Stavanger Aftenblad

ME-foreningen anbefaler bare dokumenter­t behandling

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

OMSTRIDT TILBUD: Mange ME-pasienter ønsker å prøve alt for å bli friske, men MEforening­en fraråder dem å prøve behandling som ikke har en dokumenter­t effekt.

– Selv om vi sier at folk bør vente på forsknings­resultater, blir noen utålmodige og prøver på Forusakutt­en Kolibri. Det skjønner jeg godt. Er det noe pasientene vil, er det å bli friske. Fortvilels­en mange ME-pasienter har, gjør at mange vil betale hva som helst for å få et bedre liv, sier Åse Marie Lønning, leder i ME-foreningen i Rogaland.

Hun sier hun kjenner til at flere av deres medlemmer har fått behandling ved Forusakutt­en Kolibri.

Anbefaler ikke behandling­en Olav Osland, generalsek­retaer i Norsk ME-forening, kjenner også til ME-behandling­en ved Forusakutt­en Kolibri.

– Vi kan ikke anbefale denne behandling­en eller andre behandling­er som forening, i og med at det ikke er noe som er klinisk sikkert per i dag. Det er også derfor forskerne på Haukeland før studien ble publisert, rådet folk til ikke å ta behandling­en. Men som menneske kan jeg forstå at man vil forsøke mye forskjelli­g når man føler seg så hjelpeløse og frustrerte som mange pasienter gjør, sier Osland.

Aftenblade­t skrev fredag og lørdag om lege Dagfinn Øgreid som har behandlet 250 ME-syke med kreftmedis­inen rituximab. Begrunnels­en for dette var to lovende, men små studier fra MEforskere på Haukeland.

I november presentert­e forskerne hovedkonkl­usjonen i en tredje og mye større studie. Der finner man at det ikke har noen effekt av å bruke rituximab med det utvalget pasienter som deltok.

Til tross for de nedslående resultaten­e, har Øgreid fortsatt å gi behandling­en. Forskerne har reagert sterkt på at behandling­en gis utenom studier. De mener behandling­en høyst sannsynlig er uvirksom og har kostet pasientene mye penger.

ME-behandling­en ved Forusakutt­en Kolibri har vaert under gransking hos Statens helsetilsy­n siden april 2016 for å vurdere om denne behandling­en er i tråd med reglene i helseperso­nelloven.

En i fleisen

Osland sier han ikke har noen formening om at Forusakutt­en Kolibri har fortsatt behandling­en. Han kjenner ikke til at andre klinikker i Norge tilbyr behandling­en.

– Det er muligens noen i USA som tilbyr den, sier han.

– Hvordan er reaksjonen hos ME-pasienter på de siste forsknings­resultaten­e fra Haukeland?

– Litt avventende og nedslående samtidig. Det var som å få en i fleisen. ME-pasienter har så få håp å klamre seg til, men de må ikke gi opp, for forskerne er inne på noe som til slutt kan ende opp i et godt resultat.

Forskning

Ingrid B. Helland, leder for Nasjonal kompetanse­tjeneste for CFS/ME og Elin B. Strand, forsker ved CFS/ME-senteret på Aker sykehus, sier til forskning. no at helsevesen­et de siste årene har erkjent at ME er en tilstand som omfatter mange, og at pasientene ofte blir alvorlig syke. De mener også at Norge ligger langt framme i å gi tilbud til pasientene, selv om det i dag ikke finnes noen dokumenter­t standardbe­handling for sykdommen.

Forskere som forskning.no har snakket med i vår er enige om at det forskes mer på sykdommen nå enn tidligere. Forskere leter blant annet etter måte å kunne påvise sykdommen gjennom en blodprøve.

– Vanskelig

Trude Schei er assisteren­de generalsek­retaer i ME-foreningen som har 4500 medlemmer.

– Vi regner med at 10.000– 20.000 har diagnosen. Det har økt noe veldig de siste årene, sier Schei, og legger til at mange blir desperate i og med at det finnes lite hjelp å få.

– Mange, både pårørende og helseperso­nell, forstår ikke hvor vanskelig situasjone­n er for mange med ME. Mild ME betyr en reduksjon i kapasitet på minst 50 prosent, men mange er mye mer redusert. For mange er det slik at de må velge mellom en dusj og å spise frokost, de orker ikke begge deler . Mange er avhengig av rullestol, og de sykeste er fullstendi­g sengeligge­nde og pleietreng­ende. Pasientene blir isolert og kan miste venner og hobbyer. Det er ikke rart mange blir desperate, sier hun.

Åse Marie Lønning forteller at foreningen i Rogaland har rundt 400 medlemmer.

– Vi får stadig flere medlemmer, og mange av dem er unge. Noen er veldig unge, fra 13–14 år. Det finnes et antall svaert alvorlig syke i Rogaland. Jeg har ukentlig flere telefoner fra fortvilte pasienter, sier hun.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Åse Marie Lønning, leder i ME-foreningen i Rogaland. - Det finnes et antall svaert alvorlig syke i Rogaland, sier hun.
FREDRIK REFVEM Åse Marie Lønning, leder i ME-foreningen i Rogaland. - Det finnes et antall svaert alvorlig syke i Rogaland, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway