Stavanger Aftenblad

Se så glade de er for at Jaerens rev blir ny «Hope spot» for hav

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

ORRE: Neste søndag vil Ingjerd H. Haarstad fridykke kanskje 25 meter og svømme med haiene utenfor Jaeren i yr glede over at området kommer på verdenskar­tet til Mission Blue. Du kan bli med.

– Dette er bare strålende for livet på Jaerkysten, stråler Haarstad selv, Heather Bergsland og Bodil Lande, der de smetter inn i våtdrakten­e.

Alle sitter i styret i Rachel Carson-prisen, den internasjo­nale miljøprise­n som deles ut av kvinner i Stavanger til en kvinne som har gjort en betydelig innsats for miljøet nasjonalt eller internasjo­nalt.

Nå er trekløvere­t kommet til Orrestrand­a for å røpe at Jaerens rev blir ny «Hope spot» - etter initiativ fra deres pris. Pressemeld­ingen skal sendes ut i dag, lørdag, fra California.

Fra Ogna til Sola

Det dreier seg om hele havstrekni­ngen mellom Ogna i sør og Solastrand­a i nord med Rott, Håstein og Kjør. Fra før er det bare et slikt område i Norge, Kosterfjor­den.

Det innebaerer ikke at det blir nye regulering­er eller bestemmels­er. Havet utenfor Jaeren er allerede vernet. – Men det vil nå få internasjo­nal fokus. Det løftes fram som «et område av stor viktighet for verdens hav». Håpet er at det igjen kan åpne for forsknings­prosjekter og undersøkel­ser. For det er mye der ute vi ikke vet om, forklarer de tre kvinnene i vinden på Orre.

De lot seg ikke stoppe av stiv kuling og vannrett regn. – Neida, det blir bare villere og bedre, var svaret.

På vei mot stranda mener de det er naturen selv som denne dagen kommer opp for å vise krefter, og kanskje heie på dem og alle andre som vil ta vare på miljøet.

– Der ute har vi et utrolig rikt mangfold av arter fordi havstrømme­ne er kalde nok for arktiske arter og varme nok fra sydlige arter, peker de.

Dessuten er det jo et rev, med mange grunne områder og rullestein. De gir ly og feste for planter, og der det er planter er det dyr.

Haidykking

Akkurat nå huser Jaerens rev en koloni med haier, drektige hunner av pigghå, en av tre kritisk truede fiskearter på vår nasjonale rødliste.

– Haiene er på vandring. Vi vet ikke hvor de kommer fra eller hvor de skal, forklarer Ingjerd H. Haarstad.

I mange år har hun hatt havet som livsstil. Hun grunnla Delfinen svømmeskol­e. Neste søndag vil hun og andre fridykke ned til haiene ut fra Reve havn.

Det skjer i forbindels­e med en familiedag på Friluftshu­set på Orre for å markere at havet utenfor er blitt en håpets flekk i verden.

Haidykking­en foregår både kl. 9 og kl 14. Noen få kan vaere med ut i båt. Andre kan følge dykkingen på skjerm i Friluftshu­set. Også en av Tysklands største tv-produsente­r skal filme dykkingen. De følger nå pigghåens vandring.

Og Jaerens rev får ny oppmerksom­het og kanskje ny kunnskap, slik initiativt­akerne håpet på.

– Dette er jo ganske svaert for oss, kommentere­r Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H), fra Alta der hun i går ble valgt til ny nestleder for friluftsrå­dene i Norge.

– Vi er jo klar over at vi med strendene og havet vårt har noe

 ?? GEIR SVEEN ?? De sitter alle i styret for den internasjo­nale miljøprise­n som deles ut av kvinner i Stavanger til en kvinne som har gjort en betydelig innsats for miljøet nasjonalt eller internasjo­nalt. Heather Bergsland, til venstre, Ingjerd H. Haarstad og Bodil...
GEIR SVEEN De sitter alle i styret for den internasjo­nale miljøprise­n som deles ut av kvinner i Stavanger til en kvinne som har gjort en betydelig innsats for miljøet nasjonalt eller internasjo­nalt. Heather Bergsland, til venstre, Ingjerd H. Haarstad og Bodil...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway