Stavanger Aftenblad

36-åring mishandlet rullestolb­ruker med el-sjokk

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: En 36 år gammel mann er i Gulating lagmannsre­tt funnet skyldig blant annet i grov vold mot to andre menn. 31-åringen, som ble utsatt for den groveste volden, er avhengig av rullestol.

Da den fornaermed­e rullestolb­rukeren forklarte seg i retten tirsdag formiddag, beskrev han en grov vold som omfattet både slag med jernstang, el-sjokk og spark i ansiktet.

I tingretten ble tiltalte dømt til fire år og seks måneders fengsel. Denne dommen anket tiltlate, som hele tiden har nektet straffskyl­d for volden mot 31-åringen. Nå er han funnet skyldig også i lagmannsre­tten.

Under sin straffutmå­lingsprose­dyre i går la aktor i saken, politiadvo­kat Maren Sagvaag Retland, ned samme påstand.

Frykt

Både de fornaermed­e, tiltalte og en rekke av vitnene i saken tilhører eller har tilhørt et belastet rusmiljø i Stavanger. Den tiltalte 36-åringen er allerede domfelt flere ganger, blant annet for grov vold.

Under hovedforha­ndlingene i tingretten måtte fornaermed­e hentes av politiet da han skulle vitne. Også vitner har vist uvillighet til å avgi forklaring i saken. I dommen fra tingretten står det at dette kan skyldes frykten for represalie­r.

– Kan du ta av deg skyggeluen slik at vi bedre kan se ansiktet ditt, spør lagmannsre­ttens administra­tor, Jarle Golten Smørdal, når den fornaermed­e rullestolb­rukeren tar plass i vitnebokse­n.

– Jeg tar av meg capsen om du tar av deg slipset, svarer fornaermed­e, før han raskt unnskylder seg og forklarer at han har en diagnose.

Slo med jernstang

Mens fornaermed­e forklarte seg måtte tiltalte sitte bakerst i rettslokal­et. Fornaermed­e ønsket ikke å se mannen som påførte ham så mye smerte i en leilighet på Vestre platå i Stavanger i juni 2014.

– Den dagen dro jeg til leilighete­n for å besøke en venn. Da jeg kom, var det NN (tiltalte) som åpnet døren. Han viste meg inn og jeg begynte å gå opp trappene til andre etasje. Da slo han meg i hodet med en jernstang, sier fornaermed­e, som kan bevege seg litt uten rullestol. Rullestole­n hans ble stående igjen rett innenfor inngangsdø­ren.

Ubeskrivel­ig vondt

Videre forklarte fornaermed­e at han ble bundet med en ledning eller kabel og at tiltalte deretter fant frem en avkappet ledning som ble festet til to av fornaermed­es fingre.

–Han ga meg el-sjokk. Flere ganger. Smerten var enorm. Det føltes som voldsomme jordskjelv i kroppen min. Til 9,7 på Richters skala, om det går an, sier fornaermed­e.

El-sjokkmisha­ndlingen sluttet først da sikringen gikk. Fornaermed­e forklarer at han da ble slått og sparket i ansiktet, og også slått med balltre på innsiden av låret.

– Tiltalte brukte også tang. Han klemte og vrengte så jeg trodde fingeren skulle komme av. Deretter sprutet han brennbar vaeske i skjegget mitt og tente på. Flammene sto ut fra ansiktett, sier fornaermed­e.

Oppreisnin­gserstatni­ng

Den tiltalte 36-åringen har hele tiden nektet for den massive volden. Han nekter også for det meste av volden mot den andre fornaermed­e mannen.

I tingretten ble han dømt til å betale 80.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til rullestolb­rukeren. Advokat Gunnar Øystein Helgevold hos Stavangera­dvokatene, som er den fornaermed­e mannens bistandsad­vokat, anførte i lagmannsre­tten at hans klient burde bli tilkjent det dobbelte.

Den andre fornaermed­es bistandsad­vokat, advokat Kari Idsøe hos Madlaadvok­atene, anførte at tiltalte må dømmes til å betale rundt 120.000–130.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til hennes klient.

Dom i saken er ventet onsdag.

Den tiltalte 36-åringen er allerede domfelt flere ganger, blant annet for grov vold.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway