Stavanger Aftenblad

Valget i Tyrkia kan bli tøffere enn ventet for Erdogan

-

ISTANBUL: Valget i Tyrkia var ventet å bli en lett match for president Recep Tayyip Erdogan, men nå er storfavori­tten ikke lenger sikret seier.

Meningsmål­ingene viser fortsatt at Erdogan kommer til å gjøre det langt bedre enn sine fem motkandida­ter i presidentv­alget neste søndag. Sjansen er imidlertid stor for at han vil måtte gjennom en ny valgrunde to uker senere, og i så fall ligger det an til et jevnt oppgjør mellom Erdogan og hans naermeste motkandida­t.

– Da valgkampen begynte, så det ut til at Erdogan kom til å vinne valget klart, men nå ser det ikke fullt så bra ut lenger, sier Morten Myksvoll, redaktør for nettstedet tyrkiskpol­itikk.no og kommentato­r for Bergens Tidende, til NTB.

Årsaken er at Tyrkias økonomiske problemer er blitt stadig tydeligere siden årsskiftet. Verdien på tyrkiske lirer synker, mens prisene stiger. Ifølge Myksvoll handler det også om at folk er skeptiske til Erdogans Syriapolit­ikk.

– Folk er litt mer lei av Erdogan enn tidligere. Men han er fortsatt storfavori­tt, framholder Myksvoll.

Nyvalg for å sikre seier

Det var Erdogan som utlyste nyvalget i april, til tross for han tidligere har fastholdt at det ikke kom til å skje. Etter planen skulle valget holdes høsten 2019, men Erdogan har etter alt å dømme vurdert at han har større sjanse til å vinne nå enn om halvannet år.

Tyrkerne skal også velge 600 nye representa­nter til landets nasjonalfo­rsamling, men heller ikke her er det sikkert at Erdogans Rettferdig­hets- og utviklings­parti (AKP), som har alliert seg med nasjonalis­tiske MHP, vil sikre seg rent flertall.

Det skyldes ikke minst at fire opposisjon­spartier for første gang har greid å danne en felles front mot AKP.

Lite felles gods

Da valgkampen begynte, regnet mange med at den eneste kvinnelige presidentk­andidaten, Meral Aksener, ville bli Erdogans fremste utfordrer. Den liberalkon­servative politikere­n har imidlertid havnet i skyggen av Muharrem Ince fra det sekulaere og sosialdemo­kratiske CHP, partiet som i sin tid ble dannet av Tyrkias grunnlegge­r Mustafa Kemal Atatürk.

Han er en sterk retoriker som har lovet å gjøre presidentp­alasset om til en skole for spesielt begavede elever og fjerne loven som gir strenge straffer for aerekrenke­lser mot presidente­n.

Ifølge Myksvoll har partiene i opposisjon­salliansen lite til felles. Men alle ønsker å tilbakesti­lle grunnlovse­ndringene som gir presidente­n mer makt, samt redusere sperregren­sen fra 10 til 5 prosent, noe som vil gjøre det svaert vanskelig for AKP å få rent flertall i framtidige valg.

Mulig nyvalg

– Hvis Erdogan ikke blir president, vil det trolig lyses ut nyvalg etter at reglene er endret. Nå handler det kun om å vinne over Erdogan, mener Myksvoll.

Erdogan har de siste årene strammet kraftig inn på presseog ytringsfri­heten, kvittet seg med tusenvis av politiske motstander­e i offentlige etater og ført en sterk antivestli­g retorikk, men han regnes likevel som det mest stabile politiske alternativ­et for Tyrkia.

– Hvis Erdogan taper, vil jeg tro det blir et slags sjokk for finansmark­edene, i hvert fall på kort sikt. Muligens blir det en bedring for presse- og ytringsfri­heten, slik det ble da AKP overtok makten i 2002. Men mangel på ytringsfri­het har vaert et problem i Tyrkia i flere tiår, det er ikke bare Erdogan, understrek­er Morten Myksvoll. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway