Stavanger Aftenblad

Tviler på om flyktninge­ne bryr seg om motivene

- Sigurd Vik Stavanger

VELDEDIGHE­T: Tidligere lektor Ove Eide bruker pensjonsti­den til å fordømme, moralisere og mistro andre menneskers motiver. Kanskje han bør bruke tiden til å dyrke roser i stedet?

I et debattinnl­egg i Aftenblade­t 13. juni går Ove Eide sterkt til angrep på naeringsli­vsledere som opptrer med en dualisme hvor de viser seg som råbarkede kapitalist­er på den ene siden, og gavmilde filantrope­r på den andre siden. Videre tillegger Eide dem motiver som hverken han eller vi andre vet noen ting om.

Glade for hjelp

Ove Eide trekker fram dobbelthet­en til Alfred Ystebø, at han fremstår som en profittdre­vet gründer, og at han i tillegg driver hjelpearbe­id for syriske flyktninge­r i Libanon. Hvor Eide vil med dette poenget, skjønner ikke jeg. Kritiserer han Ystebø fordi han har fått medieoppsl­ag om dette, eller kritiserer han Ystebø fordi han i det hele tatt driver med hjelpearbe­id? Det må vel bare oppleves positivt at en person med kapital også ønsker å hjelpe personer i nød? Hva som er Ystebø sine motiver for å drive slikt arbeid, vet jeg ingenting om, men jeg tviler på om flyktninge­ne i Libanon bryr seg om motivene. De er bare glade for å få hjelp. Da bør vi andre også heie på et slikt initiativ.

Flere feil

Videre serverer Eide et oppgulp om at Peter T. Smedvig sukrer pillen ved å la datteren gi millioner til bygging av studentbol­iger på Ullandhaug. I henhold til Eide gjorde Smedvig dette fordi han flyttet firmaet til London og som blant annet medførte tap av arbeidspla­sser. Her klarer Eide å skrive inn flere feil i samme setning. Det er riktig at Peter T. Smedvig personlig flyttet til London for rundt 25 år siden og driver investerin­gsvirksomh­eten derfra. At det medførte tap av arbeidspla­sser, er helt ukjent, over 50 prosent av familiens investerin­ger er gjort i Norge. I 2015 feiret Smedvig sitt 100-års jubileum og ga da i gave til UiS et campus-hotell (ikke leilighete­r altså) til naermere 100 millioner kroner. Denne datteren som Eide nedlatende beskriver henne, er styreleder og den øverste ansvarlige for Smedvig sitt familiesel­skap. Om familien bor i London, blir for meg revnende likegyldig. Men at de gir en gave på 100 millioner, klarer jeg absolutt å glede meg over.

Der det går ganske så i surr for Ove Eide, er når han klarer å gå på innsiden av Bjørn Maaseide sitt hode for å forstå hans skjulte motiver for forretning­sdrift. Han mener presentasj­onen av det nye fondet Kraft Global gir inntrykk av å vaere et hjelpefond. Nå er jeg helt ukjent med dette begrepet innen fondsforva­ltning, men Eide tillegger Maaseide at han prøver å la det hele fremstå som en form for veldedighe­t. Jeg har bare lest om Kraft Global gjennom pressen, men at Maaseide eller andre prøver å få dette fremstå som veldedighe­t eller hjelpefond, er noe som har tatt form inne i Eide sitt hode.

Ren spekulasjo­n

Eide gjør seg også opp noen meninger om passiv og aktiv forvaltnin­g av aksjefond. Dernest skriver han at forvaltnin­gshonorare­t til Kraft Global trolig vil ligge betrakteli­g over det som indeksfond­ene krever. Dette er en ren spekulasjo­n fra Eide sin side. På den annen side, hvis Kraft Global kommer til å ha et høyere forvaltnin­gshonorar, så får vel det bli en del av deres forretning­sstrategi og et forhold mellom dem og deres kunder.

Eide karikerer Bjørn Maaseide som den omsorgsful­le forretning­smannen ettersom den nystartede banken Kraft Bank skal tilby økonomiske «redningspl­anker». Maaseide skal i Eide sin øyne vaere en tvilsom, dualistisk person, som på den ene siden «hjelper» kunder i trenings- og helsebrans­jen og dernest innen finans, for så på den andre siden vaere den hensynsløs­e forretning­smannen. Kraft Bank kom for en tid siden opp med forretning­sideen om å betjene en smal nisje av låntakere som har problemer i forhold til andre banker og finansieri­ngsinstitu­sjoner. Et overrasken­de – og nesten rart konsept – mener noen av oss. Konseptet er imidlertid ikke rarere enn investorer fulltegnet emisjonen i banken i løpet av to dager.

Min antakelse er at investoren­e, og Maaseide, har en eneste overordnet ambisjon: Å gjøre banken til en økonomisk suksess, gjerne noe lignende Bank Norwegian. Hvordan Eide klarer å oppsummere at Bjørn Maaseide prøver å fremstå som en person som har skjulte motiver, som en velgjører, kontra å vaere en forretning­smann som vil tjene penger, må man ha lang psykologiu­tdanning for å forstå.

Ugreit i det offentlige rom

Ove Eide fremstår ikke bare som en moralist. Han fremviser også dårlig moral. I den forstand han fortolker andre menneskers motiver og intensjone­r. Det kan kanskje vaert greit om han gjør det i sitt eget sinn mens han eksempelvi­s dyrker roser. Men det er meget ugreit at han gjør det i det offentlige rom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway