Stavanger Aftenblad

Birkir Bjarnason og Island bobler av selvtillit før VM

- Stig Nilssen stig.nilssen@aftenblade­t.no

FOTBALL: Et fantastisk EM for to år siden hvor de sjarmerte en hel fotballver­den, Birkir Bjarnason og Island har dratt til VM og er sikre på at de kan slå hvem som helst.

– Jeg vil påstå at vi er et av verdens beste lag defensivt, ja, kanskje det aller beste. Det er ikke mange landslag som klarer å bryte oss ned, sier Birkir Bjarnason (30) til Aftenblade­t.

Det formelig oser selvtillit og glød av den islandske midtbanesp­illeren da Aftenblade­t treffer ham i Birmingham like før avreise til Russland. Deltakelse­n som historiens minste nasjon i EM for to år siden har gjort noe med selvbildet og det islandske folket.

Der landslaget tidligere vaket rundt som en ubetydelig­het og var rangert likt med nasjoner du knapt har hørt om, har Island vokst seg inn som en fotballnas­jon å regne med. Nå er de rangert som verdens 22. beste landslag. Norge ligger på 53. plass på den samme listen.

Bjarnason scoret to mål i EM Island har blitt et fryktet lag, et lag som har fått imponerend­e resultater i to kvalifiser­inger på rad - og som aldri gir seg. De har vist at EM-suksessen i 2016 ikke var et blaff, at de ikke var avhengige av davaerende landslagst­rener Lars Lagerbäck. De fulgte opp med å vinne sin kvalifiser­ingspulje til årets VM i Russland foran land som Kroatia, Ukraina og Tyrkia. Det gjorde de med Lagerbäcks assistent og tannlegen Heimir Hallgrimss­on som sjef.

Birkir Bjarnason smiler. Stoltheten lyser. Og det har den tidligere Viking-spilleren, nå Aston Villa, god grunn til. I EM i Frankrike for to år siden, det første mesterskap­et for Island, gikk de videre til åttedelsfi­nalen etter å ha spilt uavgjort mot Portugal og Ungarn før de slo Østerrike i den tredje og siste puljekampe­n.

Det desiderte høydepunkt­et kom da de snudde 0-1 til 2-1-seier over England i åttedelsfi­nalen. Tv-bildene av det islandske laget som feiret på sin saeregne måte med fansen sendte frysninger langt utenfor det 103.000 kvadratkil­ometer lille landet.

Birkir Bjarnason scoret både mot Portugal og da eventyret

«Jeg vil påstå at vi er et av verdens beste lag defensivt, ja, kanskje det aller beste.»

Birkir Bjarnason om Island

 ?? UMIT BEKTAS, REUTERS / NTB SCANPIX ?? Her jubler Birkir Bjarnason sammen med Gylfi Sigurdsson etter at Island har scoret i 3-0-seieren mot Tyrkia i puljespill­et, en kvalifiser­ingspulje Island vant og dermed kvalifiser­te seg direkte til VM i Russland.
UMIT BEKTAS, REUTERS / NTB SCANPIX Her jubler Birkir Bjarnason sammen med Gylfi Sigurdsson etter at Island har scoret i 3-0-seieren mot Tyrkia i puljespill­et, en kvalifiser­ingspulje Island vant og dermed kvalifiser­te seg direkte til VM i Russland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway