Stavanger Aftenblad

Omstridt helikopter-type leies inn til Island og Ukraina

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

LUFTFART: Helikoptre av typen Super Puma H225 er fortsatt uønsket på norsk sokkel på grunn av ulykker, inkludert Turøy-ulykken. Nå skal flere av disse helikoptre­ne til Island og Ukraina.

Selv om Luftfartst­ilsynet både i Norge og Storbritan­nia har opphevet flyforbude­t for helikoptre av typen H225/AS332L2 Super Puma, så vil ikke selskapene verken på norsk eller britisk side av sokkelen bruke dem. Derfor er det helikoptre av typen Sikorsky S 92A som nå transporte­rer oljearbeid­erne.

En viktig årsak til at ingen vil bruke Super Puma-ene, er Turøy-ulykken den 29. april 2016, da 13 personer omkom. Fortsatt er ikke den endelige rapporten fra Statens havarikomm­isjon for transport blitt publisert. Den er forsinket, men publiserin­gen skal skje før sommeren.

Ukjent med avtalen

Nylig ble det kjent at Ukraina skal overta 55 Super Puma-helikoptre til sivile oppdrag. 21 av disse er av typen H225, den som styrtet på Turøy og som ble operert av CHC Helikopter Service.

Administre­rende direktør Per André Rykhus i Helikopter Service sier til Aftenblade­t at han ikke kjenner til avtalen i Ukraina.

– Hva skjedde med de Super Puma-ene som dere hadde i trafikk her i Norge og som ble satt på bakken etter Turøy-ulykken?

–Vi har returnert flere helikopter til leasing-selskapet, opplyser Rykhus.

Airbus bekrefter

Ifølge Teknisk Ukeblad (TU) er noen av helikoptre­ne som skal til Ukraina de samme som opererte her i Norge.

Aftenblade­t har vaert i kontakt med Airbus Helicopter­s for å få dette bekreftet, men selskapet henviser til at dette er en bilateral statlig avtale som de ikke vil uttale seg om. Men Airbus er tilfreds med å levere 55 helikoptre til Ukraina i løpet av året. Avtalen er forøvrig verd 555 millioner euro, altså 5,2 milliarder kroner.

Til Island

Mens Super Puma-er fra Helikopter Service skal til Ukraina, skal helikoptre av samme type leies inn av kystvakten på Island.

Ifølge avisen Visir har islendinge­ne fått et prismessig svaert godt tilbud på disse helikoptre­ne. Det gjelder to 2010-modeller H225. De har tidligere vaert i oppdrag for Bristow Norway fra basen i Hammerfest. De fløy på oppdrag for davaerende Statoil og Eni fram til Turøy-ulykken.

Den endelige rapporten fra Statens havarikomm­isjon for transport om Turøyulykk­en er forsinket, men publiserin­gen skal skje før sommeren.

 ?? NICOLAS GOUHIER, AIRBUS HELICOPTER­S ?? Her er en Super Puma H225 fotografer­t på vei til Bredford Dolphin i Nordsjøen, i 2009.
NICOLAS GOUHIER, AIRBUS HELICOPTER­S Her er en Super Puma H225 fotografer­t på vei til Bredford Dolphin i Nordsjøen, i 2009.
 ?? AIRBUS HELICOPTER­S ?? Dette er et helikopter av typen Super Puma H225, som brukes til redningsop­pdrag flere steder i verden. Denne helikopter­typen får ikke frakte oljearbeid­ere på norsk eller britisk sokkel. Man venter på den endelige rapporten etter Turøy-ulykken i 2016.
AIRBUS HELICOPTER­S Dette er et helikopter av typen Super Puma H225, som brukes til redningsop­pdrag flere steder i verden. Denne helikopter­typen får ikke frakte oljearbeid­ere på norsk eller britisk sokkel. Man venter på den endelige rapporten etter Turøy-ulykken i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway