Stavanger Aftenblad

Viking får trolig hjelp til spillerkjø­p

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

FOTBALL: Uventet økonomisk hjelp kan vaere på vei etter at fotballfor­bundet nektet Viking å bruke egne penger på nye spillere i sommer.

Etter det Aftenblade­t kjenner til, jobbes det med en løsning der Viking vil få tilført midler fra eksterne bidragsyte­re som gjør at klubben tross den strenge handlingsp­lanen fra Norges Fotballfor­bund (NFF) likevel får handle spillere i sommerens overgangsv­indu.

Ettersom Viking er i gul sone hos klubblisen­snemnda i NFF, må de søke om alt som er avvik fra budsjettet som ble lagt foran sesongen. Viking fikk innvilget sin søknad i vinter da de ville øke lønnsbudsj­ettet fra 15 til 16,4 millioner kroner, men fikk ikke lov å handle spillere i sommer eller betale opprykksbo­nus til spillerne.

Skal Viking nå gjøre endringer i stallen, som de ønsker i sommer, må noen spillere først forlate Jåttåvågen - forutsatt at de holder seg innenfor lønnsramme­n.

Må vente til 2019

For å komme ut av handlingsp­lanen klubben er underlagt, og dermed også frihet til å bruke penger på nye spillere, må Viking også vaere i gul sone hos NFF i innevaeren­de halvår.

Viking har tapt de tre siste seriekampe­ne, men før det vist at de har nivået som skal til for å rykke opp til Eliteserie­n. Men sesongen har også vist at Viking har behov for mer kvalitet i flere posisjoner, og da kan ekstern hjelp vise seg å vaere gull verdt.

Viking-direktør Eirik W. Henningsen ønsker ikke å kommentere Aftenblade­ts opplysning­er om at det jobbes med ekstern finansieri­ng av nye spillere som ikke belaster budsjettet. Men slik Aftenblade­t forstår det, vil det komme en avklaring rundt dette relativt raskt. Tidligere har både klubbens investorer og andre bidragsyte­re hjulpet med usikrede lån og midler til Støttespil­leren AS.

16 på utgående

Hele 16 spillere i Viking er på utgående kontrakt. Av disse går det mot at U21-landslagss­piller Julian Ryerson selges i sommer. Det er ikke automatikk i at midlene klubben får for Ryerson kan gå til kjøp av en erstatter. Det må i så fall søkes om - fordi klubben i sine budsjetter, som er godkjent av NFF, også har budsjetter­t med en viss inntekt når det kommer til spillersal­g.

Når det gjelder stallen har trener Bjarne Berntsen påpekt overfor Aftenblade­t at den er for stor. Den teller 24 spillere inkludert langtidssk­adde Kristian Novak. Det betyr 23 spillere i aksjon. Berntsen vil ha denne ned til 18 etablerte spillere, et par talentfull­e på vei opp, resten skal bestå av unggutter fra klubbens egne rekker som hospiterer.

Det er flere spillere i Viking som enten allerede er på utkikk etter ny arbeidsgiv­er eller som bør se seg om etter ny klubb. Det virker sikkert at Tore André Sørås forsvinner ut i sommer.

Hvor mange drar?

Usman Sale, Jonas Pereira, Aniekpeno Udo, Rasmus Martinsen og Rolf Daniel Vikstøl er alle i en situasjon der de slipper lite til i kamp. Og vel vitende om at Viking ser på muligheten for å forsterke i sommer, kan veien til spilletid bli enda lenger.

Skulle utleide Leo Østigård bli solgt eller kalt hjem til Molde i sommer, kan det bety at Bjarne Berntsen også må på stopperjak­t. I tillegg har Viking slitt med å finne et anker i sin midtbanetr­eer som fungerer optimalt.

Det vurderes også flere strenger å spille på i angrep. Zlatko Tripic er bankers på laget, mens Zymer Bytyqi har vaert inn og ut av laget. I hans posisjon har flere spillere forsøkt seg. Et alternativ til Tommy Høiland på topp virker også å vaere etterlengt­et.

PS! Lørdag venter en ny bortekamp for Viking. Denne gang mot Nest-Sotra. Laget fra Ågotnes ligger på 13. plass med 13 poeng etter 12 kamper. Det er seks poeng faerre enn Viking som innehar 4. plassen på tabellen.

Hele 16 spillere i Viking er på utgående kontrakt. Av disse går det mot at U21-landslagss­piller Julian Ryerson selges i sommer.

 ?? KJETIL FLYGIND ?? Viking-direktør Eirik W. Henningsen i munter passiar med keeper Amund Wichne på onsdagens trening. Henningsen ønsker ikke å kommentere Aftenblade­ts opplysning­er om at det jobbes for å få plass eksterne midler til spillerkjø­p i sommer.
KJETIL FLYGIND Viking-direktør Eirik W. Henningsen i munter passiar med keeper Amund Wichne på onsdagens trening. Henningsen ønsker ikke å kommentere Aftenblade­ts opplysning­er om at det jobbes for å få plass eksterne midler til spillerkjø­p i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway