Stavanger Aftenblad

Gylne tider for verdens diktatorer

- Michael Jarlner Aftenblade­t/Politiken

BRUSSEL: Det er gylne tider for verdens diktatorer og undertrykk­ere. Kim Jong-un var «brutal», men har nå «talent», og Vladimir Putin arrangerer fotballVM. Snart er det også valg i Tyrkia, hvor Erdogan får utvidet sin makt med nye grunnlovse­ndringer.

– Ingen andre regimer har undertrykt sin egen befolkning mer totalt eller brutalt enn NordKoreas onde diktatur, sa USAs president Trump da han 30. januar i år holdt den årlige «State of the Union»-talen.

Denne uken hadde beskrivels­en av det onde diktaturet og dets leder, Kim Jong-un, endret seg drastisk.

– Han er veldig talentfull. En som overtar en slik situasjon, slik han gjorde som 26-åring, og er i stand til å styre det og kjøre det hardt – jeg sier ikke om han var god eller … jeg sier ikke noe om det. Men han gjorde det. Veldig få mennesker i en slik alder – det er kanskje én av 10.000 – kan gjøre det, sa Trump i forbindels­e med toppmøtet i Singapore.

Det var 133 dager mellom de to utsagnene, som avspeiler to vidt forskjelli­ge verdenssyn. Uttalelsen­e leverer nok et bevis på at Donald Trumps uttalelser ofte har begrenset levetid.

Men vi fikk også se noe annet. Noe som strekker seg langt utover Donald Trump og hans nye, brutale venn: At verdens undertrykk­ere for tiden har gylne tider.

Hensynet til menneskere­ttigheter er nemlig ikke lenger et styrende prinsipp i internasjo­nal politikk. I verden anno 2018 er de styrende prinsippen­e «America First», «EU First», eller andre versjoner av «Hvasomhels­t First».

Og når det kommer til NordKorea signaliser­te Donald Trump at han er villig til å se gjennom fingrene på selv de ondeste diktaturen­e, om diktatoren­e bare går med på å lage en deal – en avtale –med personen som setter Amerika først.

Man kan ikke utelukke at Donald Trumps uforutsigb­are kursskifte­r kan ende med at han skaper resultater når det kommer til det nordkorean­ske atomspørsm­ålet. Resultater som kan åpne nye dører eller på et annet vis føre til en utvikling som løser opp i en situasjon som Trumps forgjenger­e ikke har klart å løse med tradisjone­lle metoder. Men vi vet ikke, og kan kun håpe på det beste.

Var det imidlertid nødvendig at Trump hyllet den nordkorean­ske lederen for hans «talent»? Hvilket signal sender det til Nord-Koreas undertrykt­e befolkning, eller andre undertrykt­e befolkning­er rundt om i verden? At ingen undertrykt­e noe sted i verden kan regne med støtte fra USA, om bare deres undertrykk­ere er villige til å inngå en deal med USAs president – embetet som en gang ble omtalt som «leder av den frie verden»?

Tidligere har Donald Trump hyllet sitt «fantastisk­e forhold» med den filippinsk­e presidente­n Rodrigo Duterte, som har drept 12.000 mistenkte narkolange­re og narkomane filippiner­e – de fleste fra sosialt belastede og fattige områder – i en over to år lang og dypt kontrovers­iell «krig mot narkotika».

Mer enn bare Trump

Trump har også snakket varmt om sin relasjon til Kinas president Xi Jinping, som ellers er i ferd med å bygge opp et voldsomt IT-diktatur med systematis­k overvåknin­g av de mer enn en milliard menneskene som bor i landet.

– Han er en utrolig fyr, sa Trump om Xi for noen dager siden, under et intervju med den amerikansk­e tv-kanalen Fox News.

– Han er faktisk president på livstid. Det er veldig bra, sa Trump.

Men det handler ikke bare om Trump. Torsdag åpnet Russlands president Vladimir Putin dørene for årets fotball-VM, og dermed kunne han vise sine landsmenn og alle andre at Russland slett ikke er isolert, vestlige sanksjoner til tross.

Propaganda­gevinsten var også komplett da en av verdens beste fotballspi­llere – egyptiske Mo Salah – tidligere denne uka

 ?? HUSEYIN ALDEMIR/AP/NTB SCANPIX ?? Tyrkias stadig mer autoritaer­e leder, Recep Tayip Erdogan, får etter alt å dømme befestet sin makt fram til 2023 i valget 24. juni.
HUSEYIN ALDEMIR/AP/NTB SCANPIX Tyrkias stadig mer autoritaer­e leder, Recep Tayip Erdogan, får etter alt å dømme befestet sin makt fram til 2023 i valget 24. juni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway