Stavanger Aftenblad

Knoksen med rekordår

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

SANDNES: Bilskrapha­ndler Geir Sveinsvoll kan smile bredt. Med 23,3 millioner kroner i omsetning ble det rekord for Knoksen i fjor.

– Vi har absolutt grunn til å vaere fornøyd med tallene, sier Geir Sveinsvoll til Aftenblade­t. Han er daglig leder og eier 74 prosent av aksjene i Knoks bildeler AS på Lura.

Selv feirer han 50 år i familiebed­riften, som ble grunnlagt av faren Trygve i 1955. Knoksen sysselsett­er 24 ansatte fordelt på 19 årsverk og har bygget opp en solid egenkapita­l over mange år.

– Vi må sørge for å ha litt til «rainy days», sier Sveinsvoll med et smil.

– Ingen grunn til å klage

– Høye priser på skrapjern, svarer Sveinsvoll, når vi spør hvorfor det går såpass bra for tiden.

– I fjor og i år har nivået ligget omkring 1500 kroner tonnet for skrapjern i verdensmar­kedet. Vi har hatt perioder der prisene har ligget omkring halvparten av dette, tidvis enda lavere, så nå er det ingen grunn til å klage, sier Sveinsvoll.

Resultat før skatt ble 4,1 millioner kroner i fjor, og føyer seg med det inn i rekken av solide overskudd de siste årene.

Geir Sveinsvoll er spent på om de høye prisene på skrapjern vil holde seg. USAs president sitter med nøkkelen.

– Trump innfører toll på stål og aluminium, og i den forbindels­e er det en frykt for at kineserne vil ta det stålet som var beregnet på USA og i stedet pumpe det inn i det europeiske markedet. I tilfelle blir det prisfall, sier han.

Ikke noe vår-rush i år

Rundt 6000 biler passerer gjennom pressen til Knoksen hvert år. Det tilsvarer 6000 tonn skrapjern. Men i år var det slutt på det årvisse rushet som har vaert hver vår, når bileierne har fått krav om å betale årsavgift.

– Dette rushet var borte denne våren, fordi årsavgifte­n nå fordeles ut over året og betales sammen med forsikring­en. Dermed var det ingen som «måtte» knokse bilen, sier Sveinsvoll.

Dette har gjort sitt til at Knoksen ved utgangen av mai i år hadde fått inn 488 biler faerre (2267) enn til samme tid i fjor, da tallet var 2755 biler til skraping.

– Men jeg regner med at vi henter inn det tapte resten av året, slik at vi ender omtrent på samme omsetning som i fjor, sier Sveinsvoll.

Kan bli til nye biler

Visste du forresten hva som skjer med bilvrakene etter at de er presset hos Knoks på Lura?

– De blir kjørt til Stena Recycling sitt anlegg i Mekjarvik. Derfra går de med lekter til et fragmenter­ingsanlegg i Skien, der metallene blir sortert og malt opp. Der blir de ferdig skrapjern som sendes ut i det internasjo­nale markedet. Så blir metallet til spiker, armeringsj­ern, nye biler eller noe annet som skal lages av metall. Gjenvunnet jern er av like god kvalitet som nytt materiale, forteller Sveinsvoll.

Knoks bildeler sin virksomhet foregår på ei 13 mål stor tomt på Forusslett­a på Lura. Og her ønsker Sveinsvoll å holde hus også i framtiden.

– Plassen er i trangeste laget, men jeg synes det er viktig å ligge sentralt. Tilgjengel­igheten for folk som skal levere biler er god, og dette er også viktig for kunder som vil kjøpe deler. Så vi klorer oss nok fast, sier Knoks-eieren.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Geir Sveinsvoll er største eier i familiebed­riften Knoks bildeler på Lura. Han kan glede seg over et rekordår i 2017.
JON INGEMUNDSE­N Geir Sveinsvoll er største eier i familiebed­riften Knoks bildeler på Lura. Han kan glede seg over et rekordår i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway