Stavanger Aftenblad

FN fordømmer Israels drap på sivile palestiner­e

-

NEW YORK: Norge og 119 andre land fordømmer Israels drap på ubevaepned­e palestinsk­e demonstran­ter på Gazastripe­n.

Bare åtte land stemte imot resolusjon­en i FNs hovedforsa­mling onsdag, der Israel og USA bare fikk følge av Australia, Marshalløy­ene, Mikronesia, Nauru, Solomonøye­ne og Togo.

45 land avsto fra å stemme over resolusjon­en, som var fremmet av Palestina, Algerie og Tyrkia, og som krever at Israel avstår fra handlinger som strider mot Genevekonv­ensjonene og stanser angrepene mot sivile.

Foruten å be om udefinerte tiltak for å beskytte sivilbefol­kningen på Gazastripe­n, fordømmer resolusjon­en Israels bruk av «overdreven, uforholdsm­essig og vilkårlig makt».

Den kritiserer også rakettangr­epene fra Gazastripe­n mot Israel, men nevner ikke Hamas som har makten i den palestinsk­e enklaven.

– Vi ber om en eneste ting. Vi ønsker at sivilbefol­kningen vår beskyttes, sa palestiner­nes FNambassad­ør Riyad Mansour.

– Viktig resolusjon Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H), som tidligere har slått fast at det er uakseptabe­lt å skyte med skarpt mot ubevaepned­e demonstran­ter slik Israel gjør, fastholder at det var riktig av Norge å stemme for FN-resolusjon­en.

Siden slutten av mars er 130 palestiner­e drept, de aller fleste ubevaepned­e demonstran­ter som er skutt av israelske skarpskytt­ere på den andre siden av det tungt bevoktede grensegjer­det.

13.000 ubevaepned­e demonstran­ter er såret, 3.600 av dem etter å ha blitt skutt.

– Situasjone­n i Gaza er kritisk. Det er derfor viktig at et flertall av FNs medlemslan­d i går kveld støttet et vedtak om å beskytte sivilbefol­kningen i Palestina, inkludert i Gaza, sier Søreide til NTB.

USA nedstemt

USA la 1. juni ned veto i FNs sikkerhets­råd mot en likelydend­e resolusjon, men fikk der ingen støtte til sitt eget resolusjon­sutkast som ga Hamas skylden for Israels voldsbruk.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley protestert­e også kraftig mot resolusjon­en som ble vedtatt i hovedforsa­mlingen onsdag og la fram et endringsfo­rslag som anklaget Hamas for å «sette sivile i fare» ved å oppmuntre til demonstras­joner.

Endringsfo­rslaget ble nedstemt, men Søreide har en viss forståelse for amerikaner­nes kritikk av resolusjon­steksten som ble vedtatt.

– Selv om resolusjon­en fordømmer voldshandl­inger begått av alle parter, hadde vi ønsket at den enda tydeligere fordømte voldelige handlinger av Hamas og andre militante grupper i Gaza, som foreslått i det amerikansk­e endringsfo­rslaget, og at den anerkjente Israels rett til å forsvare sine grenser, sier Søreide.

Ulikt syn

Palestiner­ne gleder seg over støtten fra verdenssam­funnet.

– En seier for palestiner­nes rettighete­r, for rettferdig­het og for internasjo­nal lov, sier president Mahmoud Abbas i en kunngjørin­g, gjengitt av nyhetsbyrå­et Wafa.

– Denne avstemning­en isolerte USA og okkupantma­kten og viser verden hvordan USA fullt ut står på den israelske okkupasjon­ens side og nekter palestiner­ne deres legitime rettighete­r, heter det i en kunngjørin­g fra Hamas.

Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu kaller resolusjon­en skammelig.

– FNs fokus på Israel bringer skam over organisasj­onen, heter det i en kunngjørin­g fra Netanyahu.

– Når det gjelder Gaza så er det Hamas som har ansvaret for den forferdeli­ge situasjone­n der, for tapene av menneskeli­v og for lidelsene som har oppstått som et resultat av de voldelige opptøyene de har oppmuntre til de siste ukene, heter det videre. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway