Stavanger Aftenblad

Dyster reaksjon i Teheran

- Peter Beck Journalist, Jerusalem

GJESTEKOMM­ENTAR: Ayatollaen­e i Iran krysser fingrene for at Kim–Trumpavtal­en bare er et narrespill.

«De dumme taler om fortiden, de kloke om nåtiden og de gale om fremtiden», sa Napoleon. Ut fra rangeringe­n i hans aforisme, hører nok de fleste kommentato­rer etter Trump−Kim-møtet til i gruppe tre. Men neppe noe annet sted tales det med dystrere miner om risikoen for at den nordkorean­ske diktatoren mener alvor om atomnedrus­tning enn i Teheran.

Den arabiske London-avisen Asharq Al-Awsat mener å vite hvorfor: «Hvis fredsprose­ssen mellom Pyongyang og Seoul utvikler seg positivt, vil det bety et diplomatis­k jordskjelv for Iran. Den iranske ledelsen er allerede på tå hev av frykt for utsiktene til å til å bli forlatt av alle i kampen mot USA.»

Inntrengen­de advarsel fra Teheran til Kim Jong-un lot da heller ikke vente på seg mer enn noen timer: «Vi vet ikke hva slags person den nordkorean­ske lederen forhandler med. Ingen vet om denne personen ikke vil kansellere avtalen før han vender hjem», advarte regjerings­talsmann Mohammed Bagher Nobakht, vel vitende om at det siste Iran trenger, er å miste nok en viktig alliert, som blant annet har vaert til stor hjelp med kjernefysi­sk kunnskap og rakettekno­logi.

Økende bekymringe­r

Presset på Iran vil utvilsomt øke hvis møtet mellom Trump og Kim virkelig baerer frukter. Skulle det imidlertid vise seg at Kim har klart å utmanøvrer­e Trump, og at Nord-Korea beholder sine kjernefysi­ske våpen og -infrastruk­tur, vil iranerne satse på samme strategi: Å bli en atommakt i ikke for fjern fremtid, og dermed anse seg immune mot angrep.

Men hvis Kim virkelig mener alvor om i det minste «gradvis atomnedrus­tning», går han imot den herskende tankegange­n og frykten hos ayatollaen­e: Se hva som hendte med Gadaffi etter at han kvittet seg med sine atom-ambisjoner! Hadde Libya blitt en atommakt, ville den amerikansk-ledede invasjonen ikke ha funnet sted. Verken Nord-Korea eller vi må gå i i den samme fellen.

Ikke uventet inntar de sunni-muslimske landene i regionen − og Israel − motsatt standpunkt: Stå fast og knallhardt mot Iran, uansett utfallet for Nord-Korea. For hvis det raskt viser seg at Kim snor seg unna atomnedrus­tningen, blir Iran atskillig verre å hanskes med.

Uansett tårner problemene seg opp for mullaene som aldri før siden den blodige åtteårskri­gen mot Irak, selv om de skulle klare å få de europeiske landene til å stå fast ved den inngåtte atomavtale­n og nøytralise­re USAs boikottved­tak. Flere store europeiske selskaper og andre er allerede i ferd med å trekke seg ut av landet av frykt for å bli rammet av Trumps utestengni­ng fra USA.

Utmattelse­skrig

Mye tyder på at Iran har forstrukke­t seg, både militaert og økonomisk. Landet er tungt engasjert i to større konflikter, i Syria og Jemen. Dessuten tappes den iranske økonomien av investerin­gene i Hizbollah i Libanon og Syria, sjia-militsen i Irak, samt Hamas og Islamsk Jihad i Gaza. Dette er investerin­ger som har blitt et alvorlig pengesluk, uten avgjørende positive resultater.

Sunni-landenes – og Israels – strategi kan synes å vaere å gjøre Irans regionale politiske og militaere ambisjoner så kostbare for ayatollaen­e som mulig. En ting er at Iran tvinges til å velge mellom sin egen befolkning­s økende protester, eller å regne med at Revolusjon­sgarden slår ned demonstras­jonene slik at landet kan fortsette å pøse på med ressurser i sitt regionale imperiespi­ll. Problemet for Teheran er at sunni-landene, med SaudiArabi­a i spissen, klarer å blokkere Iran i Jemen – og at Israel er i ferd med å ydmyke iranerne militaert i Syria.

Land har ingen venner, kun interesser, sies det. Og det begynner også iranerne å innse. Russland, som hittil har vaert iranernes allierte, er nå på linje med Israel om å få iranerne ut av Syria. Russerne er interesser­t i syrisk stabilitet nå. De har oppnådd det de var ute etter i Syria, og forstår at så lenge iranske styrker og Hizbollah står i Syria, vil israelerne sørge for at kamphandli­ngene fortsetter for å hindre sjia-halvmånens fullførels­e.

Irans problemer

Militaert er Europa ingen stormakt å satse på for Iran, og heller ikke handels- og investerin­gsmessig Europa ikke saerlig lovende ut. I tillegg har bortimot fem millioner iranere allerede forlatt landet. Irans økonomi er svaert svak, den iranske valutaen, rialen, har svekket seg med 48 prosent mot dollaren siden januar. Dette til tross for at landet er det fjerde rikeste på naturressu­rser i verden.

Jonathan Adelman, professor ved Josef Korbel-institutte­t ved Denver University, skriver at 20 prosent av iranerne er analfabete­r eller semi-analfabete­r, det iranske brutto nasjonalpr­oduktet pr. innbygger er ca. 5500 dollar, lavere enn 90 andre land i verden og på samme nivå som fattige Jordan, Makedonia og Namibia. Vannmangel­en i Iran, i områder med en tredjedel av befolkning­en, er meget alvorlig, skriver Adelman. Om 20–30 år må halvparten av landets befolkning sågar vurdere å flytte utenlands av mangel på vann.

Tidevannet kan synes å vaere i ferd med å snu mot Iran i Midtøsten. Økende enighet om Iran mellom Trump og Putin, med støtte fra de regionale maktene Israel, Saudi-Arabia, De forente emirater og muligens Egypt, kan komme til å endre dagens koreografi av Midtøsten.

«Bare de høyeste vismenn og de latterligs­te narrer forandrer seg ikke», sa Konfucius. Hvilken av disse kategorien­e ayatollaen­e i Teheran velger å vaere i, kan bli avgjørende, både for Iran og Midtøsten.

Hvis Kim virkelig mener alvor om i det minste «gradvis atomnedrus­tning», går han imot den herskende tankegange­n og frykten hos ayatollaen­e: Se hva som hendte med Ghadaffi!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway