Stavanger Aftenblad

– En vegg vi kan støtte oss til

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

STAVANGER:

Drøm er blitt virkelighe­t for Sara, mannen Mohammed og de tre barna som bor på Byhaugen. Lørdag deltok de i seremonien som markerer at de er blitt norske statsborge­re.

– I den ene hånden har du 5 millioner dollar. I den andre hånden har du 5 norske pass. Jeg hadde tatt passene, sier Mohammed Abdelredha Naima.

På sin helt egen måte setter han ord på hvor viktig det er for familien å få lov til å bli fullverdig­e borgere i ett av verdens aller beste land å bo i.

– Dette er den viktigste arven vi kunne gitt barna våre. Nå er jeg ikke alene. Nå er jeg fem millioner. Jeg tenker at alle i Norge er familien min, sier Mohammed.

Begynte å gråte

44-åringen fra Bagdad var kaptein i det irakiske militaeret. I 2009 tok han med seg kona Sara og det lille barnet Reaqae og flyktet fra krig i hjemlandet til trygge Norge.

I dag, etter ni år i landet, formelig strutter han av stolthet og glede over at barna, kona og han selv har fått lov til å bli norske statsborge­re.

– Vi fikk beskjed 17. mai i fjor. På selveste 17. mai. Det var en e-post fra Utlendings­direktorat­et. Jeg begynte å gråte med én gang, forteller Mohammed til Aftenblade­t.

Han tar fram mobilen og viser oss skrivet fra UDI.

Statsborge­rseremoni

Lørdag ble statsborge­rskapet høytidelig markert med en egen seremoni i Kuppelhall­en i Stavanger. 348 ferske, norske statsborge­re deltok, sammen med ordførere og fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa.

– Da vi sang «Ja, vi elsker» under seremonien lørdag, da kjente jeg det. At Norge er mitt land. Før tenkte jeg at jeg er flyktning, dette er ikke mitt land. Men nå, nå er jeg integrert. Nå kjenner jeg at Norge er mitt land, sier Sara (32).

Så hvordan føles det å ha fått norsk statsborge­rskap?

– Det føles bra, sier 10 år gamle Reaqae.

Broren Hassan (8) følger opp, med et bredt smil:

– Det føles dobbelt så bra!

Familien har fått sin vegg

– Hva betyr dette for barna?

–Åh, det betyr så mye, sier Sara.

– Vi pleier å si at alle må ha en vegg, som vi kan støtte oss til så vi ikke faller. Dette er veggen som gjør at vi ikke faller, sier Sara Atya til Aftenblade­t.

Hun jobber ved Johannes laeringsse­nter og har søkt sosionom-studier på universite­tet til høsten. Mohammed har søkt en rekke jobber, så langt uten å få napp, men begge er enige om at det er viktige å ikke bare motta ytelser fra Nav.

–Hvis ordføreren i Stavanger ser dette: Jeg har en drøm om å få jobb. Kan du hjelpe meg? Det er vondt for meg å ikke få jobb, sier Mohammed med håpefullt blikk og bredt smil.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Med norsk statsborge­rskap har barna Reaqea (10, foran) og tvillingen­e Rawan og Hassan (8) fått den aller viktigste arven foreldrene kunne gi dem, mener Sara Atya og Mohammed Abdelredha Naima.
MARIE VON KROGH Med norsk statsborge­rskap har barna Reaqea (10, foran) og tvillingen­e Rawan og Hassan (8) fått den aller viktigste arven foreldrene kunne gi dem, mener Sara Atya og Mohammed Abdelredha Naima.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway