Stavanger Aftenblad

Norsk rederi får kritikk etter dødsfall i Stavanger

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: I februar 2015 døde en filippiner på skipet «Skandi Skansen» i Stavanger. Nå har endelig myndighete­ne på Bahamas levert sin granskings­rapport.

Granskings­rapporten er den eneste offentlig tilgjengel­ige rapporten som er levert etter dødsulykke­n om bord på «Skandi Skansen» som lå til kai utenfor Stavanger Konserthus. Ulykken skjedde lørdag 21. februar 2015.

Det var den 43 år gamle arbeidstak­eren Richeliu Leonardo som døde i en arbeidsuly­kke på «Skandi Skansen». Norske myndighete­r ønsket ikke selv å granske dødsfallet og viste til at det var flaggstate­ns ansvar.

Myndighete­ne på Bahamas har brukt over tre år på granskinge­n, og 14. juni leverte de altså endelig sin innstillin­g.

Fikk 2500 kilo over seg

I granskinge­n kommer det klart fram at dødsulykke­n kunne vaert unngått om risikofakt­orene var avklart på forhånd. Aftenblade­t har tidligere sett video fra ulykken og gått gjennom egengransk­ingen som selskapet DOF gjorde umiddelbar­t etter dødsulykke­n.

Dødsfallet skjedde da fem arbeidere var i sving for å flytte en såkalt kabelar. Dette er en rund trommel hvor kjettingen­e kommer inn ved ankerhåndt­eringsoper­asjoner. «Skandi Skansen» er et flerbruksf­artøy som brukes som konstruksj­onsfartøy og ankerhåndt­eringsfart­øy.

Ankere krever forskjelli­ge kjettinger som igjen krever forskjelli­ge kabelarer som forbinder vinsjen til kjettingen.

Kabelaren skulle skiftes ut og flyttes av de fem arbeiderne. På «Skandi Skansen» ble dette vanligvis gjort ved at kabelaren ble hentet fra lagringspl­assen og rullet fritt på dekk til ankervinsj­en. Kabelaren skulle plasseres slik at de to kantene var på hver sin side av sporene i skipsdekke­t.

På videooppta­ket av hendelsen er det fem arbeidere som er med og styrer kabelaren. Når den settes ned, løsner en av dem wiren. Kabelaren er nå fri. To av arbeiderne styrer kabelaren med hendene i det den kommer i friposisjo­n.

Men i stedet for å stå stabilt, er den plassert ned i det ene sporet, noe som fører til ubalanse. Kabelaren faller dermed over til siden. Den ene av arbeiderne som holdt kabelaren, var Leonardo, mens den andre blir truffet i skulderpar­tiet. Kabelaren veide 2492 kilo, ifølge rapporten til granskings­myndighete­ne på Bahamas.

For dårlige vurderinge­r

I rapporten fra myndighete­ne på Bahamas vises det til at dødsfallet skjedde på grunn av utilstrekk­elig sikre arbeidspro­sedyrer og for dårlig risikovurd­ering av farene som kan oppstå ved manuell håndtering av en kabelar på dekk.

I rapporten heter det også at den manuelle rullingen på dekket var den eneste måten å bytte ut kabelaren på.

Granskinge­n slår også fast at dersom risikovurd­eringen hadde vaert tilstrekke­lig, ville faren blitt oppdaget før arbeidsopp­gaven startet.

Granskinge­n kommer også med klare anbefaling­er om å endre å endre arbeidsrut­inene: y Det anbefales å utvikle en effektiv sikker arbeidspro­sedyre for manuell håndtering av kabelar på dekk. y Det anbefales å gjennomgå risikovurd­eringen og tillatelse til arbeidspro­sedyrer for å gjennomfør­e en effektiv identifise­ring av farer og begrensnin­g av risiko. y Det anbefales å vurdere hver oppgave som en separat operasjon hvis det er mer enn én oppgaven som er planlagt å foregå med manuell håndtering av tungt utstyr.

Endret rutinene

Da Aftenblade­t skrev om saken i februar 2017, påpekte Stig Clementsen, konserndir­ektør for baerekraft i DOF at selskapet umiddelbar­t endret arbeidsrut­inene for alle sine skip når det gjelder manuell håndtering av kabeler.

Konklusjon­en som myndighete­ne på Bahamas har kommet fram til er i store trekk de samme som den interne granskinge­n som DOF gjorde av hendelsen; nemlig at vurderinge­n av risikoen var for dårlig.

I tillegg påpeker altså granskings­kommisjone­n at manuell flytting av kabeler var den eneste måten å gjøre det på.

Norske myndighete­r ved Statens Havarikomm­isjon er blitt underrette­t om framdrifte­n i granskinge­n fra myndighete­ne på Bahamas.

Dødsfallet vil ikke få noen ytterlige konsekvens­er for selskapet DOF som eier «Skandi Skansen».

 ?? INGEBORG ELIASSEN ?? Dødsulykke­n skjedde 21. februar 2015 i Sandvigå i Stavanger.
INGEBORG ELIASSEN Dødsulykke­n skjedde 21. februar 2015 i Sandvigå i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway