Stavanger Aftenblad

Trump en endeløs gave til Kina

- Fareed Zakaria Redaktør og forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: Det langsiktig­e spillet for USA de neste tiårene handler om å håndtere Kinas framvekst. Og akkurat nå forlater vi banen.

«Amerika vil forbli den dominerend­e makt i det 21. århundre bare hvis det er den dominante makten i Stillehavs­området», sa avdøde Lee Kuan Yew ofte til meg. Lee, som var grunnlegge­ren av det moderne Singapore, og en av de smarteste strategisk­e tenkerne jeg noensinne har møtt, snakket om dette temaet sent i livet. Han var bekymret for et sammenbrud­d i stabilitet­en som hadde åpnet for den ekstraordi­naere globale veksten det siste halve århundret. Han var sikker på at nøkkelen var et dypt amerikansk engasjemen­t i Asia, som raskt ble sentrum for global økonomi og makt. Men akk, Donald Trump ser ut til å gjøre alt han kan for å krenke Lees uttalelse.

Og mediene tok feil. Den virkelige overskrift­en på toppmøtet mellom Trump og Kim − ironisk holdt i Singapore, staten Lee bygde − skulle ha vaert: «USA svekker sin 70 år lange allianse med Sør-Korea.» Det mest slående elementet i Trumps initiativ var ikke at han lovpriste Nord-Koreas diktator, Kim Jong-un, men at han annonserte opphør av militaerøv­elser samme med SørKorea, og brukte nettopp Nord-Koreas retorikk ved å kalle dem «provoseren­de».

Trusselen kommer fra nord, ikke sør

Presidente­n må ha gått glipp av orienterin­gen før toppmøtet. Faktisk er det Nord-Korea som provoserer og truer Sør-Korea, som landet har gjort siden det først invaderte naboen i sør i 1950. Nord-Korea er antatt å ha omtrent en million stående soldater, nesten det doble av Sør-Korea, og landet har konstruert kanskje så mange som 20 tunneler til bruk i en overrasken­de invasjon. Nord-Korea har også mer enn 6000 artilleri-enheter som kan nå SørKorea, inkludert noen som har så lang rekkevidde at 32,5 millioner mennesker er i fare, mer enn halvparten av landets innbyggere, ifølge en studie fra Rand Corp.

Forsvarsde­partemente­t i USA anslo i 2006 at dersom Nord-Korea åpnet artillerii­ld mot Sør-Korea, ville 250.000 mennesker bli drept i Seoul alene, konstatere­r Rand-studien. Og nå, et drøyt tiår senere, har NordKorea inntil 60 atombomber, og raketter til å avfyre dem. Sør-Korea og USAs «krigsspill» er nødvendige forsvarsøv­elser i skyggen av en aggressiv motstander.

Enda verre, Trump signaliser­te at han ønsker å avslutte de amerikansk­e troppenes naervaer i Sør-Korea. Han tar feil når han hevder at det vil spare penger, hvis han da ikke planlegger å demobilise­re troppene – som ville bety å kutte i USAs aktive forsvar, som er det motsatte av hans politikk. Siden Sør-Korea dekker nesten halvparten av kostnaden med de amerikansk­e troppene i landet, ville det ikke bli billigere å flytte dem hjem. Men det er ikke poenget. Poenget er at USA, av bitter erfaring, har funnet at det er mye bedre å ha troppene klare, kamptrente og med kunnskap om lokal geografi, enn å holde dem i USA og sende dem ut når problemer oppstår.

Kinas ønskedrøm

Noen kommentato­rer har pekt på at den store vinneren etter toppmøtet i Singapore, er den store makten som ikke var der − Kina. Det er helt rett. Tenk på hva Kina alltid har ønsket. Først av alt stabiliser­ing av Nord-Korea. Inntil nylig var det mye snakk om et foreståend­e sammenbrud­d i det nordkorean­ske regimet. For Kina var dette et mareritt, siden forening av den koreanske halvøya ville skje på Sør-Koreas vilkår. Dette ville medføre en stor, demokratis­k alliert av Washington, med amerikansk­e tropper på Kinas sørlige grense. Dette marerittet virker usannsynli­g nå som USA gir sikkerhets­garantier til Nord-Korea og vifter med bistand og investerin­ger.

Kinas andre store ønsker har vaert å bli kvitt amerikansk­e tropper i Asia, spesielt på fastlandet. Trump ser ut til å ville gjøre dette også. Etter at den kalde krigen endte, har mange land i Asia vaert nervøse for at USA ville trekke seg tilbake fra Asia og overlate sine allierte til et voksende Kinas ømme barmhjerti­ghet. For å forsikre dem om at det ikke ville bli slik, formulerte Joseph Nye, en ledende forsvarsem­betsmann i Clinton-administra­sjonen, en rapport og et initiativ som forpliktet USA til å beholde en framskutt tilstedeva­erelse i Asia på omtrent 100.000 soldater. Skulle Trump følge opp sin impuls om å trekke tilbake tropper fra Sør-Korea, ville USA falle langt under dette tallet.

USA av banen

For Kina har Trump vaert gaven som bare fortsetter å gi. Trump startet sin presidentp­eriode med å trekke USA fra TPP (the Trans-Pacific Partnershi­p), som ble opprettet av en gruppe amerikansk­e allierte for å stå som et alternativ til det kinesiske markedet. TPP var et bolverk mot kinesisk makt som kunne ha vaert attraktivt for andre asiatiske land. Nå blir spilleregl­ene skrevet i Asia, og de blir skrevet på kinesisk.

Lee hadde rett. Det langsiktig­e spillet for USA de neste tiårene handler om å håndtere Kinas framvekst. Og akkurat nå forlater vi banen.

Nå blir spilleregl­ene skrevet i Asia, og de blir skrevet på kinesisk.

 ?? NG HAN GUAN, AP/NTB SCANPIX ?? Donald Trump overrasket og sjokkerte mange under toppmøtet med Kom Jong-un i Singapore. Men i Kina har de all grunn til å vaere fornøyd.
NG HAN GUAN, AP/NTB SCANPIX Donald Trump overrasket og sjokkerte mange under toppmøtet med Kom Jong-un i Singapore. Men i Kina har de all grunn til å vaere fornøyd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway