Stavanger Aftenblad

Ønsker å straffe de som filmer

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: De to ungdommene ser ut til å ha avsluttet slåsskampe­n. Da begynner ropene fra de mange tilskuerne.

«Ikke grin. Kom igjen!»

«Bank ham opp!»

«Dra til ham!»

«Spark ham i skrittet»

En ny ungdomsvol­d-video er levert til politiet. Politiover­betjent Kathrine Saeland Rotseth bekrefter overfor Aftenblade­t at voldsepiso­den, som skal ha skjedd i en bydel i Stavanger i vinter, blir etterforsk­et. Videre sier Rotseth at politiet ser på muligheten­e for å straffe de mange som filmer slåsskampe­n.

– Vi har foreløpig ikke identifise­rt alle som filmer denne voldsepiso­den, men vi jobber med saken. I tillegg hører vi på videoen mange tilrop som kan hisse opp stemningen.

– Akkurat nå arbeider vi inn mot tilskuerne til volden, sier Rotseth, som er leder for forebyggen­de avsnitt i Stavanger.

Medvirknin­g?

Spørsmålet er om en kan straffes for medvirknin­g til vold bare ved å komme med heiarop eller ved å filme volden. Er dette en motivator for at volden blir enda grovere? Går voldsutøve­rne lengre om volden blir filmet?

Bjarne Winterhus-Fjeld, som er fag- og opplaering­sansvarlig for påtale i Sør-Vest politidist­rikt, understrek­er at medvirknin­g til vold er straffbart.

–Det er mye praksis på hva som strafferet­tslig utgjør medvirknin­g, og det må alltid vurderes konkret i hver enkelt sak. Grovt sett kan en si at man medvirker til vold dersom man styrker gjerningsm­annens vilje til å utøve volden, og selv er klar over nettopp det, sier WinterhusF­jeld. Han understrek­er at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Videre forklarer WinterhusF­jeld at bidraget ikke trenger å vaere nødvendig for voldsutøve­lsen for at det skal kunne regnes som straffbar medvirknin­g.

– Det betyr blant annet at man kan risikere et medvirknin­gsansvar dersom man heier frem en voldshende­lse og egger deltakerne videre, vel vitende om at man fyller på hos gjerningsp­ersonens motivasjon for å slå. Hvorvidt man medvirker ved å filme, må vurderes opp mot om det styrker motivasjon­en til gjerningsm­annen, sier WinterhusF­jeld og fortsetter:

– Når det gjelder deling av slike videoer, så vil dette naturligvi­s vaere krenkende for offeret. Det kan tenkes at en slik krenkelse av privatlive­t, regnes som hensynsløs atferd etter straffelov­en paragraf 266, og kan dermed vaere straffbart. Dette vil bero på en konkret vurdering i hver sak.

På sønnens mobil

Aftenblade­t har skrevet en rekke saker om ungdomskri­minalitet og også om det politiet omtaler som en ny ungdomstre­nd hvor volden blir grovere, filmes og legges ut på sosiale medier.

Politiover­betjent Rotseth er blant dem som har oppfordret foreldre til å følge med på hva barna driver med. Filmen av volden som nå etterforsk­es ble levert til politiet av en mor. Aftenblade­t har vaert i kontakt med forelderen som fant videoen. Hun fant den på sønnens mobiltelef­on.

– Det var tungt å se. Det kom noen tårer. Spesielt sterkt er det å se alle ungdommene som står rundt og heier og filmer. Det gjør vondt langt inn i hjerterota, sier hun.

Den aktuelle moren er med i den nylig opprettede Facebookgr­uppen Ungdomsfor­eldre i Stavanger, som Aftenblade­t omtalte i torsdagens avis. Da hun så nøyere på videoen, kjente hun igjen en av de involverte ungdommene.

– Jeg varslet moren hans og hun fikk se filmen. Samme dag gikk hun til politiet og meldte fra om hva som hadde skjedd, sier den 39 år gamle kvinnen, som på grunn av sønnen ønsker å vaere anonym.

Hun mener det er viktig at foreldre ikke bare viser litt interesse for barna sine.

– Vi må vaere veldig interesser­te. Stol på magefølels­en, sier 39-åringen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway