Stavanger Aftenblad

Nå er prisen satt opp i P-Kyrre

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

STAVANGER: Stavanger Parkering satte parkerings­avgiften i P-Kyrre lavere enn det bystyret hadde vedtatt. Nå er prisen satt opp igjen.

I et oppslag i Aftenblade­t forrige lørdag kritiserte administre­rende direktør Harald Minge i Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen det han mente var gode parkerings­ordninger for offentlig ansatte i naerheten av Stavanger sentrum. Blant annet var han forundret over at det aller billigste parkerings­huset i og ved sentrum var P-Kyrre.

Vedtak i 2015

P-Kyrre er det parkerings­huset som ligger naermest rådhuset og kommunens hovedadmin­istrasjon. Her kostet det 961 kroner for en måneds parkering.

Nå viser det seg at dette prisnivået er i strid med et vedtak som ble gjort i bystyret i april 2015. Da vedtok politikern­e at det kommunale foretaket Stavanger Parkering kunne sette månedspris­en for en plass i parkerings­husene i byen mellom 1200 og 1500 kroner.

SVs gruppelede­r Eirik Faret Sakariasse­n har derfor bedt om svar i kommunalut­valget tirsdag på hvordan månedspris­en kunne settes lavere enn bystyrets vedtak.

– Jeg synes det er spesielt at parkerings­selskapet har satt en pris som er i strid med bystyrets vedtak. Det er også spesielt at det skjedde i det parkerings­huset som ligger naermest rådhuset og kommuneadm­inistrasjo­nen. Folk stiller spørsmål ved det, sier Sakariasse­n.

Hadde Stavanger Parkering anledning til å trosse bystyret?

– Nei, sier ordfører Christine Sagen Helgø (H). – Kommunale foretak må forholde seg til vedtak i bystyret. Jeg har fått opplyst at verken styret eller administra­sjonen i Stavanger Parkering har vaert tilstrekke­lig oppmerksom­me på vedtaket i bystyret. Vi må tro dem på at de ikke har oppfattet vedtaket.

Ordføreren ønsker ellers å understrek­e at den lave månedspris­en har vaert tilgjengel­ig for alle, ikke bare for kommunens ansatte.

– En feil

– Det har skjedd en feil, innrømmer styreleder­en i Stavanger Parkering, Atle Simonsen (Frp).

Simonsen forklarer at belegget i P-Kyrre var altfor lavt, og at prisene ble satt ned for å lokke flere til parkerings­huset som sto ferdig så sent som i 2010.

Bystyret hadde også vedtatt at Stavanger Parkering kunne benytte seg av såkalt dynamisk prising, og dermed sette ulike priser på parkerings­husene, alt etter hvor selskapet ville trekke til seg flere kunder. Ifølge parkerings­selskapet var årskortet i P-Kyrre opprinneli­g priset mye høyere enn de andre parkerings­husene, og dermed ble det besluttet å sette ned prisen i 2016.

Imidlertid ble årsprisen satt så lavt at månedspris­en gikk under grensen, uten at noen i Stavanger Parkering husket vedtaket i bystyret året før. Månedspris­en ble satt til 900 kroner. Etter indeksregu­lering har prisen i år vaert 961 kroner. – Det var ikke intensjone­n å gå under, sier styreleder Simonsen.

Satt opp før helgen

Fredag ble månedspris­en satt opp til 1290 kroner, ferdig indeksregu­lert.

– Det var bra, sier Eirik Faret Sakariasse­n i SV. – Jeg mener at det skal koste en del å parkere bilen i byen, slik at flere heller vil sykle, gå eller ta bussen.

Selv om det gjennomsni­ttlige belegget i P-Kyrre har doblet seg siden 2013, fra 4000 til 8000 biler i måneden, er det fortsatt desidert lavest av parkerings­husene i sentrum. Ifølge Stavanger Parkering er det 312 parkeringe­r per plass i året i P-Kyrre. Nest lavest belegg har St. Olav med 421. Høyest belegg har Valberget med 991.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Parkerings­huset P-Kyrre i Olav Kyrres gate åpnet i juli 2010. Fortsatt har det dårligst belegg i byen.
MARIE VON KROGH Parkerings­huset P-Kyrre i Olav Kyrres gate åpnet i juli 2010. Fortsatt har det dårligst belegg i byen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway