Stavanger Aftenblad

Slik får du billigere og mer miljøvennl­ig restaurant­mat

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SANDNES: Tar du med deg egen matboks i veska kan du få deg et billigere måltid. Flere spisestede­r og kaffebarer tilbyr miljøvennl­ige valg.

Bestiller du en burger eller en salat til å ta med deg hjem hos Delikatess­en by Foodfighte­rs i Langgata i Sandnes, kan det vaere lurt å ta med egen boks. Da får du nemlig 15 prosent avslag.

– Vi har lenge vaert opptatt av økologisk og kortreist mat, men har ønsket å bidra med noe mer. Vi ser bare selv hvor mange kaffekoppe­r vi forbruker i løpet av en uke og hvor mye emballasje vi kaster, sier Christel Thulin.

Denne uken lanserte restaurant­en konseptet som gir 10 prosent på kaffe om du tar med egen kopp og 15 prosent på takeawayma­t om du tar med egen boks.

– Vi har tenkt tanken en stund, men nå tester vi det ut for å se om dette er noe markedet ønsker. Jeg tror vi vil se mer og mer av dette. Men til syvende og sist handler det om etterspørs­el, sier Thulin.

Blandet mottakelse

Ved vindusbord­et har Cathrine Saetre og venninnen tatt plass for å nyte en bedre lunsj. Saetre vil gjerne høre mer om det nye konseptet.

– Dette var et bra tiltak. Vi bruker en del takeaway, så dette kan det godt hende vi tester ut. Men det er jo viktig å vite om muligheten i forkant slik at vi husker å ta med egen boks, understrek­er hun.

Birgitte Skurve ved nabobordet er mer usikker på om hun kommer til å kaste seg over tilbudet.

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg kjøper ikke så mye takeaway, men kanskje om jeg jobbet i naerheten og ofte stakk innom for å ta med meg lunsj, sier hun.

Delikatess­en bruker kun økologisk melk, tilbyr et bredt utvalg av økologisk drikke og bruker en god del økologisk i matlaginge­n, men for medeier Johannes Kay er det ikke nok.

– Hver gang jeg kjøper inn emballasje til takeaway, tenker jeg at dette må vi kunne redusere selv om den er nedbrytbar. Vi må forsøke å tenke miljø i alt vi gjør, men samtidig skal vi jo leve av dette. Vi kan ikke leve av drømmer og ideer, understrek­er han.

Kay er oppvokst i Danmark, som lenge har vaert opptatt av miljøvennl­ig matforbruk. Han forteller om flere supermarke­d i Danmark som legger opp til at du selv har med emballasje når du handler frukt og grønt.

– Vi kaster heldigvis ikke så mye mat hos oss, fordi vi er flinke til å minne om at kundene kan ta maten de ikke spiser opp med hjem. Vi tar hele tiden små steg og håper å fortsette med nye grep. Det hadde vaert flott om vi kunne inspirere andre spisestede­r til å gjøre det samme, utfordrer han.

Belønner miljøbevis­ste kunder Coffeeberr­y vil også gi miljøbevis­ste kunder en bedre pris på kaffen.

– Har du med egen kopp, får du fast rabatt. Vi har ikke helt bestemt hvor mye, men det blir minst 10 prosent. Vi satser på å lansere tilbudet mandag neste uke, sier Stephen Suttie, driftssjef for Coffeeberr­y.

Den lokale kjeden med kaffebarer i Sandnes, Stavanger og snart Bryne, har også valgt å kjøpe mer miljøvennl­ige engangskop­per og lokk.

– Koppene og lokkene på de store koppene våre er nedbrytbar­e, men dette handler like mye om å redusere mengden søppel. Det er volumet som er problemet, sier Suttie.

McDonald’s tar også små grep McDonald’s, verdens største fastfood-kjede, blir også tvunget til å ta grep.

– Målet er at all vår emballasje skal bli baerekraft­ig innen 2025. Det skal vaere enten fornybar, gjenvinnba­r eller sertifiser­t. Vi undersøker hele tiden hvilken emballasje vi må ha og hvilke vi kan klare oss uten, sier Veronika Skagestad, kommunikas­jonssjef hos McDonald’s.

I sommer forsvinner lokket på McFlurry-begeret. Noe som vil spare 6–7 prosent av McDonald’s sitt plastforbr­uk bare i Norge.

– Den får et nytt og mer miljøvennl­ig design som gjør at vi bruker mindre plast. Over sommeren tester vi også ut papirsuger­ør som erstatning for plastsuger­ør i enkelte av våre restaurant­er, forteller Skagestad.

Dette høres jo helt fantastisk ut. Jeg tror faktisk ikke jeg har hørt om andre spisestede­r som har testet ut et lignende konsept her i Norge.

Flere må med

Framtiden i våre hender jubler

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Maren Vigesdal ble positivt overrasket over det nye tilbudet til Delikatess­en by foodfighte­rs som nå tilbyr billigere takeaway-mat om du har med egen boks.
JON INGEMUNDSE­N Maren Vigesdal ble positivt overrasket over det nye tilbudet til Delikatess­en by foodfighte­rs som nå tilbyr billigere takeaway-mat om du har med egen boks.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway