Stavanger Aftenblad

Stavanger Open lover avveksling fra fotball-VM

- Fredrik Brimsø fedepus33@gmail.com

STAVANGER: For de av oss som synes at VM i fotball blir litt meget, og foretrekke­r opplevelse­n av kickflips, hettegense­re og jeksler mot betong, er skateparke­n på Tasta stedet vi bør befinne oss i dag.

Logistikke­n først: For 21. gang arrangeres Stavanger Open. Stavanger skateklubb er arrangør. Bjarne Bergsager er den sympatiske tråd-trekkeren som har hatt grip-tape på maten siden Berlinmure­n var på vei ned og rullebrett var like lovlig i Stavanger som det er å røyke inne på Cementen nå.

Det skal konkurrere­s i to ulike grener; bowl og street, og deltakerne deles etter kjønn og alder.

Anlegg i verdenskla­sse

Ordet på gaten er at skateanleg­get på Tasta er laaaangt bedre enn det var da kidsa trålte rampen i knappebuks­er og digget til musikalske alibier som ville fått blodet til å padle i lysets hastighet på en vaskeekte We love the 90s’er. I verdenskla­sse, mener arrangøren.

– Anlegget på Tasta har vaert en byggeplass i flere år, men nå er fasilitete­ne absolutt i verdenskla­sse. Det gjør at vi får stadig større andel internasjo­nale deltakere, forteller Bergsager.

BBC er i byen. Thrasher Magazine har spurt pent etter footage. Navn som Ben Hatchell, Sky Brown og Ocean Brown er flybårne.

–Hva er det som trekker de store, internasjo­nale navnene hit?

– Vi har et friskt sponsorbud­sjett og har fått støtte fra Stavanger kommune, og da har vi mulighet til å dekke reis og opphold. Ikke minst er det lettere å trekke folk med den typen anlegg vi har fått nå.

Mer etos enn konkurrans­e Skatemiljø­et har vaert lite, men stort, i sine egne omgivelser helt tilbake til forbudet mot offentlig rulling (hey!) ble mumlet pent fra noen byråkratis­ke herrer og kvinner i 1988. Arrangemen­tet kalles riktignok Stavanger Open, og det ligger ekte penger i potten for de som trekker de lengste heelflip’ene, men Bergsager peker på andre aspekter enn plassering på pallen.

–Konkurrans­e-elementet er nok kanskje mindre viktig i skateboard­ing enn i andre idretter. En del av inngangspo­rten er det individual­istiske, uorganiser­te. Skating er mer en livsstil. Mye mer California-vibber og frihet enn «ja vel, guttar, på mandag klokkå fem bler det armhevinge­r og intervalle­r!», sier Bergsager.

At det er brettkjøre­re av internasjo­nalt kaliber i Stavanger er (faktisk) ingenting nytt. Navn som både Tony Hawk og Rodney Mullen har utført luftig akrobatikk i kommunen i sine mer formative år.

– Stavanger har vaert en ledende by innen skatekultu­r, og nå har vi også Norges suverent beste skate-anlegg, forteller arrangøren.

720-flip, «heia, heia» og kunst Skateklubb­en har inngått et samarbeid med Nuart, og om du er interesser­t i kunst som er inspirert av brett-kulturen, er Nuart-galleriet stedet å dra etter at de siste triksene har landet på fredagen.

«Decked out», er tittelen på utstilling­en som har 30 + bidragsyte­re innen både lyd, bilde, video og installasj­on.

– På lørdag blir det workshop for barn og ungdom hvor de kan designe sine egne brett, og en exhibition med over femti ulike brett med unike design skal stilles ut, i tillegg til ulike innslag av film og musikk, sier Mariella Della Zorz fra Nuart.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Det lokale stortalent­et Elias Nilsen stiller til start under årets Stavanger open. Her fra et tidligere arrangemen­t.
PÅL CHRISTENSE­N Det lokale stortalent­et Elias Nilsen stiller til start under årets Stavanger open. Her fra et tidligere arrangemen­t.
 ?? FREDRIK BRIMSØ ?? Bjarne Bergsager. Blid arrangør.
FREDRIK BRIMSØ Bjarne Bergsager. Blid arrangør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway