Stavanger Aftenblad

Høyere fart og mer trafikk utenlands

-

y Når alle dokumenter er i orden kan du forberede deg til selve kjøringen, oppfordrer Sødal i NAF. Han understrek­er at en del europeiske land har helt andre fartsgrens­er og veier. y Ha dette i bakhodet:

Kjøring på motorvei. Selv om vi nordmenn er mer vant til motorvei enn tidligere, så er det uvant for oss med høye hastighete­r som i Tyskland. Ta deg tid til å bli vant til hastighete­n og ikke kjør forbi unødvendig med feriepakke­t bil. I venstrefil­en på Autobahn går det til dels veldig fort, så det lureste er å finne en fin marsjfart og ikke kjøre forbi noe saerlig.

Kjøring i utlandet krever generelt at du venner deg til kjørestile­n der du er. Det er en god idé å ha en litt defensiv kjørestil. En del land har det som kalles vignetter. Det er et oblat man må ha for å kunne kjøre på motorveien­e. Disse kan kjøpes på bensinstas­joner ved landegrens­ene. Uten det får du bot.

Oblater må man ha i Østerrike, Sveits, Tsjekkia og Slovenia.

Skal du til byer i Italia med lavutslipp­sone: Følg godt med. Skiltene er ofte små og lett å overse i litt stressende trafikk. Havner man i en lavutslipp­ssone i Italia kan det fort bli dyrt.

Ta hyppige pauser. Og legg gjerne turen utenom motorveien­e. Det er mange skjulte perler som ligger utenfor hovedveien­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway