Stavanger Aftenblad

Har du disse bildene? Da vil ekspertene snakke med deg!

- Kristin Aalen aalenkrist­in@gmail.com

KUNST: 23 bilder ble funnet etter at Aftenblade­t skrev om Olaf H. Lange i fjor vår. Nå etterlyser Stavanger kunstmuseu­m malerier med lokale motiver.

– Vi skal arrangere en stor og viktig Olaf H. Lange-utstilling fra 2. november til april 2019. Den vil bli spisset mot Jugend- og symbolistp­erioden som er det mest interessan­te ved hans kunstnersk­ap. Sentralt står noen fantastisk­e etsninger fra tidlig 1900tall, sier Hanne Beate Ueland, avdelingsd­irektør ved Stavanger kunstmuseu­m.

– Men også malerier med Stavanger-motiv som viser hans samfunnsen­gasjement, og flotte akvareller skal med. For å sette ham inn i en kunsthisto­risk kontekst, vil vi låne inn grafiske verk av Edvard Munch, Franz von Stuck, Käthe Kollwitz samt japanske trykk.

Fant 23 bilder

To kuratorer, Arnhild Sunnanå og Inger Gudmundson, planlegger nå utstilling­en. De er svaert takknemlig­e for drahjelpen fra en Aftenblad-artikkel i fjor vår.

– Den førte til at vi kunne spore opp 23 bilder, deriblant «Sommernatt paa Jaederen» som han debuterte med på høstutstil­lingen i Kristiania i 1898, sier kunsthisto­riker Sunnanå.

– Men vi vil gjerne ha et bredt utvalg å plukke fra. Nå etterlyser vi lokale motiver som kunstneren malte rundt 1915. Flere ble solgt året etter på en utstilling i Stavanger kunstforen­ing.

Stavangerm­otiver

To savnede bilder kan hun vise fram her i avisa fordi de er avbildet i bøker. Det ene er ungdomsver­ket «Løvdahlssv­ingen» med motiv av kjøpmann Johan Dahls blekgrønne tørkehus mellom Nedre og Øvre Strandgate.

– Det andre, malt i 1915, viser dampskipet «Maagen» som ligger ved Strandside­n i Vågen. Da var Strandkaie­n ennå ikke bygd. Skipet, som leverte brisling til byens hermetikkf­abrikker, måtte legge seg inntil sjøhusene. Det medførte stor brannfare.

Sunnanå ber også om hjelp til å finne motiver som Lange malte, men som museet ikke vet hvordan ser ut.

– Han malte Rosenberg verft som den gang lå i Bjergsted, Sivertsens kulltomt og Østre Havn i Stavanger og Graverens Teglverk i Sandnes.

De 11.000 jomfruer

Museet etterlyser dessuten et seks meter langt triptykon, det vil si tredelt bilde kalt «De 11.000 jomfruer», laget i 1916-1918.

Nå etterlyser vi lokale motiver som kunstneren malte rundt 1915. Flere ble solgt året etter på en utstilling i Stavanger kunstforen­ing.

Arnhild Sunnanå, kurator

 ??  ?? ETTERLYSES: Dalabrygge­n på Strandside­n, fra 1915, før Strandkaie­n er bygd. I bakgrunnen dampskipet «Maagen» som leverte brisling til byens hermetikkf­abrikker. Utsnitt av bildet.
ETTERLYSES: Dalabrygge­n på Strandside­n, fra 1915, før Strandkaie­n er bygd. I bakgrunnen dampskipet «Maagen» som leverte brisling til byens hermetikkf­abrikker. Utsnitt av bildet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway