Stavanger Aftenblad

Planlegger åtte episoders dokumentar­serie om Alexander Kiellandul­ykken

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

FILM: Flimmer Film har fått støtte til å gå videre med en tvserie om ulykken som kostet 123 mennesker livet.

Vestnorsk filmsenter har tildelt 3 millioner kroner til 20 filmprosje­kter. Flimmer Film har fått 150.000 kroner til å videreutvi­kle et prosjekt om Alexander Kielland-ulykken i 1980. Dokumentar­seriene skal vaere på åtte episoder på 45 minutter hver.

Vil vise hva som skjedde

– Vi vil gå grundig inn i ulykken. Vi vil vise hva som skjedde, beskrive de ulike teoriene om årsakene, og fortelle om ulykkens konsekvens­er for oljevirkso­mheten og det norske samfunnet, sier produsent Thorvald Nilsen.

Ifølge Nilsen er det ikke laget noe tilsvarend­e om ulykken tidligere. –Dette er en historie som har et stort nasjonalt publikum, og kanskje også internasjo­nalt publikum, sier Nilsen.

Påvirket samfunnet

– Vil dere også prøve å grave fram noe nytt?

– Vi ønsker å vaere med i å prøve å finne svar på hva som skjedde, og se på de ulike versjonene som eksisterer. Men for oss er det viktig også å se på hva ulykken gjorde med det norske samfunnet, sier Nilsen.

Boligplatt­formen Alexander Kielland veltet på Ekofiskfel­tet i Nordsjøen 27. mars 1980. 123 av de 212 arbeiderne om bord omkom etter at ett av fem bein på plattforme­n ble revet av i høy sjø.

 ?? FINN EIRIK STRØMBERG ?? Plattforme­n Alexander Kielland gikk rundt 27. mars 1980.
FINN EIRIK STRØMBERG Plattforme­n Alexander Kielland gikk rundt 27. mars 1980.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway