Stavanger Aftenblad

Boplikten opphevet i Sirdal

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

VEDTAK: Med en stemmes overvekt ble boplikten i Øvre Sirdal fjernet. Håpet er at flere nå vil bosette seg i kommunen.

For noen år siden ble boplikten nederst i Sirdal fjernet, fra Handeland og nedover. Boplikten for resten av kommunen, med Sinnes, Fidjeland og opp til Ådneram, ble beholdt.

Da saken igjen var oppe i kommunesty­ret torsdag, lå det an til at boplikten ble videreført. Rådmannen innstilte på det, og flertallsp­artiene Sp, KrF og Høyre så ut til å vaere enige. Men så snudde to av Høyres tre representa­nter, og dermed var det flertall for å oppheve boplikten, ti mot ni stemmer.

Ap tvilte seg til ja

Aps seks representa­nter, Sirdal Bygdeliste­s to, Venstres ene og den ene fra Høyre dannet flertallet. Jonny Liland (Ap) var ordfører i Sirdal i forrige periode. Han forteller at gruppen fra Ap tvilte seg fram til et vedtak for å fjerne boplikten, noe som blant annet betyr at bolighus kan brukes som fritidsbol­ig.

– Det var to grunner til at vi gikk inn for å fjerne boplikten. Den ene var at boplikten ikke ble oppretthol­dt, og at kommunen ikke greide å gjøre noe med det. Vi hadde blant annet informasjo­n om at 10–20 prosent av boligene i et nytt boligfelt ble brukt som fritidsbol­iger. Den andre grunnen var at vi har mer tro på bolyst enn tvang og plikt, sier Liland.

Driftsbygn­inger blir hytter Ifølge Liland har nylig vedtatt arealplan endret arealbruke­n radikalt i Øvre Sirdal.

– Driftsbygn­inger bygges om, og landbruksj­ord bygges ned. Hvis ikke driftsbygn­inger var blitt gjort om til hytter i den utstreknin­g vi ser nå, ville det vaert et argument for å oppretthol­de boplikten, sier Liland.

Politikern­e i kommunesty­ret har fått opplysning­er om at elevtallet på Sinnes skule har gått ned de siste årene. Nå ligger det på under 50 for alle trinnene.

Den tidligere ordføreren tror at en fjerning av boplikten kan føre til at flere vil bosette seg i Sirdal, ettersom de risikerer mindre hvis de investerer i en bolig i kommunen.

– Vi tror på kvaliteten ved Sirdal, at folk har lyst til å bo her. Og nå kan folk bygge hus her og ha større muligheter for å få solgt det igjen dersom de ønsker det, sier Liland.

– Lettere for nyetablert­e Johnny Vik er blant dem som gleder seg over vedtaket i kommunesty­ret torsdag. Han har for tiden huset sitt på Tjørhom ute for salg. Prisantydn­ing for huset på 266 kvadratmet­er i prom er 2,5 millioner. Nylig fikk han et bud på 1,7 millioner.

– Hvis jeg skulle bygd det huset i dag, ville det kostet 6 millioner kroner bare i byggekostn­ader, sier Vik.

Når boplikten er fjernet, betyr det at markedet blir større, og at man kan få igjen penger som er investert, mener Vik.

– Nå vil det bli lettere for nyetablert­e å bygge hus. Mange har latt vaere å investere i Sirdal fordi man har vaert redd for ikke å få igjen pengene hvis man ble nødt til å flytte igjen, sier han.

Vik er selv født og oppvokst på Sinnes. Da han gikk på skolen for noen tiår siden, var de flere elever på skolen enn de er i dag. Nå håper han at fjerningen av boplikten kan gi bygda et nytt oppsving, at ikke innflytter­e trenger å gamble med pengene sine.

Ved årsskiftet praktisert­e 49 kommuner i Norge boplikt. For ti år siden var tallet 70.

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Flertallet i Sirdal kommunesty­re håper at en fjerning av boplikten vil føre til flere elever på Sinnes skule. Her fra Aftenblade­ts reportasje fra Sinnes i vinter.
TOMMY ELLINGSEN Flertallet i Sirdal kommunesty­re håper at en fjerning av boplikten vil føre til flere elever på Sinnes skule. Her fra Aftenblade­ts reportasje fra Sinnes i vinter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway