Stavanger Aftenblad

Jaerens smaleste vei utbedres nå, men ikke der det er smalest

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

TIME/GJESDAL: Dette er dagens hovedvei mellom Ålgård og Bryne. Der må 2200 bilister hver dag året rundt kjøre så seint at de kan stoppe på sekundet.

Noen punkter er så smale at det bare er plass til én bil om gangen. I tillegg har de naermest null sikt.

Her er også kryssende dyr og to ferister.

Til og med veigrøften­e er asfaltert og tatt i bruk som vei. Det er nok ikke akkurat norsk veistandar­d, men det fungerer som redningen for alle som må bakke for møtende biler.

Men snirkler du deg ikke rundt svingene som en forsiktig indianer i naturen, kan du lett få deg en overraskel­se i form av et knust speil eller en ødelagt skjerm eller dør.

Derfor smeller det

– Det er ofte ferske sjåfører eller folk som ikke kjenner veien, som kolliderer. De er rett og slett ikke forberedt på at en så sentral fylkesvei ikke har plass til to biler samtidig, og oppdager dette for seint, forklarte Oddbjørn Fosse, lokalpolit­iker for Ap i Time, da han for seks år siden rettet søkelyset på veien her i Aftenblade­t.

Han hadde da ti år kjørt veien til jobben i Gjesdal og jevnlig sett alle de farlige situasjone­ne som oppstår både på Time-siden mellom feristene i Salen og ikke minst der veien går rett inn og gjennom Ålgård sentrum, der lastebilen­e må ta i bruk smale fortau og private gårdsrom for å løse opp trafikkork­ene.

Stengt i tre uker

Nå er Fylkesvei 506 stengt i tre uker - til 29. juni. Fra kl. 08 til 21 i hverdager. Store skilt varsler omkjøringe­n på flere steder på Jaeren. Det dreier seg om en strekning på ni kilometer. Der må også underlaget skiftes fordi det ikke holder dagens trafikkmen­gde. Så skal det legges ny asfalt. Og siden veien er så smal, er det ikke mulig å gjøre dette arbeidet uten å stenge for all trafikk.

– Men vårt arbeid omfatter ikke den delen som ligger mellom feristene i Salen og inn i Ålgård, bekrefter Bjørn Andersen, byggeleder i Statens vegvesen.

Del to kommer

Mange bilister har trodd at det var det saken dreide seg om. Saerlig etter at det i mai kom pinner som viste mulige traseer og utbedringe­r.

– Veien mellom feristene må bli et større prosjekt. Det kommer som del to, sier Andersen. – Når?

– Ganske snart, kanskje like over sommeren, svarer byggeleder­en.

Ingen avtale om grunn Gårdbruker­en som nå driver den flotte gården i Salen med dyr på begge sider av dagens vei, har imidlertid ikke fått noen formell henvendels­e om en ny vei over hans grunn.

–Jeg ringte selv til Statens vegvesen da jeg fikk høre at veien skulle utbedres. Da fikk jeg vite at de hadde planer om mer. Men noen konkret henvendels­e om grunnavstå­else eller brev har jeg ikke fått, sier Gunnleiv Garpestad til Aftenblade­t.

Han visste heller ingen ting før pinner ble plassert på eiendommen. De viste at veien over ham, kunne få flere nye traseer.

En bygdavei

– Dette burde vaert en bygdavei, ikke en fylkesvei med stadig mer trafikk. Ålgård sentrum er heller ikke tjent med at veien utbedres for å ta enda mer trafikk, sier Gunnleiv Garpestad.

Han mener ressursene burde bli blitt til en helt ny hovedvei mellom Ålgård og Bryne.

Nå venter alle spent på neste forslag fra Statens vegvesen. Det må eventuelt legg en ny føring for Åsenbakken, en av Jaerens bratteste bakker, som starter akkurat der Fylkesveie­n er smalest mellom feristene.

 ?? GEIR SVEEN ?? Som du ser, her er det ikke plass til møtende biler, på Fylkesvei 506.
GEIR SVEEN Som du ser, her er det ikke plass til møtende biler, på Fylkesvei 506.
 ??  ?? Stjernene viser hvor det smeller og hvor det er smalest, men det er også de to punktene som ikke blir utbedret i det nye veiarbeide­t.
Stjernene viser hvor det smeller og hvor det er smalest, men det er også de to punktene som ikke blir utbedret i det nye veiarbeide­t.
 ?? GEIR SVEEN ?? Veien holder ikke dagens trafikkmen­gde, og også underlaget må skiftes langt ned i grusen, før ny asfalt kan legges.
GEIR SVEEN Veien holder ikke dagens trafikkmen­gde, og også underlaget må skiftes langt ned i grusen, før ny asfalt kan legges.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway