Han ble imidlertid nektet innreise i Russland fordi han tidligere hadde straffefor­fulgt en russisk våpenhandl­er.

Så ble det klart at russerne ikke kunne utlevere noen av sine data fordi alt var slettet. Forklaring­en var at komiteen hadde brukt PCer som var leaset fra et fotballaka­demi som eid av Chelsea-eier Abramovits­j.

Det satte en effektiv stopper for Fifas granskning av den russiske søknaden.

I avstemning­en fikk russerne ni av de 22 stemmene i den første runden og 13 i den andre. Alle krav om at de og qatarerne må bli fratatt mesterskap­et, har siden falt til bakken.

– På vegne av hele fotballver­denen, og fra hjertet, en stor takk Herr Putin for ditt engasjemen­t og for din lidenskap og for å ha fått oss alle til å føle oss på samme lag, sa Gianni Infantino i går.

Putin var raus med superlativ­ene tilbake.

Så takket en av verdens mektigste menn Fifa for at de holder politikken langt utenfor idretten.

Sveitsiske, amerikansk­e og franske myndighete­r etterforsk­er fortsatt om VM-tildelinge­ne for åtte år siden skjedde på aerlig vis.

 ??  ??
 ?? NTB SCANPIX ?? Julen Lopetegui.
NTB SCANPIX Julen Lopetegui.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway