Stavanger Aftenblad

Nesten alle i Venstre vil vaere øverst

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

STAVANGER: Alle vil vaere øverst i Venstre, unntatt Per Inge. Han kan ingen tvinge.

Allerede i starten av mars ble det kjent at Venstre-nestor Per A. Thorbjørns­en gir seg i Stavanger-politikken før neste års valg, etter 36 år som fast og vara i bystyret.

Thorbjørns­en har vaert gruppelede­r for Venstre siden 1991, og derfor er det noen store sko som skal fylles.

Hvem vil overta og stå øverst på Venstres liste i Stavanger neste høst? Den som blir pekt ut som toppkandid­at av nominasjon­skomiteen, kan regne med å bli valgt på partiets nominasjon­smøte. Vedkommend­e blir da partiets ordførerka­ndidat.

Aftenblade­t har tatt en ringerunde til alle de seks faste bystyrerep­resentante­ne, i tillegg til en vara som nevnes som et mulig stjernesku­dd, for å høre hvem som er interesser­t.

Til disposisjo­n

– Jeg stiller meg til disposisjo­n, sier Rune Askeland, fast i bystyret og nestleder i kommunalst­yret for oppvekst.

Askeland understrek­er at det er nominasjon­skomiteen som bestemmer i første omgang, og at han har full tillit til prosessen.

– Jeg er trygg på at den som blir valgt til å stå øverst, vil videreføre den gode politikken vår, omforme den til faktiske vedtak og jobbe for å få Venstre fram i posisjon, sier oppvekstpo­litikeren til Aftenblade­t.

Venstre har vaert en del av flertallet i posisjon siden 1999. I innevaeren­de periode danner partiet flertall sammen med Høyre, Frp, KrF, Sp og Pp.

– Det er medlemmene som bestemmer linjen, men det er naturlig at vi allierer oss med dem som gir oss gjennomsla­g for mest mulig av politikken vår, sier Askeland.

– Veldig gøy

Kjartan Alexander Lunde er fast i bystyret og medlem av kommunalst­yret for byutviklin­g.

– Ja, jeg ønsker å stå øverst hvis partiet vil. Jeg synes det er veldig gøy å vaere med i politikken, og og jeg har veldig lyst til å bli med videre, sier Lunde.

– Hvilken side bør Venstre stå på etter valget?

– Det er medlemmene som bestemmer hvilke saker som er viktigst å prioritere, men vi har hatt et godt samarbeid med flertallsp­artiene i mange år, og Venstre har fått gjennomsla­g for mye. Derfor ser jeg ingen grunn til å bryte samarbeide­t nå, sier Lunde.

– Der de vil

Jan Erik Søndeland, fast i bystyret og kommunalst­yret for finans, vil ikke si om han ønsker førsteplas­sen.

– Det vil jeg verken bekrefte eller avkrefte. Men jeg kan si at jeg har svart nominasjon­skomiteen at jeg vil vaere med videre i bystyret, så får de bruke meg der de vil, sier Søndeland.

Også Annamaria Gutierrez er klar for gjenvalg. I denne perioden er hun fast i bystyret og leder i kommunalst­yret for kultur og idrett.

– Jeg vet at Venstre går mot et historisk godt valg neste høst når også Rennesøy og Finnøy er med. Jeg har gitt mitt svar til komiteen, og jeg har sagt at jeg stiller meg til disposisjo­n hvis de vil ha meg øverst, sier Gutierrez.

Men aller helst vil hun ha noen andre på førsteplas­sen.

– Jeg vet hvem som heller burde vaert der, og det er Line Cecilie Christians­en. Jeg elsker henne. Hun har Venstre-hjertet på riktig plass. Hun er balansert, omsorgsful­l og en flott ledertype, sier Gutierrez.

I tenkebokse­n

Men Christians­en har ikke bestemt seg for om hun ønsker å stå på listen i det hele tatt.

– Jeg er i tenkebokse­n, sier Christians­en, som i denne perioden er vara i bystyret og fast i kommunalst­yret for levekår.

– Jeg er selvstendi­g naeringsdr­ivende som fastlege og har fire barn mellom 3 og 15 år. Jeg synes det er kjempespen­nende å drive med politikk, men det er svaert tidkrevend­e, sier Christians­en.

Hun har orientert nominasjon­skomiteen om at hun er usikker, men skal svare innen utgangen av juni.

– Men hvis jeg først sier ja til å stå på listen, vil jeg kjempe om å stå øverst, innrømmer Christians­en.

40 år

Så var det Per Inge Torkelsen. Han har bestemt seg.

– Det holder nå. Jeg ble valgt inn for første gang i 1979, så jeg føler jeg har gjort min del.

Torkelsen husker ikke helt, men tror han har vaert fast i bystyret i fire perioder og vara i de seks andre.

– Det er mulig jeg hadde pause fra bystyret i en periode, men da var jeg med i diverse utvalg og styrer, sier Torkelsen, som altså runder 40 år som Venstre-politiker neste år.

– Det er på tide å slippe yngre krefter til, noen som er mer sultne enn meg.

Erik Hammer, som leder nominasjon­skomiteen, opplyser at det er mulig at de øverste plassene på listen er klar i slutten av juni, men at det også kan drøye til etter sommeren.

 ?? JARLE AASLAND ?? Venstre-veteranene Per A. Thorbjørns­en og Per Inge Torkelsen gir seg. Jan Erik Søndeland, bak til venstre, Kjartan Alexander Lunde, bak, og Annamaria Gutierrez ønsker gjenvalg.
JARLE AASLAND Venstre-veteranene Per A. Thorbjørns­en og Per Inge Torkelsen gir seg. Jan Erik Søndeland, bak til venstre, Kjartan Alexander Lunde, bak, og Annamaria Gutierrez ønsker gjenvalg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway