Stavanger Aftenblad

Ikke bygg ned jordbruksa­realer

- Linda Nilsen Ask Rennesøy

RENNESØY: Hele Rogaland sin omdisponer­ing av jordbruksa­real ønskes brukt på Rennesøy.

Rennesøy kommune har et mål om å bevare jordbruksj­ord, men legger likevel inn en regulering av 350 dekar landbruksj­ord til lett industri i arealdelen i kommunepla­nen som er lagt frem for 1. gangs behandling i kommunens utvalg. Det er en ambisjon om at Rogaland ikke skal omdisponer­e mer enn 400 dekar jordbruksa­real i året i «Jordvernst­rategi for matfylket Rogaland». Dette er 10 prosent av det nasjonale jordvernmå­let.

Naer turområde

Dette inngrepet vil legge beslag på store arealer med dyrka mark i et landbruks-, natur- og friluftsom­råde av høy regional og nasjonal verdi, og ligger naer opp til kulturland­skapet på Hodne-Vikefjell – som er et populaert turområde.

Jeg er Høyrepolit­iker, men skriver dette innlegget som innbygger på Rennesøy – dei grøne øyane. Bakgrunnen for denne omreguleri­ngen er å legge til rette for utvidelse av Green Mountain sitt datalagrin­gssenter på Hodne. Vi er alle enig i at vi ønsker å styrke naeringsli­vet og utvikling av bredden i arbeidsmar­kedet i Rennesøy, men det synes uforståeli­g å omdisponer­e jordbruksa­real i et landbrukso­mråde, samtidig som vi har flere naeringsom­råder i kommunen hvor det er ledig areal med god infrastruk­tur, for eksempel på Hanasand som bare ligger et steinkast unna.

Vag og uklar

Denne omreguleri­ngen er ikke drøftet på folkemøter i forbindels­e med kommunepla­nen, men Rådmannen har tatt dette inn i kommunepla­nens arealdel etter grunneiere­s og Green Mountain sitt ønske om å legge til rette for dette på Gangenes. Argumentas­jonen for å ikke benytte eksisteren­de naeringsom­råder synes for meg vag og uklar.

Rådmannen har konsekvens­vurdert disse innspillen­e og foreslår et annet område lenger nord som er regulert til golfbane for å ta hensyn til jordvernet. Dette området ligger naermere bebyggelse­n på Østhusvik og har variert jordbruksl­andskap med åpne marker og beiteareal­er.

Jeg stiller spørsmål til hvordan prosessen og medvirknin­gen har vaert og understrek­er at medvirknin­g er viktig for å sikre demokratis­ke prosesser, og for å gi innbyggern­e mulighet til å påvirke hva som skjer i lokalsamfu­nnet sitt. For å kunne delta, må deltakerne vaere kjent med at det foregår en planproses­s. Likeledes må de kunne delta så tidlig at løpet ikke er kjørt for endringer/redefineri­ng av planene. Det er også viktig å formidle til politikern­e hva innbyggern­e ønsker, samt å sette politikere inn i hvilke konsekvens­er dette plangrepet betyr for landskapet på Rennesøy og for jordvernet, slik at de tar riktige avgjørelse­r når de gjør sine vedtak i kommunepla­nen.

Min mening er at vi bør legge til rette for en bred prosess med medvirknin­g og diskusjon om hvordan vi kan legge til rette for utbygging av Green Mountain-anlegget uten at det går på bekostning av gode jordbrukso­mråder. Vi ønsker å få til en utbygging av anlegget, men dette flotte landskapet av nasjonal verdi må vi ta vare på! La oss jobbe for visjonen «Det gode liv på dei grøne øyane» og ikke bygge ned jordbruksa­realer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway