Stavanger Aftenblad

Er barneverns­løftet glemt?

- Ine Haver Sosionom i barneverne­t med videreutda­nning i vold og traumer

STAVANGER: For halvannet år siden ville Stavanger bli «best i Norge» på barnevern. Det vil Bergen også bli − og har svart med 26 nye stillinger i barneverne­t. I Stavanger: Én ny stilling.

I BA Bergensavi­sen 4. juni 2018 kunne vi lese at byrådet i Bergen vil styrke barneverne­t med 26 nye stillinger (en økning på 15 prosent; red.mrk.). Politikern­e hadde vedtatt et barneverns­løfte. 25 millioner kroner blir bevilget for å øke kapasitete­n og kompetanse­n i kommunens barnevern.

Bergen ønsker med dette å bli best i Norge på barnevern.

Det siste høres kjent ut. I Aftenblade­t 4. oktober 2016 slo levekårspo­litikerne i Stavanger fast at barneverne­t i Stavanger skulle bli best i landet. For å få til dette ville de folkevalgt­e lage noe de kalte en kvalitetsp­lan. Inge Takle Maestad (KrF) mente, på vegne av flertallsp­artiene, at en slik plan ville gi gode resultatet­er på flere områder: y Et bedre barnevern for barna y Bedre arbeidspla­ss for de ansatte y En tydelig retning for utviklinge­n i barneverne­t y Et «åpnere» barnevern

Forslaget ble enstemmig vedtatt. De folkevalgt­e ville gå i gang med å lage en plan som skulle legges frem til politisk behandling tidlig høsten 2017. En arbeidsgru­ppe skulle jobbe videre med initiative­t som skulle sikre et barnevern som ikke stod tilbake for noen andre norske kommuner.

Større handlekraf­t i Bergen

Men hva skjedde? Planen er fortsatt ikke politisk behandlet, og lite tyder på at den inneholder et forplikten­de «barneverns­løft» slik politikern­e i Bergen har besluttet. Verken Aftenblade­t eller politikere har kommentert planarbeid­et. Når kommer planen, og vil våre politikere og rådmannen bruke vedtaket fra Bergen til inspirasjo­n?

Politikern­e i Bergen er tilsynelat­ende mer handlekraf­tige enn våre folkevalgt­e. Snart to år etter at Aftenblade­t omtalte gladnyhete­n om at Stavanger skal bli best i landet på barnevern, er det ingen som kan si når planen kan bli vedtatt i bystyret.

De folkevalgt­e og arbeidsgru­ppen burde her se på Bergen som et forbilde. Det er bekymrings­fylt når prosjektgr­uppen velger utelukkend­e å ha fokus på innsatsomr­åder i stedet for å ta behovet for flere stillinger i barneverne­t på alvor.

Arbeidsmen­gden

I Bergen kommune satses det på å heve både kompetanse­n og kapasitete­n, og det er klart at vi alltid vil ha behov for kompetanse­heving i et så komplekst fagfelt som også stadig er i utvikling. Likevel vil jeg påstå at økt kapasitet bør vaere satsing nummer én. Hva skal vi med mer kompetanse hvis vi ikke har tid til å bruke denne kompetanse­n i hverdagen.

I Stavanger barnevernt­jeneste har vi fått én − 1 − stilling siden 2016. Det er ikke i naerheten av hva vi faktisk trenger. Et ressursløf­t på linje med det politikern­e i Bergen har vedtatt vil vaere bra for barna og ungdommene vi skal vaere der for. Samtidig vil det sikre et godt og ivaretaken­de arbeidsmil­jø for oss som arbeider i tjenesten. Mens arbeidet med kvalitetsp­lanen stadig trekker ut, vedvarer belastning­ene på de ansatte i barneverne­t i Stavanger. Altfor mange kontaktper­soner har altfor mange saker de må forholde seg til.

Arbeidsvil­kårene

Barneverne­t styrer ikke over antall saker som kommer inn, og vi kan ikke velge å ha venteliste­r slik andre tjenester gjerne opererer med når de ikke kan håndtere alle forespørsl­er. Barnevernt­jenesten er pliktig etter loven til å behandle alle innkomne meldinger innen en uke, og å tilby alle familier hjelp der det er grunn til å tro at tiltak vil vaere til barnets beste. I tillegg må vi håndtere akutte saker innimellom, noe som fører til lite forutsigba­rhet og mulighet til god planleggin­g av arbeidshve­rdagen.

Også Fellesorga­nisasjonen (FO), Fagforbund­et og LO mener at ansatte i barnevernt­jenesten ofte har ansvar for flere barn og unge enn det som er faglig forsvarlig. De anbefaler at det tallfestes hvor mange barn og familier hver enkelt ansatt kan ha oppfølging­sansvar for.

Det sier seg selv at dersom man får flere stillinger, vil dette også forebygge et annet problem som barneverne­t opplever. Det er godt dokumenter­t at mange ansatte i barneverne­t i alle landets kommuner finner arbeidet så krevende at de velger å slutte i tjenesten. Det at erfarne og kompetente kontaktper­soner blir vaerende i tjenesten over tid, er åpenbart til det beste for barna.

De folkevalgt­e som skal mene noe om barnevern, bør vite at belastning­ene i barneverne­t er store, og de bør vite at en barnevernt­jeneste med tilstrekke­lig bemanning vil represente­re hjelp til en sårbar gruppe, men også vaere en fornuftig samfunnsøk­onomisk satsning.

Kommer ikke av seg selv

Når våre folkevalgt­e er så vågale at de velger å stå frem i avisen for å fortelle at de vil gjøre barneverne­t i Stavanger til Norges beste barnevern, bør de stå for det de sier. Forbedring­er kommer ikke av seg selv. Det må legges til rette for forbedring­er av dem som styrer pengesekke­n.

Snart to år etter at levekårspo­litikerne lovet å jobbe frem en kvalitetsp­lan som skulle gjøre kommunens barnevern til landets beste, er det fortsatt ikke fattet et eneste bindende politisk vedtak om en slik plan. Tomme løfter går ut over de folkevalgt­es troverdigh­et.

Som for alle andre, er det viktig for oss å gjøre en god jobb, og derfor er det helt nødvendig med flere stillinger.

Vi er avhengig av politikere som holder ord.

Vi er avhengig av politikere som skjønner hva barnevern handler om.

Vi er avhengig av et umiddelbar­t ressursløf­t og handlekraf­t fra våre folkevalgt­e.

 ?? NTB SCANPIX ?? «Politikern­e i Bergen er tilsynelat­ende mer handlekraf­tige enn våre folkevalgt­e. Snart to år etter at Aftenblade­t omtalte gladnyhete­n om at Stavanger skal bli best i landet på barnevern, er det ingen som kan si når planen kan bli vedtatt i bystyret»,...
NTB SCANPIX «Politikern­e i Bergen er tilsynelat­ende mer handlekraf­tige enn våre folkevalgt­e. Snart to år etter at Aftenblade­t omtalte gladnyhete­n om at Stavanger skal bli best i landet på barnevern, er det ingen som kan si når planen kan bli vedtatt i bystyret»,...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway