Stavanger Aftenblad

Her er Berntsens drømmelag fra VM-historien

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

BRASIL: En ung Bjarne Berntsen falt pladask for Brasil i VM i 1970. Viking-treneren får naermest stjerner i øynene når han tar ut sitt VM-drømmelag.

For en stakket stund lar Bjarne Berntsen Viking vaere Viking og tar Aftenblade­t med tilbake til VM i 1970. Det var da en åtte år gammel gutt fra Figgjo forelsket seg i Brasil.

Tre brasiliane­re får plass på laget. Som også krydres av en og annen superstjer­ne både fra andre nasjoner, men også fra andre generasjon­er.

– Mange trenere ville nok ment at dette laget var saerdeles ubalansert lag. Men et lag det hadde vaert usannsynli­g kjekt å se i aksjon, sier Berntsen og gliser godt.

Mens han har forberedt seg til Vikings møte med Nest-Sotra på bortebane i ettermidda­g, serverer han følgende drømmeelle­ver fra VM-historien – i en 3-5-2-formasjon:

Manuel Neuer, Tyskland – keeper:

– En verdenskla­ssekeeper. Vi er nødt til å ha en offensiv keeper så lenge det nesten ikke er forsvarssp­illere i laget.

Carlos Alberto Torres, Brasil – forsvar:

– En av de beste forsvarssp­illerne jeg har sett. Scoret blant annet et mål da

Franz Beckenbaue­r, Tyskland – forsvar:

– Han er vel den som minner mest om meg som spiller. Han var klart best som offensiv stopper, lot andre ta grovjobben og likte å drible som sistemann. Paolo Maldini, Italia – forsvar:

– Vi må ha med en med litt defensive fibre og stor løpskapasi­tet. Og en som kan begeistre alle damene på tribunen.

Zinédine Zidane, Frankrike – defensiv midtbane:

– Zidane må gjøre en jobb litt tilbake på banen fordi det er så mange stjerner lenger framme. Vi trenger noen hardtarbei­dende spillere på midten.

Michel Platini, Frankrike – defensiv midtbane:

– Jeg må ha med en jeg har spilt med selv. Jeg spilte med ham under en turnering da han var Uefa-president. Også han må gjøre en defensiv jobb.

Johan Cruyff, Nederland – offensiv midtbane:

– Han er den enkeltspil­leren som har betydd mest for sitt land med tanke på prestasjon­er. Og så er det greit å ha med en som har vaert trener på motsatt trenerbenk som meg. Det var da vi møtte Barcelona med Viking i 1992.

Diego Maradona, Argentina – offensiv midtbane:

– Vi må ha med Diego, selvfølgel­ig må vi det.

Lionel Messi, Argentina – offensiv midtbane:

– Messi må også med, selvfølgel­ig. Sterkere trio på offensiv midtbane enn dette, det er ikke mulig å få til.

Pelé, Brasil – spiss:

– Det er umulig for meg, som har levd en stund, å komme utenom Pelé.

Ronaldo, Brasil – spiss:

– Den ordentlige Ronaldo. Som ikke var superatlet hele livet. Men på sitt beste var han fantastisk.

– Trener da, hadde du tatt plass på sidelinjen her, Berntsen?

–Der hadde jeg ikke vaert i naerheten. Du måtte ha hatt en saerdeles tøff og streng trener for dette laget. Men må vi ha trener? Hva skal dette laget med trener?

«Der Kaiser» kaptein

Berntsen er i sitt ess. Han mimrer tilbake og snakker på inn og utpust. Det er historieti­me og fotballfag­lig foredrag på samme tid. Selv om han sliter med å huske akkurat hvor han var da Norge slo Brasil i VM i Frankrike i 1998 (han tror han var på ferie i Frankrike akkurat da), så husker han godt målet Carlos Alberto scoret for Brasil i VM-finalen i 1970 da favorittla­get slo Italia 4–1.

– Hvem blir kaptein på dette laget?

– Spillerne hadde fått kapteinsbi­ndet ti minutter hver, sier han muntert.

– Men «Der Kaiser» (Beckenbaue­r) hadde nok vaert kaptein. Han var «kaiser» i alt han foretok seg. Han har vaert en vanvittig innflytels­esrik fotballper­son også etter at han la opp som spiller. Og siden det var han som minnet mest om meg som spiller, må han få kapteinsbi­ndet. Fotball-VM startet for alvor med VM i 1970 for Berntsen. Han husker også fra 1966, men i 1970 satt han klistret.

Farge-TV og artister

– Hvis jeg ikke husker feil, så var VM i 1970 det første mesterskap­et du kunne se på farge-TV. Og det var fra 1970 at jeg fikk den store fascinasjo­nen for Brasil. Jeg har tippet de som vinner i år også. Jeg må bare tippe Brasil, selv om jeg slett ikke er sikker på at de vinner. Jeg synes det er så kjekt å se dem spille, sier Vikingtren­eren.

– Hva er så spesielt med Brasil?

– At de har en blanding av grovarbeid­ere og artister. Artister fra absolutt øverste hylle. Og så er det noe med kulturen i det landet. Et land med enorme motsetning­er. Min fascinasjo­n for Brasil kom nok mye av Pelé. Han var så god også på slutten av karrièren, sier Berntsen.

Han har fulgt internasjo­nal fotball tett i mange, mange år. Det er tre ting han mener har forandret seg mest i løpet av de siste 40–50 årene.

– Farten, fysikken og det at du stadig får mindre tid. Du får motparten stadig naermere deg, og du får mindre tid til å ta valg. Artistene har alltid vaert der, men jeg synes ikke betydninge­n av disse spillerne har endret seg så mye.

Tror på Norge

Han trekker fram VM-finalen i 1970 som en enkelthend­else i VM-historien som har gjort inntrykk.

– Brasil herjet med et forhatt Italia. Italia var kjent for å vaere destruktiv­e. Derfor var det sinnssykt kjekt å se Brasil, med sitt offensive arsenal, herje med dem i den finalen. Det andre jeg vil trekke fram er den enorme stoltheten jeg har følt de gangene Norge har vaert med i VM. Du føler deg delaktiv, selv om du ikke er delaktiv i det hele tatt. Men de represente­rte jo oss. For alle nordmenn er det VM-historiens største øyeblikk da vi slo Brasil i Marseille i 1998. – Kommer Norge til VM igjen? – Ja, det tror jeg. Nå skal VM utvides til 48 lag og kvoten på europeiske lag også utvides, så må vi tro at vi jobber så godt i norsk fotball at vi skal komme oss til VM igjen en gang i framtiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway