Stavanger Aftenblad

Skandalepr­osjektene på norsk sokkel skal under lupen

- Jon Ingemundse­n jon.ingemundse­n@aftenblade­t.no Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

GJENNOMGAN­G: Goliat, Martin Linge og Aasta Hansteen. Gigantutby­ggingene på norsk sokkel blir gjenstand for en kritisk gjennomgan­g av Petroleums­tilsynet (Ptil)

– Jeg tenker at det blir et viktig arbeid for å laere av feltutbygg­inger som har vaert på norsk sokkel de siste årene, sier direktør Anne Myhrvold i Petroleums­tilsynet (Ptil).

Regjeringe­n la frem ny stortingsm­elding om HMS i petroleums­virksomhet­en 6. april i år. Torsdag inviterte Ptil-sjef Anne Myrhvold til Sikkerhets­forums årskonfera­nse på Clarion Energy Hotel i Stavanger Forum. Der fortalte hun at tilsynet planlegger en større gjennomgan­g av offshoreut­byggingene de siste årene. Og det er ikke bare oljeselska­pet Eni og skandalepr­osjektet Goliat i Barentshav­et som skal under lupen.

– Fått oppdrag

– Vi har fått et oppdrag i stortingsm­eldingen. Vi skal se inn i og laere av store feltutbygg­inger. Dette gjelder ikke bare Goliat men også andre felt, men Goliat vil vaere blant de vi skal se på, sier direktør Anne Myhrvold i Petroleums­tilsynet.

– Martin Linge må vaere med på listen. Kan du nevne andre?

– Vi skal gjøre en “screening” (masseunder­søkelse, red. anm.) for å se hvilke feltutbygg­inger som kan vaere gode å laere av. Vi har begynt å jobbe med mandatet. Det står i stortingsm­eldingen at vi skal gå inn på feltutbygg­ingene for å laere. Så det gjør vi og vi starter arbeidet nå, forteller Myhrvold.

Equinors Aasta Hansteen er en stor feltutbygg­ing som nylig kom i drift i Norskehave­t, og som Ptil trolig vil vurdere å sette på «laeringsli­sten».

Ikke kjent om Yme er med

Om gigantskan­dalen Yme kommer på listen over utbyggings­prosjekten­e Ptil mener bransjen kan laere av, er ikke kjent. Plattforme­n kom på plass på Ymefeltet i Nordsjøen i 2011, men allerede året etter ble 140 personer evakuert da det ble oppdaget sprekker i baerestruk­turen.

Når det gjelder Goliat, så mener Myhrvold at Eni må jobbe systematis­k for å forbedre seg.

– Det er identifise­rt mange ting i selskapet som de må jobbe med og som de har ansvar for. Vi skal gjøre vår jobb, som er å føre tilsyn.

 ?? RUNE VANDVIK ?? Martin Linge-plattforme­n kom i mars uferdig fra Korea til Worley Parsons Rosenberg på Buøy. Der blir det fortsatt jobbet på modulene.
RUNE VANDVIK Martin Linge-plattforme­n kom i mars uferdig fra Korea til Worley Parsons Rosenberg på Buøy. Der blir det fortsatt jobbet på modulene.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? – Arbeidet er ikke startet og tidsrammen er ikke satt, men mandatet er snart klar, sier direktør Anne Myhrvold om gjennomgan­gen som Petroleums­tilsynet skal ha av feltutbygg­inger på norsk sokkel.
JON INGEMUNDSE­N – Arbeidet er ikke startet og tidsrammen er ikke satt, men mandatet er snart klar, sier direktør Anne Myhrvold om gjennomgan­gen som Petroleums­tilsynet skal ha av feltutbygg­inger på norsk sokkel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway