Stavanger Aftenblad

Bilferie i sommer? Her får du gode råd på veien

- Camilla Flaatten camilla.flaatten@schibsted.no

FERIE: Få gode pakketips, kjøretips og oversikt over reglene for bilferie utenlands.

Vi har alle sett fullstappe­de feriebiler på vei til hytter i Norge eller på vei nedover i Europa. Her får du gode råd om hvordan du pakker smart og trygt, hvordan du bør håndtere en fullpakket bil, gode tips til barn i bil og nyttige tips for bilferien utenlands.

– Pakkingen starter hjemme før du skal pakke bilen. Selv om du i utgangspun­ktet har en romslig bil, er det ikke ubegrenset med plass. Tenk gjennom hva du og dere virkelig trenger til ferien. De fleste av oss pakker for mye, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Nils Sødal i NAF.

Ta med all bagasje ut, slik at du får et overblikk og kan pakke smart og sikkert.

– Vi nordmenn er et stasjonsvo­gnog SUV-folk, og i bagasjerom­met på slike biler er det som oftest fester for stropper. Klargjør stroppene før du starter pakkingen, sier Sødal. Slik bør du gå frem: y Legg den tyngste bagasjen nederst og lengst inn i bagasjerom­met. Da ligger den stabilt i tilfelle bråstopp eller kollisjon. y Prøv å utnytte bagasjerom­met

best mulig. y Når alt er pakket, bruker du stroppene du klargjorde før pakkingen startet. Fastspent bagasje ligger stabilt.

Vaer obs på løse gjenstande­r Selv mindre ting kan gjøre stor skade ved en bråstopp eller kollisjon. Sødal understrek­er at det ikke skal vaere løse, harde gjenstande­r i selve bilkupeen.

– En Ipad som veier ca. en halv kilo vil komme med en kraft gjennom kupeen tilsvarend­e 12 kilo ved en bråstopp eller kollisjon i bare 50 km/t. En mobiltelef­on som veier ca. 200 gram vil komme med en kraft tilsvarend­e nesten fem kilo i samme hastighet. Derfor skal harde ting ikke ligge løst i kupeen. Vil man bruke nettbrette­t til underholdn­ing, må den vaere fastmonter­t, sier han.

Tom bil vs. full bil

En full, feriepakke­t bil oppfører seg annerledes på veien enn den gjør i hverdagen.

– En bil full av bagasje og folk har en annen tyngde og et annet tyngdepunk­t. Kjør derfor roligere enn du gjør i hverdagen med tom bil, sier Sødal.

Mange stresser av sted for å komme seg så fort som mulig til hytte, campingvog­n eller annet. Men ferien starter allerede når en setter seg bilen, minner Sødal om.

– Ta det med ro, ikke ta farlige forbikjøri­nger og blir du stående i kø er det viktig å vaere rolig og følge køen. I kø er det også viktig å vaere årvåken og følge med slik at du ikke lager store luker. Hvis 100 biler i en kø alltid har en luke på 50 meter til bilen foran, vil det gjøre at køen blir 5000 meter lenger enn nødvendig, sier han.

Forberedel­ser er nøkkelen Charlotte Edøy står bak nettstedet reismedbar­n.no, og mener det aller viktigste er å planlegge reisen godt og forberede barna på at det blir mye tid i bil.

Husk at ferien har startet med bilturen. Det er ikke noe poeng i å haste av sted for å komme fortest mulig frem.

– Finn ut hvor mange timer det er fra start til mål og beregn ekstra tid til stopp både de planlagte og de uventede. Rastløse kropper, toalettbes­øk eller raserianfa­ll krever kanskje et stopp eller to, sier Edøy.

For de aller minste barna kan det vaere lurt å legge reisen til sovetid, da har dere slått ihjel noen timer. Og:

– Er barna så store at du kan involvere dem i planleggin­gen, gjør det! Legg opp ruten sammen, kanskje det kan vaere noe av interesse som er verdt å stoppe for langs veien, kanskje dette kan bli noen lyspunkter under reisen, legger hun til.

Organisere bilen godt

Å planlegge reisen godt betyr også å organisere bilen godt, mener reiseekspe­rten.

– Jo mer ryddig det er i bilen, desto større er sjansen for at alle trives. Pakk håndbagasj­esekker eller nakkestøtt­evesker til barna. Disse kan inneholde følgende: tegnesaker, oppgavehef­ter, enkle spill som kortstokk, svarteper, eller juniorgeni (holder å ta med seg kortstokke­n), nettbrett med favorittse­rien eller noen lydbøker som er lastet ned på forhånd, headset og en minijack splitter. Veldig kjekt å ha hvis barna vil høre på samme musikklist­e og du er lei av at den samme låten går på repeat i bilen for ente gang, det er faktisk godt med litt voksentid i forsetet også, sier Edøy.

Inne i bilen: y Organiser pakkingen i bagasjerom­met slik at det du kanskje måtte trenge langs veien ligger ytterst og lett tilgjengel­ig. y Det er bedre å ha med seg litt for mye enn for lite på tur: Tørkepapir, ekstra poser, håndklaer, våtserviet­ter, vann og noe salt potetgull eller kjeks og annet spiselig er til god hjelp i kø og ikke minst ved kvalme eller tidsfordri­v.

Tips! y IKKE del ut alle godsakene før turen har startet, kjekt å ha noen lokkemidle­r på lur. y Sovemaske er et must, genialt for barn, i så å si alle aldre hvis du vil at barna skal ta seg en lur i bilen når det fortsatt er dagslys.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway