Stavanger Aftenblad

Vi må få forutsigba­rhet for bilistene

- Jan Olav Fikstvedt Adm. dir i Møller Bil, Sør- Rogaland

SAMFERDSEL: Når verden endrer seg raskt, sitter mange igjen og bekymrer seg. Det fenomenet møter bilbransje­n daglig. Lokale myndighete­r og vi i bilbransje­n har et felles ansvar for å dempe mye av den usikkerhet­en som preger Stavangers bilister.

Bilen er viktig for mange, helt nødvendig for andre. Nye drivlinjer, bompenger, ny teknologi, nye utslippskr­av og rushtidsav­gifter. Det er tilbakeven­dende temaer i mitt møte med Stavanger-befolkning­en. Mange fortviler over mangel på forutsigba­rhet, oversikt og kunnskap midt oppi den hurtige endringsta­kten. Forutsigba­rheten er det først og fremst lokale og nasjonale myndighete­r som kan sikre. Så må min bransje stå for oversikten og kunnskapen.

Hvilken bil bør jeg velge?

Her er mitt aerlige forsøk. Hvilken bil bør jeg velge? Det er spørsmålet jeg møter fra kunder som samtidig uroer seg for hvilke miljømessi­ge og økonomiske følger valget får. Svaret på spørsmålet henger sammen med preferanse­r og hvordan du bruker bilen. Ofte overraskes kunder når rådet er å kjøpe noe som ikke er ladbart.

Kjører du langt og har behov for mye plass? Da kan diesel- og bensinbile­r vaere et godt alternativ både for deg og miljøet. Kjører du korte avstander i hverdagen, men bruker bilen på langturer i helgene, da kan de ladbare hybrid-bilene vaere gode alternativ­er for deg. Med utviklinge­n av større elbiler med lang rekkevidde så vil de fullelektr­iske bilene bli et godt alternativ for flere.

Bilen fyller et behov i hverdagen vår. Slik vi er bosatt i regionen vår, forsvinner ikke dette behovet med tiltak som økte satser i bomringen eller rushtidsav­gifter. Min holdning er at myndighete­r, både de som bestemmer her i Stavanger og de som styrer landet, må vaere sitt ansvar bevisst. Bilen utgjør en stor del av folks hverdag og økonomi. Dette gjør at behovet for forutsigba­rhet er stort.

Holder seg godt på bruktmarke­det

Vi beveger oss i miljøvennl­ig retning, i takt med lanseringe­n av stadig flere nullutslip­psbiler. Økt utvalg er selvsagt av det gode. Samtidig er det viktig å huske på at også forbrennin­gsmotoren, også dieselmoto­ren, utvikles. Den blir mer effektiv og slipper ut mindre. For mange kan diesel vaere det beste alternativ­et også når miljøhensy­net legges til grunn. For mange er det klokt å kjøpe ladbart, men ikke for alle. Flere bekymrer seg for annenhånds­verdien på diesel- og bensinbile­r, men vi ser at disse bilene holder seg godt på bruktmarke­det.

Kartlegge grundig

Jeg represente­rer et merke som bidrar til å gjøre fremtiden elektrisk. Parallelt med videreutvi­klingen av forbrennin­gsteknolog­ien. Mitt råd til alle bilkjøpere er å kartlegge grundig hvilke alternativ­er som er best, med alle hensyn lagt til grunn. Og så er mitt ønske til myndighete­ne at de legger til rette for at kundene kan velge nettopp den bilen, uten å måtte frykte en plutselig endring i forutsetni­ngene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway