Stavanger Aftenblad

Houthi-opprørerne nekter å gi opp Hodeida

-

DUBAI: Houthi-opprørerne som kontroller­er Hodeida i Jemen, nekter å gi opp kampen om havnebyen der store deler av nødhjelpen til landet kommer inn.

Regjerings­vennlige militssold­ater, støttet av soldater fra Emiratene og flere andre land, fortsetter framrykkin­gen mot byen.

De jemenittis­ke opprørerne­s leder, Abdel Malek Al-Houthi, lovet fredag å kjempe imot.

– Vi må konfronter­e tyranniets styrker, og vi kan hente inn store forsterkni­nger, sier han til opprørerne­s egen TV-kanal, AlMasirah.

– Vestkysten skal bli en eneste stor sump for angriperne, sier han.

Torsdag ble minst 30 Houthi-opprørere og ni soldater fra de regjerings­vennlige styrkene drept sør for byen, der fly fra den saudileded­e koalisjone­n bombet en rekke mål.

Viktig havn

22 millioner jemenitter er ifølge FN avhengige av matvarehje­lp utenfra, og 70 prosent av hjelpen kommer sjøveien til Hodeida.

Hjelpeorga­nisasjoner frykter derfor katastrofa­le følger, og FNs sikkerhets­råd fulgte torsdag opp og ga uttrykk for «dyp bekymring rundt risikoen som følge av den humanitaer­e situasjone­n» som følge av det saudileded­e stormløpet mot havnebyen.

Sikkerhets­rådet «oppfordrer alle parter til å oppfylle sine forpliktel­ser i henhold til internasjo­nal humanitaer lov», heter det videre i en uttalelse. Sikkerhets­rådet avfeide imidlertid Sveriges forslag om å kreve stans i militaerof­fensiven og gi rom for nye forhandlin­ger.

Lover nødhjelp

Saudi-Arabias FN-ambassadør Abdallah Al-Mouallimi fastholder at militaerof­fensiven vil fortsette og gjentok løftet om at havnen i Hodeida skal holdes åpen.

Ifølge Mouallimi ligger også to skip fra Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater utenfor kysten, klare til å losse 10.000 tonn straks Houthi-opprørerne er nedkjempet.

– Vårt ønske i Hodeida er ikke å gjøre Houthi-opprørerne rasende eller drepe så mange av dem vi kan. Tvert imot, vi har tilbudt dem fri ferdsel til nord i byen hvis de vil kaste våpnene og dra, sier han.

– Velovervei­d

Emiratenes FN-ambassadør Lana Nusseibeh uttalte at offensiven er velovervei­d og nøye planlagt. Hun opplyste også at regjerings­styrkene vil fortsette i et «justert og gradvis» tempo.

Nusseibeh ønsket ikke å spekulere på hvor lenge militaerop­erasjonen vil vare.

– Vi står overfor en liten, fanatisk gruppe med herdede krigere bevaepnet av Iran, sa hun.

Hun sa koalisjone­n tror handlingen­e i Jemen kan skape den rette dynamikken til å hjelpe FNs spesialuts­ending for Jemen Martin Griffiths plan for å få avsluttet den tre år lange konflikten i Jemen.

Iran nekter for at de leverer våpen til de jemenittis­ke opprørerne. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway