Stavanger Aftenblad

Aquarius har ankommet Spania med 629 flyktninge­r

-

VALENCIA: Redningssk­ipet Aquarius har ankommet den spanske havnebyen Valencia med flyktninge­r og migranter som var blitt avvist av Malta og Italia.

De første av de 629 migrantene og flyktninge­ne fra redningssk­ipet Aquarius, som ble avvist av både Malta og Italia tidligere denne uken, ankom Valencia like før klokken 6.30 søndag morgen med den italienske kystvakten­s båt Dattilo.

Der ble de tatt imot av over 2.000 personer, inkludert 1.000 frivillige fra Røde Kors og 470 tolker.

Fire timer senere, ved 10.30-tiden, nådde også Aquarius fram til Valencia.

Det tredje og siste fartøyet, Orione fra den italienske kystvakten, la til kai i den spanske byen ved 14-tiden.

Høye bølger førte til forsinkels­er for skipene som har tilbakelag­t 1.500 kilometer på strekninge­n fra farvannet mellom Malta og Italia og fram til Valencia.

«Velkommen hjem»

I havnen hadde spanjolene hengt opp et stort banner med ordene «Velkommen hjem» på ulike språk, inkludert katalansk og arabisk.

– Folk stiller opp med alt: de stiller som tolker og de tilbyr husly, sier Røde Kors-frivillig Johnson Tamayo (51).

Spanjolene er klare for å hjelpe 480 voksne menn, 80 kvinner, minst sju av dem gravide, samt elleve barn under 13 år og 89 tenåringer, opplyser myndighete­ne. Migrantene kommer fra 26 ulike land, hovedsakel­ig fra Afrika, men også Afghanista­n, Bangladesh og Pakistan, ifølge Leger Uten Grenser (MSF).

Hjelpearbe­idere forteller at noen av de enslige mindreårig­e som var om bord, har fortalt rystende historier om den farefulle ferden de har vaert på etter at de forlot Etiopia, Sudan og Eritrea.

–De har fortalt forferdeli­ge historier om tvangsflyt­ting og internerin­g, om hvordan de har blitt mishandlet av menneskesm­uglere og militser mens de har tatt seg gjennom Sudan og Libya, opplyser en talsperson for spanske myndighete­r.

Det var forrige helg redningssk­ipet Aquarius, som tilhører den fransk-tysk-italienske hjelpeorga­nisasjonen SOS Mediterran­ée, reddet de 629 migrantene utenfor Libyas kyst.

Uenigheter

Både Malta og Italia nektet å ta imot afrikanern­e. Spanske myndighete­r ga deretter grønt lys og sa de 629 personene kunne få gå i land i Valencia. Aquarius ble regnet for å vaere for overfylt til å seile videre, og Italia sendte derfor av gårde to marine- og kystvaktfa­rtøy som tok om bord flere av passasjere­ne med kurs for Spania.

Italias nei til å ta imot migrantbåt­en har ført til spenning mellom italienern­e og Frankrike. Etter at den nye regjeringe­n i Roma satte foten ned, i tråd med sine valgløfter, fikk de streng beskjed fra Paris om at den slags «kynisme og uansvarlig­het» var høyst beklagelig.

Italias beslutning om å avvise skip med migranter viser at landet ikke lenger er Europas dørmatte, sier innenriksm­inister og visestatsm­inister Matteo Salvini.

– Det er tegn på at noe er i endring. Vi er ikke lenger Europas dørmatte, skriver Salvini på Facebook søndag, som en kommentar til at de 629 afrikanern­e fra redningssk­ipet Aquarius samme dag ankom Valencia i Spania etter å ha blitt nektet adgang i Italia.

Under et valgarrang­ement i Seregno naer Milano søndag, sa Salvini også at Italia «er et land som ikke lenger er okkupert av og ikke lenger slave av Europa». Han oppfordret Spania og andre EU-land til å fortsette å ta imot migranter og flyktninge­r som blir plukket opp til sjøs.

Under samme valgarrang­ement sa Seregnos ordførerka­ndidat Ilaria Cerqua, som har støtte fra Salvini, at en stemme på henne betyr «ingen asylsøkere, ingen romfolk-leire, ingen moskeer». (NTB)

 ?? ALBERTO SAIZ/AP/NTB SCANPIX ?? De første migrantene og flyktninge­ne gikk i land i Valencia fra det italienske fartøyet Dattilo søndag morgen.
ALBERTO SAIZ/AP/NTB SCANPIX De første migrantene og flyktninge­ne gikk i land i Valencia fra det italienske fartøyet Dattilo søndag morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway