Stavanger Aftenblad

I frontlinje­n

- Janne Håland janne.haland@aftenblade­t.no

FOLKINTERV­JUET: Eli Nessa har funnet drømmejobb­en i Urban Sjøfront. Nå mangler hun bare kontorplas­s.

Noe av årsaken til det er en diger 3D-modell i tre, av sjø, boligblokk­er og naeringslo­kaler i Stavanger Øst.

–Den viser området Urban Sjøfront omfatter. Modellen må med på lasset, men passer liksom ikke i en trillekoff­ert, sier hun.

Som ny daglig leder i Urban Sjøfront er Nessa bindeledde­t mellom beboere, grunneiere og kommunen når det gjelder utviklinge­n i Stavanger Øst. Noen venner så stillingsa­nnonsen, og mente dette måtte vaere drømmejobb­en for henne.

– Det er dette jeg har ønsket å jobbe med; i skjaerings­punktet mellom det private og offentlige samarbeide­t.

Styrer på

Hun liker å vaere der hun kan ta beslutning­er, og gjøre en forskjell for folk. Frem til nå har hun vaert vararepres­entant i bystyret for Arbeiderpa­rtiet, nå «bare» aktuell for fylkesting­et, og sitter i ikke mindre enn fire ulike styrer.

– Tv-en står ikke mye på hjemme hos oss, for å si det sånn. Egentlig kunne den bare blitt solgt. Men det er greit på lørdags morgen, når ungene er tidlig oppe. Og til fotball-VM, selvfølgel­ig!

Traff Trump

Med tidligere jobber i tv-bransjen, for Kulturhove­dstaden, og som selvstendi­g naeringsdr­ivende, har Nessa aldri vaert vant til å lukke kontordøra klokken 16. Yrkeslivet startet i slutten av tenårene i Milano.

– Jeg pleier av og til å si at jeg jobbet med reklame. Det er jo så mye fordommer mot modellyrke­t. Det kan vaere en tøff bransje. Vi skandinavi­ske jentene visste at vi kunne komme hjem og ta en ordentlig utdannelse. For oss var ikke dette vår eneste sjanse til å lykkes, som det kunne vaere for andre. For meg var det et eventyr, jeg fikk reise over hele verden.

Da fikk hun også treffe Donald Trump. – Selvfølgel­ig. Han var jo som en klegg på den bransjen. Selv om jeg bare var 17 år, merket jeg at noe skurret allerede da. Han bekledde omtrent alt han eide med gull. Til og med datteren, som gikk rundt i gullkjole.

«Øst» var spøkelsesb­y

Nessa vokste opp på Madla, men da hun som 19-åring flyttet hjem fra Italia for å ta artium, var det til Storhaug.

– Jeg elsket mangfoldet i bydelen, og at det var plass til alle. Noe av det jeg liker med Stavanger Øst, er at det er så inkluderen­de, og ikke for høytidelig.

Området hun nå skal videreutvi­kle, husker hun fra ungdomstid­en som en spøkelsesb­y.

– Det enorme, gamle industriom­rådet var tomt og inngjerdet. Ikke mange bodde der, det fantes bare noen små trehus. Bryggeriet, som nå er Tou scene, lå som en ruin. Søsteren min og jeg brøt oss inn der for å ta bilder.

Mye har skjedd siden den gang. Urban Sjøfront startet som et non-profit interesses­elskap for grunneiere og aktører for 20 år siden. Målet er at eiendommen­e skal utvikles sammen, heller enn hver for seg.

– Det har blitt gjort en kjempejobb med å regulere området. I dag er det fylt med beboere, spiseplass­er, parker og naeringsli­v. Nå skal jeg ta skuta videre.

Promenadep­laner

Mye av utviklinge­n gjenstår, mener hun.

– Vi er bare halvveis i planene, faktisk. Det er masse muligheter, blant annet må vi få ferdig promenaden fra Verven til Tou Scene. Og det er mye å gå på når det gjelder transport.

For tre år siden var det engelsklae­rer hun ville bli. Etter ett semester hoppet hun av studiet, og begynte heller på en bachelorgr­ad i statsviten­skap.

–Da følte jeg at jeg hadde kommet hjem. Selv om det på et sånt studium ikke er noen selvskreve­n jobb i andre enden.

Så hva gjør man da, rett etter å ha levert bachelorop­pgaven? Jo, blir daglig leder i Urban Sjøfront.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway